To sygeplejersker, Martin Carlson og Leif Nielsen, har sat sig for at udbrede kendskabet til sygeplejen – for mænd!
I fotoudstillingen "Mænd er også sygeplejersker" fortæller de med 21 portrætter meget forskellige historier om mandlige sygeplejersker og deres hverdag.
Man kan for eksempel møde sundhedsplejersken Bjarne i færd med at veje spædbarnet på bismervægten og Kohyar, iført tung kamuflageuniform, på mission for Forsvaret.
Dansk Sygeplejehistorisk Museum i Kolding åbnede udstillingen den 3. januar 2011. Det var på selve 60 års dagen for de første mandlige elevers entre i sygeplejefaget. Fotoudstillingen suppleres på museet af et historisk vue over mænd i sygeplejen 1951-2011.
"Et eksperiment"
"En strøm af unge mænd vil nu søge til sygeplejen". Sådan lød en avisoverskrift i 1954, da de første sygeplejersker af hankøn fik overrakt deres eksamensbevis på Rigshospitalets sygeplejeskole.
Uddannelseseventyret var begyndt tre år tidligere den 3. januar, hvor syv unge mænd med en baggrund fra Diakonhøjskolen i Århus mødte op til deres første undervisningsdag.
De blev vel modtaget, også af deres kvindelige elevkammerater, men ledelsen gjorde dem klart fra starten, at de var et "eksperiment". I de forudgående 75 år havde uddannelsen ene og alene været for kvinder. Kvinder var nærmest født med et omsorgsgen, og en god kvinde var en god sygeplejerske.
Men nu var tiden dog inde til, at mændene kunne forsøge sig med pleje- og omsorgsopgaver, og sygeplejemangelen skubbede til denne udvikling.
Nutidens mand vælger sygeplejen fra
Hvordan er situationen i dag? Mændene er bestemt ikke strømmet til uddannelsen siden 1954. I dag er kun én ud af 28 sygeplejersker en mand. Hvorfor? Er det lønnens skyld eller den manglende prestige? For meget teori på uddannelsen, for lidt handling?
Det er svært at slå ned på en årsag, men måske tager det lang tid at rokke ved forestillingen om, at mænd ikke hører til i et typisk kvindefag, og mændene selv er simpelthen ikke opmærksomme på de mange muligheder, faget rummer!
Mændene bag fotoudstillingen
Martin Carlson er uddannet i 2002 og er næstformand i Kreds Hovedstaden, Dansk Sygeplejeråd.
Leif Nielsen er uddannet i 1992 og arbejder som sygeplejerske på Kardiologisk Laboratorium på Gentofte Hospital.
Se mere på deres hjemmeside Mænd er også sygeplejersker