Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2016 nr. 12

Læs online Download
1216_forside - magasinforsiden

I HVERT NUMMER

5 minutter med...Ulla Trustrup

”Det er lige udfordrende, hver gang jeg får en patient, hvor kemien bare ikke er rigtig. Der er nogle få, man ikke kan nå, og det må man ikke tage personligt. Det er vigtigt at erkende, når det sker, og ikke mindst sige fra og sende patienten videre til en kollega."

Tendentiøst: Har du lyttet til din partner?

Patientinddragelse er et varmt emne i sundhedsvæsenet, og i politiske visioner bliver det lanceret under forskellige slogans som ”Patienten som partner”, ”Patienten først”, ”Patienten bestemmer” og endda ”Patienten er alt”.

Anmeldelser

Tema: Ytringsfrihed

Det tavse væsen

YTRINGSFRIHED. En ny analyse fra Dansk Sygeplejeråd viser, at 28 pct. af alle sygeplejersker ikke ytrer sig i offentligheden om de kritisable forhold, de oplever. Jurist og offentlighedsrådgiver, Oluf Jørgensen, kalder undersøgelsens resultat bekymrende, da vigtige politiske beslutninger dermed bliver truffet uden solidt kendskab til konsekvenserne.

Jeg fik 13 minutter

At ytringsfriheden er under pres, fik hjemmesygeplejerske Lise Müller at føle, da hun på Facebook skrev om sine frustrationer over alt for mange omstruktureringer og opsigelser i hjemmeplejen. Hun fik 13 minutter til at møde op på sin leders kontor, hvor hun fik læst og påskrevet, hvor meget hun tog fejl, og at hun ikke skulle bruge sine kollegaer til egen politisk promovering.

Det handlede ikke om ytringsfrihed

Sygeplejersken har bedt Heidi Næsted Stuhaug, øverste leder for Frederiksberg Kommunes hjemmepleje, om en kommentar til mødet med Lise Müller.

De giver sygeplejerskerne stemme

Meningsdannere. I Kreds Hovedstaden ville man gerne have flere menige sygeplejersker til at deltage i den offentlige debat, og derfor iværksatte man en meningsdanneruddannelse. Sara Smith Hald og Jonas Ørting var blandt de første til at gennemføre den.

Lønsedler

Hver tredje sygeplejerske får forkert løn

Sygeplejersker risikerer at snyde sig selv for løn, fordi de ikke tjekker deres lønseddel og ikke interesserer sig nok for alle de fejl, der kan være. Men også mange arbejdsgivere snyder sig selv.

En stor pose penge og en kagemand

Camilla Friis-Larsen hentede et tillæg på 1.000 kr. pr. måned hjem til fire kolleger og sig selv samt en efterbetaling på i alt 200.202 kr. I fem år havde Roskilde Kommune undladt at betale dem for at være selvtilrettelæggere.

10 år med forkert løn

En sammenlægning af to psykiatriske centre i Region Hovedstaden var anledning til, at sygeplejerske Helle Knudsen bad en konsulent i Kreds Hovedstaden om et løntjek. Det afslørede 10 år gamle fejl og resulterede i 315.221 kr. i efterbetalt løn.

Råd til en tur til Lalandia

Christina Møller Jensen fik 21.000 kr. tilbage fra Thisted Kommune, hvor hun ved en fejl var blevet indplaceret, som om hun var nyuddannet.

Debat

Hørt! Børn skal ikke indlægges alene

Handicappede og kronisk syge børn, der bor på bosteder, får ikke længere følgeskab af deres omsorgspersoner, når de indlægges på børneafdelingen på OUH. Det fik sygeplejerske Louise Gjervig Lehn til at fare i blækhuset.

Valg i DSR

Stop nedsmeltningen

Genvalgt. Det danske sundhedsvæsen står over for en nedsmeltning, som den genvalgte formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen vil gøre sit til at stoppe. Sygeplejerskernes kompetenceudvikling står også højt på to do-listen de næste fire år, det samme gør kampen for velfærdssamfundet og de faglige organisationers eksistensberettigelse – også Dansk Sygeplejeråds.

Swaziland

Fattigdom er også en sindstilstand

Siden 2005 har danske sygeplejersker gjort det muligt for forældreløse børn af sygeplejersker at få en uddannelse. Nogle af pigerne deler her deres historier og fortæller, hvad det betyder at få en uddannelse.