Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Fødselsdagsgave til Løhde

En sundhedsreform! Det er gaven fra Dansk Sygeplejeråd til indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde, som fylder rundt, skriver Grete Christensen i denne uges blog.

Publiceret: 

7. september 2023

Senest opdateret: 

7. september 2023

Af:

Grete Christensen

spl12-2020_grete-christensen_okt2020

Sundheds- og indenrigsminister Sophie Løhde fylder rundt. På Dansk Sygeplejeråds vegne vil jeg gerne ønske tillykke!

Vi sygeplejersker er praktisk anlagt, og derfor vil vi gerne give dig en gave, du kan bruge.

Vores gave til dig er derfor en sundhedsreform, som rent faktisk løser sundhedsvæsenets udfordringer.

Stærke kvinder har igennem tiden nedbrudt mure, skabt forbilleder og vist, at vi er uundværlige i et velfungerende samfund. Og du er én af dem.

Som Indenrigs- og Sundhedsminister er du afgørende for sygeplejerskers rolle og funktion i sundhedsvæsenet.

Og med din erfaring, er jeg sikker på, at netop du kan se fidusen i gaven.

Vores bud på en sundhedsreform sigter til at løse manglen på sygeplejersker i det offentlige sundhedsvæsen, fordi det er en af hovedårsagerne til krisen i sundhedsvæsenet.

For det første sikrer vores løsningsforslag, at kvaliteten i sundhedstilbud forbliver høj og god for alle. I stedet for at skære ned i en uendelighed for at tilpasse sundhedstilbuddene til et budget, skal vi investere i danskernes sundhed og tilføre flere midler til sundhedsvæsenet.

Gør vi det, får det offentlige sundhedsvæsen mulighed for at tiltrække sygeplejersker og holde fast på de nuværende medarbejdere med bedre løn.

Kan vi stoppe blødningen af sygeplejersker fra hospitalerne, kan vi forbedre arbejdsmiljøet for den enkelte sygeplejerske. Er der det antal kolleger, som en afdeling er normeret til, vil dét alene lette vagtbelastningen for den enkelte. Det styrker også effektiviteten (og sparer penge på dyre vikarlønninger med overhead), at man ikke hver dag skal oplære en ny vikar, og det styrker det faglige, kollegiale klima, som skal holde humøret oppe, når der er travlt.

Forskning har gang på gang dokumenteret, at en sygeplejerske mere, giver liv til flere. Der er med andre ord en tydelig sammenhæng mellem høj faglighed og kvaliteten i sundhedsvæsenet.

Det geniale ved denne gave er, at den er langtidsholdbar, fleksibel og robust – sådan som alt i sundhedsvæsenet skal være ifølge denne regerings optik.

En sundhedsreform, der lykkes med at tiltrække og fastholde sygeplejersker, sikrer kvaliteten for patienterne, og det er en vigtig del af den jobtilfredshed, sygeplejerskerne savner, og som får dem til at forlade sundhedsvæsenet.

Til gengæld garanterer vi, at denne sundhedsreform vil gavne alle brugere af sundhedsvæsenet, og at sygeplejersker og andre medarbejdere kan se sig selv i reformen.

Endnu engang stort tillykke med dagen!