Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Fag & Forskning

Hjælp til pårørende bag alkohol- og stofproblemer

ANMELDELSE Anette Søgaard Nielsen: ”Håndbog i metoden CRAFT.” Samfundslitteratur 2023, 128 sider, 225 kr.

Anmeldelser

Publiceret: 

19. september 2023

Senest opdateret: 

19. september 2023

Af:

Bjarne Stenger Elholm, sygeplejerske

61109075

Magtesløsheden som pårørende til en person med alkohol- eller stofmisbrug er ofte stor.

Her er endelig en bog, der har fokus på en overset gruppe i behandlingen af mennesker med alkohol- eller stofproblemer, nemlig de 5-7 pårørende bag et hvert alkohol- eller stofproblem.

Rusmiddelbehandlingen har især fokus på individet med et alkohol- eller stof problem. Det skyldes især, at lovgivninger har fokus på den drikkende eller stofbrugende. Alkohol- og stofbehandlingen og forskning her i har derfor ofte samme fokus nemlig individet og de metoder, der er bundet op herpå.

Metoden CRAFT er udsprunget af et amerikansk koncept (Community Reinforcement Approach and Family Training), som ikke har et oversat dansk begreb.

Pårørende er meget vigtige, men relationen har måske lidt skade, og pårørende kan med denne metode se deres rolle på ny - og i rollen som forandringsagent i en løsning af problemet.

CRAFT-metoden er afprøvet i forskningsmæssig sammenhæng i Danmark og giver dokumenteret øget livskvalitet og har virkelig stærke resultater i at få flere stof- og alkoholafhængige til at opsøge hjælp.

Håndbogen består af tre dele og bilag.

Del 1 beskriver teorien bag, hvordan det opleves at være pårørende og familie, når afhængigheden dominerer parforholdet, og hvordan livskvaliteten og sundheden forringes. Det er godt beskrevet og har nogle enkle men let forståelige modeller. Derudover er der en beskrivelse af effektstudier af metoden og de behandlingstraditioner, metoden trækker på.

Del 2 beskriver de enkelte elementer i CRAFT - interventionerne, hvor håb, funktionsanalysen, forebyggelse af vold og overgreb, livskvalitet og især kommunikation gennemgås i praksis.

Del 3 er en fin gennemgang af interventionsfasen i detaljer både individuelt og i grupper.

Endelig er der uundværlige hjælpeskemaer og andet hjælpemateriale som bilag.

Med sit metodiske fokus på pårørende som målgruppe er det en meget vigtig og anbefalelsesværdig bog.

Bjarne Stenger Elholm, sygeplejerske, projektleder, Alkohol & Samfund/Alkolinjen.