Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Faglig kommentar: Hår i maden

Der var en pæn stigning i antallet af ansøgere til sygeplejestudiet i sommer, men sygeplejerskeuddannelsen er stadigvæk ukendt for mange unge. De små ungdomsårgange gør det nødvendigt at blive ved med at fortælle, hvad uddannelsen byder på, hvis antallet af ansøgere skal fastholdes.

Sygeplejersken 1999 nr. 43, s. 43

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

Sygeplejerske, nej det er nok det sidste, jeg ville være næst efter slagteriarbejder,'' sagde en ung kvinde, da hun blev spurgt af en erhvervspraktikant på Sygeplejersken.

''Sygepleje, nej det er ikke mig,'' sagde en ung mand, da han blev stillet samme spørgsmål. Begrundelsen var soleklar. ''Bare jeg finder et hår i min mad, bliver jeg hysterisk.''

Slagteriarbejde og hår i maden har ikke meget med sygepleje at gøre, men der klæber mange stereotype forestillinger til ordet sygeplejerske, forestillinger som vi ikke selv har været gode nok til at udrydde, og som ikke siger noget positivt om uddannelsen.

Frække, kortkitlede kvinder med sprøjte og kanyle i hånden. Heftigt flirtende, skalpeloverrækkende operationssygeplejersker med særdeles god kontakt til opererende læge. Hvis det er, hvad man vil, er der andre brancher med flere penge i.

I den anden ende af skalaen er forestillingen om blod, afføring og opkast i en lind strøm. Hvem vil frivilligt vælge det som levebrød?

Hvad skal der så til for at skærpe interessen for sygeplejen?

''Hvis unge mennesker skal tiltrækkes af en uddannelse, nytter det ikke at fortælle dem om alt det spændende, man kan blive, når uddannelsen er færdig.

Anæstesisygeplejerske, børnesygeplejerske og gynækologisk sygeplejerske for eksempel.

Man skal informere om, hvad selve uddannelsen går ud på. Det er, hvad en almindelig studerende kan overskue. Fremtidsudsigter, der ligger 4-5 år ud i tiden, er ikke til at forholde sig til.''

Det sagde kontorchef Jacob Lange fra studievejledningen ved Københavns Universitet ved en konference om sundhedsuddannelserne år 2025, da Sygepleje- og radiografskolen i Københavns Amt fejrede 25-års jubilæum.

Ikke teologer

De fleste ved meget om, hvad de absolut ikke vil. Så længe sygeplejerskeuddannelsen er anonym i de fleste unges bevidsthed, vil det ikke engang være en uddannelse, der bliver valgt fra. Den kommer slet ikke på tale.

Hvis uddannelsen skal diskuteres som et muligt erhvervsvalg af nogle flere, skal indholdet i den formidles bedre. Måske skal målgruppen også udvides til at omfatte unge mænd. Det er kun 2-3 procent herrer, der i øjeblikket falder for fristelsen til at blive sygeplejerske. Der skal anslås mere maskuline toner i pjecer og papirer om uddannelsen, hvis det projekt skal have en chance.

Hvorfor ikke et par anæstesisygeplejersker badet i blod eller en intensiv sygeplejerske foran en respirator? Den instrumentelle del af sygeplejen trænger til en renæssance efter at være aldeles fortrængt af begreberne lidelse, omsorg og næstekærlighed i mange år. Det er sygepejersker, der uddannes. Ikke teologer.

Attraktivt studie

Det kan være vanskeligt at synliggøre sygeplejerskeuddannelsen nu, hvor den igen står foran en omlægning. Denne gang får alle implicerede parter forhåbentlig ordentlig tid til at planlægge et nyt studieforløb. I 1990, da en såkaldt reform var på spil sidste gang, var vi nogle stykker, der sad i sommervarmen og bandede, mens et studie blev stykket sammen på tre måneder. Den type planlægning giver dårlige uddannelser, som det da også blev påvist af Evalueringscentret i 1996.

''Det er fornuften, der afgør de fleste unges studievalg. Hvis man af fornuftshensyn er gået i gang med sygeplejerskeuddannelsen, skal uddannelsen være god, solid og grundig og give mulighed for specialisering senere hen, så skal de unge nok blive hængende, det er jo sådan, at appetitten stiger, mens man spiser,'' siger Jacob Lange.

Det er klar tale. Skab en god uddannelse og fortæl vidt og bredt om, hvad den indeholder. Vis at sygeplejestudiet er et attraktivt studie med en varieret brug af undervisningsmetoder ­ fra forelæsninger over kliniske øvelser til diskussioner og brug af informationsteknologi. Fag, der giver forståelse for medicin, ernæring, samfundsforhold, medmenneskelighed, sygdomme, kroppe og syge menneskers reaktioner. Senere følger praktik, hvor patienterne er i fokus. En bred vifte af emner og områder, der i hvert fald på papiret ser ud til at kunne fange unge væsener, der ikke bliver hysteriske af at finde et hår i maden.