Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Synspunkt: Opret sygeplejerskeklinikker

Oprettelse af sygeplejerskeklinikker i tilknytning til hjemmeplejen i de enkelte kommuner vil være til glæde for ældre borgere og kan på længere sigt betyde store besparelser for samfundet.

Sygeplejersken 2001 nr. 25, s. 46

Af:

Benedikte Pio, sygeplejerske

Oprettelse af sygeplejerskeklinikker i tilknytning til hjemmeplejen i de enkelte kommuner vil være til glæde for ældre borgere og kan på længere sigt betyde store besparelser for samfundet.

Den 29. januar i år kunne man læse i Kristeligt Dagblad, at Venstre foreslår, at dele af sundhedspersonalet i hjemmeplejen og på plejehjemmene opkvalificeres for at gøre det muligt at kunne flytte flere sygeplejersker fra landets kommuner over til at arbejde på sygehusene.

Som hjemmesygeplejerske i Gentofte Kommune falder et sådant forslag mig alvorligt for brystet. Jeg tror, at mange af os ofte vælger at arbejde i den primære sektor, netop fordi vi ikke ønsker at arbejde på hospitalerne, hvor lønnen er lavere og vagtbyrden meget tungere. Så ideen med, at vi bare kan flyttes, vil jeg gerne sætte spørgsmålstegn ved.

I november sidste år var jeg til årsmøde for Dansk Selskab for Sårheling, og her talte Venstres sundhedspolitiske ordfører, Jørgen Winther. Han gav udtryk for, at han gik ind for, at sygeplejersker officielt skulle have udvidet deres kompetence, så de fik ordinationsret på områder, hvor de i forvejen vejleder den praktiserende læge. Sekundært ville det aflaste lægerne.

Jeg synes, de to forslag er modstridende.

Hvis social- og sundhedsassistenterne skal stå for flere opgaver i hjemmeplejen, vil det i mange tilfælde betyde propdannelser på hospitalerne, fordi man ikke længere vil kunne udskrive patienter med komplicerede lidelser, f.eks. terminalt syge, nyopdagede diabetikere, patienter med trakeostomi og patienter med inficerede sår.

Med færre sygeplejersker i den primære sektor vil man altså ikke længere kunne aflaste hospitalerne i så høj grad, som vi gør det i dag.

Det er rigtigt, at nogle opgaver kan gives videre til social- og sundhedsassistenterne, men stadigvæk kun de elementære, ukomplicerede og grundlæggende.

Hvis man vil effektivisere sundhedsvæsenet, synes jeg, at det ville være en god ide at satse noget mere på sygeplejerskernes store viden inden for sundhedfremme og sygdomsforebyggelse.

Ligesom i Sverige kunne der oprettes sygeplejerskeklinikker i tilknytning til hjemmeplejen i de enkelte kommuner. Her kunne én eller flere sygeplejersker med relevant efteruddannelse frit modtage borgere, f.eks. alle over 60 år, som bor i området.

På disse klinikker kunne man f.eks.:

  • Få målt blodtryk, blodglukose og hæmoglobin.
  • For svagtseende diabetikere: ugentlig kontol af blodsukker, fodinspektion og tidlig indsats over for fodsår.
  • Få behandlet akutte småsår, evt. få foretaget små suteringer.
  • Visitering til egen læge, skadestue, speciallæge eller laboratorium, hvis der er problemer, som sygeplejersken ikke kan klare.
  • Influenzavaccine, diverse midlertidige lægeordinerede injektioner.
  • Vejledning i levevis til overvægtige, diabetikere og patienter med forhøjet serum-kolesterol.
  • Antabusbehandling.
  • Behandling af kroniske sår - og meget, meget mere.

Det vil selvfølgelig være af stor betydning, at kliniksygeplejersken har henvisningsret direkte til laboratorier, ambulatorier og speciallæge.

Ovenstående vil efter min mening være til stor glæde og gavn for de ældre borgere, og på længere sigt vil det kunne betyde store besparelser for samfundet, fordi flere personer med f.eks. for højt blodtryk og type 2 diabetes vil blive fundet og behandlet tidligere, end det nu er tilfældet. Sekundært vil presset på de praktiserende læger og skadestuerne blive lettet.

Benedikte Pio er ansat i Område 3, Gentofte Kommune.