Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken - 2003 - 14

Download
placeholder - magasinforsiden

Teori og praksis

Ondt i ryggen

Mange patienter med ondt i ryggen befinder sig på svævende grund i det danske sundhedssystem. Informationen er ofte mangelfuld, og mange føler, at de ikke bliver taget alvorligt. Sygeplejersken kan have en afgørende rolle i at hjælpe patienten ud af en ofte meget kompleks situation med smerter, usikkerhed og en følelse af afmagt.

Behandling af ondt i ryggen

Behandling af rygpatienter må tilrettelægges, så overflødige undersøgelser undgås, og hvis flere behandlere er involveret, må der sikres koordination, så forløbet sker hensigtsmæssigt.

Sygepleje til rygpatienter

Det overordnede mål for pleje og behandling af rygpatienter med akutte og subakutte smerter er foruden smertereduktion, at flest muligt forbliver i eller vender tilbage til deres arbejde, og at kronicitet undgås.

Baggrund

Bedre morgener med flekstid

Joan Sørensen møder en halv time senere, så hendes datter slipper for at starte dagen i pasningsordningen. Bente Hansen møder en halv time tidligere, fordi hun er morgenmenneske og gerne vil hjem, når sønnen kommer fra skole. Hanne Nicolaisen sætter pris på sine lange arbejdsdage og kan nu holde fri sammen med sin mand.

Ansvar for vagtplan giver mere i løn

I otte sønderjyske sygehusafsnit er plejepersonalet med til at lægge vagtplanerne. Arbejde og privatliv går bedre op, men personalet får også et ansvar for at dække huller i vagtplanen. Det øgede ansvar giver en sygeplejerske knap 10.000 kr. mere i løn om året.

I HVERT NUMMER

Faglig kommentar: Forlegenhed

At skulle sætte ord på og indrømme sin forlegenhed er i sig selv noget, der gør forlegen. Så hellere lade som ingenting.

Faglig information