Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hjemmesygeplejersker bør også indberette fejl

Der er politisk flertal for, at sygeplejersker, læger og andre sundhedspersoner skal have pligt til at indberette fejl og komplikationer på sygehusene. Men rapporteringssystemet bør også omfatte kommunerne og de praktiserende læger, mener Dansk Sygeplejeråd.

Sygeplejersken 2003 nr. 17, s. 6

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

Nogle dele af et patientforløb er mere risikable for patienten end andre.

Erfaringsmæssigt hører samarbejdet mellem sygehuse, kommuner og praktiserende læger til de steder, hvor der kan forekomme kvalitets- og sikkerhedsproblemer. Derfor er det uheldigt, at regeringens planer for et rapporteringssystem i første omgang kun omfatter sygehusene.

Sådan lød det fra flere sider, da en konference i Dansk Selskab for Patientsikkerhed diskuterede regeringens planer om et system, der skal gøre det mere sikkert at være patient i det danske sundhedsvæsen.

''Det er vigtigt, at man også ser på sammenhængene,'' sagde direktør Kirsten Kenneth Larsen, Dansk Sygeplejeråd.

''Det er ikke nogen god ide, at man først opbygger ét system for sygehusene, og bagefter opretter Kommunernes Landsforening et andet system.''

Primærområdet først senere

Den obligatoriske rapportering af utilsigtede hændelser (fejl og komplikationer) skal i første omgang kun indføres på de offentlige sygehuse.

Men det er planen, at den senere skal udvides, så andre dele af sundhedsvæsenet også bliver forpligtet til at indberette fejl og komplikationer, oplyste medicinaldirektør Jens Kristian Gøtrik.

Efter sygehusene kommer de større private klinikker, og derefter skal primærsektoren inddrages. Patienter og pårørende skal også på et tidspunkt have mulighed for at indberette til systemet.

Samarbejde om sikkerhed

At primærsektoren først kommer med i tredje fase, beklagede også Karsten Hundborg, som er formand for Amtsrådsforeningens temagruppe for kvalitet og service.

''Det vil skabe en meget stor afstand mellem sygehusenes sikkerhedssystemer og de kvalitetssikringssystemer, man opbygger i primærsektoren.''

Karsten Hundborg er direktør i Sønderjyllands Amts sundhedsvæsen. Her er man i gang med et akkrediteringsprojekt, som ikke bare omfatter amtets sygehuse, men også de praktiserende læger og Aabenraa Kommune.

''Hos os hedder det ikke bare patientsikkerhed, men også brugersikkerhed, og vores fokus er forebyggelse,'' sagde quality manager Linda S. Scheel.

En effektiv forebyggelse af, at gamle mennesker brækker lårbenet, kræver f.eks., at sektorerne arbejder sammen om at analysere fald. Når hjemmeplejen har en borger, der er faldet syv gange, har hjemmeplejen et ansvar for at analysere problemet.

Men det kan også være et ansvar, hjemmeplejen deler med sygehuset. F.eks. når et gammelt menneske er indlagt efter et fald. I Sønderjylland taler man om "kritiske overgange."

''Vi sætter fokus på samarbejdet mellem sektorerne, og det vil vi gerne tænke videre op i systemet,'' sagde Linda Scheel.

Rapporteringssystem på vej 

Regeringen har fået bred politisk tilslutning til at indføre obligatorisk rapportering af de såkaldte utilsigtede hændelser i sundhedsvæsenet. En utilsigtet hændelse kan både være en komplikation og en egentlig fejl.

Lokalt skal der opbygges et system til at indberette og analysere risikosituationer. Hændelser af en vis alvor skal rapporteres videre til et landsdækkende system.

Der skal stadig være et system til patientklager, og Sundhedsstyrelsen skal stadig føre tilsyn med sundhedspersonalet. Men regeringens forslag understreger, at det ikke må give anledning til disciplinære foranstaltninger, når en sundhedsperson indberetter en fejl eller komplikation.

Anonym rapportering har været på tale, men det bliver der ikke tale om, så længe det gælder indberetning til de lokale rapporteringssystemer.

Anonymitet på lokalt niveau ville forhindre, at man kan indhente supplerende oplysninger, når det er nødvendigt for at analysere episoden.

Derimod vil der være tale om anonymitet i andet led, dvs. når alvorligere hændelser indberettes til et landsdækkende system. Anonymiteten skal både gælde den indblandede sundhedsperson og patienten.

Forslaget har foreløbig været ude til høring i en række organisationer, bl.a. Dansk Sygeplejeråd. Et egentligt lovforslag vil blive fremsat i Folketinget i dette forår.