Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fest for de første mandlige sygeplejersker

For 50 år siden blev de første mandlige sygeplejersker udklækket. Det blev markeret den 1. marts.

Sygeplejersken 2004 nr. 11, s. 5

Af:

Lotte Havemann, journalist

SY-2004-11-05-1aaTre ud af de syv første mandlige sygeplejersker i Danmark kunne være til stede ved deres 50-års-jubilæum den 1. marts. her er de alle syv fotograferet i 1954. Forrest fra venstre: Axel Johannesen (til stede), Orla Olsen (til stede) og Gunnar Johansen (ikke mulig at finde). Bagest fra venstre er det: Svend Aage Hviid (til stede), Herluf Lind (i Australien), Anders Christian Jensen (afgået ved døden) og Thorvald Jakobsen (afbud pga. sygdom). Foto: Dansk Sygeplejehistorisk Museum.

”I er et særligt kuld, for I er det første hold med mandlige sygeplejersker på - og så hele syv.”

Sådan lød det fra sygeplejedirektør på Rigshospitalet, Helen Bernt Andersen, som var med til at ønske de fremmødte 50-års jubilarer tillykke på dagen, den 1. marts 2004. Tre af de syv mandlige sygeplejersker var til stede, og hertil syv af deres kvindelige holdkammerater fra 1954.

1.-næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, var også mødt op for at lykønske jubilarerne. Til ”drengene” sagde hun:

”I dag er mandlige sygeplejersker en selvfølge. Men for 50 år siden var de banebrydende. Lige så banebrydende, som da fjernsynet begyndte at vinde indpas. I burde have en plads i tv-serien Krøniken.”

Grete Christensen havde kigget lidt i annalerne i dagens anledning og fundet, at efterkrigstidens mangel på sygeplejersker havde været med til at åbne sygeplejerskeuddannelsen for mænd.

Der herskede ellers en udbredt modvilje mod mænd i sygeplejefaget på den tid. To overlæger, som analyserede sygeplejerskemanglen i et udvalg under Indenrigsministeriet, fremhævede f.eks. ”den noget ubeskrivelige, men reelle særlige ånd og tone, som kun kvinder kan skabe og præge omgivelserne med,” fortalte Grete Christensen.

”Men i 1950´erne var sygeplejerskemanglen altså så stor, at selv de skeptiske overlæger måtte overgive sig,” sagde hun.

I starten blev de mandlige sygeplejeelever dog som hovedregel forment adgang til kvindeafdelinger og barselsgang under deres praktik. Og da de første blev færdiguddannet i 1954, gik der to år, før sygeplejerskeloven blev ændret, så mændene automatisk fik autorisation på lige fod med kvinderne.

Offentlighedens øjne hvilede tungt på de første mandlige sygeplejersker.

En af de syv, Axel Johannesen, huskede tilbage på elevtiden og ansvaret for kommende generationer af mandlige sygeplejersker:

”Vi blev ustandseligt omtalt som pionerer i et eksperiment. Vi mindede hinanden om, at ingen måtte begå fejl, da det kunne få katastrofale følger for eksperimentet.”

Som bekendt gik ”eksperimentet” godt, men alligevel udgør mænd i dag kun ca. 3½ pct. af sygeplejerskestanden. Fremover vil kommende generationer dog kunne beskue pionererne fra hold 51 (uddannelsesstart i 1951).

Sygeplejedirektør Helen Bernt Andersen vil nemlig sørge for at holdet - som det eneste - kommer til at hænge i glas og guldramme i den gamle sygeplejerskebygning.