Sygeplejersken
Sygeplejerske får ICS-certificering i urodynamik
De første. Der har været stor interesse for kursus i urodynamiske undersøgelser, som afholdes på Glostrup Amtssygehus. Deltagerne kommer fra hele landet inklusive Grønland. Den første, der blev certificeret, var sygeplejerske - og ovenikøbet den første i verden, der modtog diplomet.
Sygeplejersken 2004 nr. 24, s. 36
Af:
Mette Hulbæk, kontinenssygeplejerske
Urodynamiske undersøgelser anvendes i stigende grad på gynækologiske afdelinger i udredningen af kvinder med nedre urinvejslidelser. Det gælder primært inkontinens, men også andre vandladningsgener og urinretention. Undersøgelserne udføres og tolkes af både læger og sygeplejersker.
Formålet med urodynamiske undersøgelser er at forsøge at reproducere patientens symptomer samtidig med, at man udfører målinger, der kan afdække årsagerne til symptomerne. Herved kan man enten bekræfte en formodet diagnose eller stille en ny urodynamisk diagnose.
God urodynamisk praksis indebærer derfor:
- klar indikation for udførelsen af de urodynamiske undersøgelser
- valg af relevante metoder (vælges ofte i løbet af undersøgelsen)
- løbende kontrol af kvalitet i målingerne
- præcis beskrivelse af fundene
- at finde vej til patienten og hendes symptomer under en meget teknisk undersøgelse.
Selve urodynamikken består primært af mange forskellige trykmålinger med katetre (vesikalt, vaginalt og rektalt) og infundering af saltvand vesikalt.
Sygeplejersker er med til at stille en diagnose (og er gode til det), fordi der under undersøgelsen fremkommer mange relevante oplysninger, som undersøgelsen bygges op ud fra. Undersøgelsens forløb varierer således fra patient til patient. Det kræver stor forståelse for kommunikation og for at sammenholde både objektive og subjektive fund. Desuden skal man have en udbygget viden om vandladning og inkontinensproblematikken. Undersøgelsen udføres derfor ofte af en kontinenssygeplejerske.
Kurser i urodynamiske undersøgelser
Udredning og behandling af en inkontinent patient kan strække sig over lang tid og involverer mange instanser, ofte flere hospitaler. Det sker tit, at patienten må igennem urodynamiske undersøgelser flere gange. Det kunne måske undgås ved at standardisere og kvalitetssikre undersøgelserne og ved løbende at efteruddanne personalet, både læger og sygeplejersker.
På gynækologisk ambulatorium på Amtssygehuset i Glostrup har vi tilbudt tværfaglige kurser i urodynamisk undersøgelse af kvinder siden efteråret 2002. Uddannelsen består af både teori og et praksisgrundlag, forstået på den måde, at deltageren før kurset skal indsende en logbog med dokumentation for mindst 30 urodynamiske undersøgelser. Heraf skal mindst fem præsenteres med detaljeret dokumentation og fremlægges til diskussion i plenum på kurset.
Kursets indhold og kvalitet følger krav fra International Continence Society (ICS), der i august 2002 barslede med retningslinjer for træning i urodynamiske færdigheder. Afdelingen, hvor kurset holdes, erhvervede herefter certifikat til at afholde kurset. Deltagerne får efter endt kursus - både basalkursus samt overbygningsdel og præsentation af logbog - certifikat i urodynamik.
Der har været stor interesse for kurset, og deltagerne kommer fra hele landet inklusive Grønland. Indtil nu har 20 personer gennemgået teoridelen, hvoraf tre har fået certifikat. Den, der først blev certificeret, var endda den første i verden til at modtage diplom, og det kan ikke undre, at hun var sygeplejerske.
Vi håber, mange flere vil tage uddannelsen for at kunne give patienterne den bedst kvalificerede undersøgelse i udredning af et problem, som påvirker manges livskvalitet betydeligt, og hvor vi ser et stigende behov for behandling.
Kurset er udviklet i samarbejde mellem Mette Hulbæk, kontinenssygeplejerske, Lone Mouritsen, overlæge ph.d., Søren Brostrøm, læge ph.d. og Gunnar Lose, professor dr.med. Afdelingen har udarbejdet guidelines for urodynamikken ud fra ICS´ anbefalinger og står gerne til rådighed for spørgsmål om kurset.
Mette Hulbæk arbejder som forskningssygeplejerske på gynækologisk/obstetrisk afdeling på Amtssygehuset i Glostrup.