Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Livsdygtighed hos patienter med type 1-diabetes

Ph.d.-afhandling, forsvaret den 20. august 2004

Sygeplejersken 2004 nr. 35, s. 32

Af:

Vibeke Zoffmann, forskningsassistent, MPH, ph.d.

Titel: Guided Self-Determination, a life skills approach developed in difficult Type 1 diabetes.

Projektets formål var at udvikle, implementere og teste en metode i klinisk beslutningstagning til at udvikle livsdygtighed hos patienter med type 1-diabetes.

Projektet blev designet som programmatisk kvalitativ forskning i fire faser. Det blev gennemført på Århus Universitetshospital i 1996-2004.

Grounded theory-studie af patient-sygeplejerske-samtaler, kollegiale drøftelser og interview med patienter og sygeplejersker i 11 forløb omhandlende forbedring af dårligt reguleret diabetes førte til udvikling af tre teorier til forståelse af, hvorfor problemløsningen er vanskelig:

  1. En tendens til at holde liv og sygdom adskilt.
  2. Relationstyper med forskellig udnyttelse af forandringspotentialet i relationen.
  3. En kommunikations- og refleksionsmodel, der præciserer barrierer og muligheder for at skabe en viden om den enkelte som grundlag for autonom eller fælles beslutningstagning.

På basis heraf blev Guidet Egenbeslutning, (Guided Self-Determination, GSD) udviklet til patienter med langvarig, dårlig regulering af type 1-diabetes, og et udsnit af sygeplejerskerne blev lært op i at anvende metoden.

Ved brug af arbejdspapirer og avanceret professionel kommunikation gør GDS det lettere for patienterne at udtrykke, hvad der er svært ved livet med diabetes. Herved bliver indsatsen mere personspecifik.

Et kvalitativt interventionsstudie bekræftede, at GSD i én-til-én-regi mellem patienter og sygeplejersker forbedrede mulighederne for effektivt at løse problemer relateret til livet med diabetes.

Et randomiseret, kontrolleret studie fuldført af 30 interventionspatienter og 20 kontrolpatienter påviste signifikant effekt af GSD et år efter gruppetræning. Patienterne oplevede større støtte til autonomi, målte flere blodsukre og følte sig mere kompetente til at håndtere deres diabetes.

Problemer relateret til diabetes var mindsket, og HbA1c var lavere 3-12 mdr. efter interventionen.

Yderligere information hos Vibeke Zoffmann, Institut for Sygeplejevidenskab. Høgh-Guldbergsgade 6a, 8000 Århus C.

Opponenter: Overlæge M.D. Allan Flyvbjerg, Århus Universitetshospital; professor, sygeplejerske, dr. polit. Berit Rokne Hanestad, Universitetet i Bergen; professor, mag.scient. Bjørn Holstein, Institut for Folkesundhed, Københavns Universitet.

Vejledere: Professor M.D. Torsten Lauritzen, Institut for Almen Medicin, Aarhus Universitet; lektor Ingegerd Harder, Institut for Sygeplejevidenskab, Aarhus Universitet; lektor Steen Wackerhausen, Institut for Filosofi, Aarhus Universitet.