Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hellere kassedame end sygeplejerske

Lave lønninger får de unge til at forlade sygeplejefaget i Tjekkiet. Landets optagelse i EU vil få mange til at søge job i udlandet, mener tjekkiske sygeplejeledere.

Sygeplejersken 2004 nr. 7, s. 8-9

Af:

Grethe Kjærgaard, journalist

Kan det virkelig passe? 

Miroslava Kyasova, universitetslektor med en ph.d.-grad i sygepleje, nikker bekræftende:

Jo, rigtig mange helt unge sygeplejersker i Tjekkiet forlader sygeplejen. De vil hellere være alt muligt andet end det, de er uddannet til. Selv jobbet som kassedame i et supermarked er at foretrække frem for et underbetalt sygeplejerskearbejde med aftenarbejde og natte- og weekendvagter, synes de. 

Tjekkiet er inde i en vældig omstillingsproces fra planøkonomi til markedsøkonomi, hvor mere og mere privatiseres - også inden for sundhedsvæsenet. Priserne stiger og stiger, og mange af de sociale sikkerhedsforanstaltninger, der var under kommunismen, er faldet væk. 

Det betyder, at en sygeplejerskeløn på nogle få tusind kroner ikke rækker langt.

”De unge nyuddannede sygeplejersker fra sygeplejegymnasierne (se artiklen ”For unge til sygepleje” side 10) søger ofte slet ikke en stilling i sundhedssektoren, men prøver straks efter dimissionen at finde bedre vilkår andre steder. Det kan være som sekretærer i private firmaer eller som assistenter i butikker og supermarkeder. Situationen i dag er dog afhængig af, hvad de kan få, fordi arbejdsløshedstallene er stigende,” siger hun og fortæller, at hun som underviser og koordinator for bacheloruddannelsen i sygepleje på Masaryk Univesitetet i Brno selv tjener godt 16.000 tjekkiske koruna, hvilket svarer til godt 3.700 danske kr. om måneden.

Chefsygeplejerske Hilda Vorlickova, der er formand for den tjekkiske sygeplejerskeorganisation CAN, bekræfter, at mange sygeplejersker søger væk fra faget:

”Mange er stressede af alt for meget arbejde. Og mange synes, at det er svært at passe de skiftende vagter ind med familielivet,” siger hun.

”Derfor vælger de noget andet end sygeplejen.” 

Starter som au-pair 

Tjekkiet er et af de lande, der kommer ind i EU til maj i år, og det er noget, sygeplejerskerne generelt ser frem til. Side 9
 

Mange vil meget gerne arbejde i et vestligt EU-land, hvis ellers kvalifikationer og sprogkundskaber slår til. 

Allerede nu vælger en del af de unge nyuddannede sygeplejersker at arbejde som au-pair piger i udlandet:

”På den måde lærer de sproget og kan så efterfølgende starte som sygeplejersker,” fortæller oversygeplejerske Darja Navratilova fra Masaryk Memorial Cancer Institute i Brno.

”Om nogle år tror jeg ikke, der vil være de store sprogproblemer. Før var vi tvunget til at lære russisk, nu kan vi selv vælge fremmedsprog,” siger hun og tilføjer:

”Jeg er ikke sikker på, at vi tjekkere får det bedre, fordi vi kommer i EU, men for de tjekkiske sygeplejersker vil det være en fordel, fordi vi så kan arbejde i de andre EU-lande og hente viden og inspiration.” 

Kollegaen, afdelingssygeplejerske Teresa Mala, 25 år, og med en bacheloruddannelse i sygepleje, nikker:

”Helt sikkert. De tjekkiske sygeplejersker har stor rejselyst.” 

Selv har hun og hendes mand, der er læge, en drøm om at kunne tage til USA. 

Fra øst til vest 

Også lærerkollegiet på centret for efter- og videreuddannelse af sygeplejersker i Brno tror, at flere og flere unge vil forsøge sig i udlandet. Der er sprogproblemer nu i forbindelse med et job i udlandet, men det vil løse sig hen ad vejen, mener de. Selv tilbyder de foruden de klassiske efter- og videreuddannelser for sygeplejersker også sprogkurser på centret. 

Tjekkiet har ikke sygeplejerskemangel. Ifølge Hilda Vorlickova går udbud og efterspørgsel nogenlunde lige op. Allerede nu er der tjekkiske sygeplejersker, som arbejder i Tyskland og Østrig - i nogle tilfælde dog som sygehjælpere. Men med en harmonisering af uddannelsesniveauet i forbindelse med optagelsen i EU vil det blive lettere for de tjekkiske sygeplejersker at bruge deres fag i udlandet, påpeger hun.

En af Miroslava Kyasovas kolleger har allerede et job i udlandet, fordi det er muligt for hende at kombinere sit deltidsjob som underviser ved universitetet i Brno med et tilsvarende i Østrig. Selv frygter Miroslava Kyasova ikke, at Tjekkiet bliver drænet for sygeplejersker med sit medlemskab af EU:

”Så vil vi få sygeplejersker fra Slovakiet og Ukraine. Det sker allerede. Denne fra øst til vest-bevægelse så jeg også, da jeg besøgte Finland. Her tog de finske sygeplejersker til Sverige, mens sygeplejersker fra de baltiske lande søgte til Finland på grund af de bedre forhold.”
 

Tema: Sygepleje i Tjekkiet