Sygeplejersken
Pris til kontinenssygeplejerske
Kniiiib. Alt for mange kvinder undlader at danse eller dyrke sport, fordi de er bange for at komme til at tisse i bukserne. Dansk Sygeplejeråds Firkløverpris 2005 går til kontinenssygeplejerske Tove Tækker Jepsen, som har været med til at skabe større åbenhed om inkontinens.
Sygeplejersken 2005 nr. 24, s. 20-21
Af:
Susanne Bloch Kjeldsen, journalist
Connie Kruckow overrakte Firkløverprisen til Tove Tækker Jepsen og begrundede bl.a. tildelingen med, at prisen gives til en flittig kvinde, der har givet nyt handlerum til sygeplejersker, patienter og pårørende. Foto. Søren Svendsen
1.500 sygeplejersker rejste sig, mens de klappede og hyldede kontinenssygeplejerske Tove Tækker Jepsen, modtageren af Dansk Sygeplejeråds Firkløverpris.
I 10 minutter havde hun holdt deltagernes fulde opmærksomhed fangen i den tætpakkede sal i Odense Kongrescenter på Sygeplejefagdagen d. 14. november 2005. En professionel entertainer kunne ikke have gjort det bedre. Latteren fra salen fik frit løb, når hun kom med eksempler på, hvor tabubelagt inkontinensproblematikken er.
"Er der måske nogen, der kunne finde på at sige nej tak til en dans med henvisning til, at man er bange for at komme til at tisse i bukserne?" spurgte Tove Tækker Jepsen.
"I stedet siger man måske "jeg har noget med knæet." 400.000 danskere lider af inkontinens, og det må karakteriseres som en folkesygdom. Man kunne dog ikke drømme om at underholde sin bordherre med, at "jeg døjer lidt med blæren." Selv ikke kræft er nær så pinligt at indrømme," sagde Tove Tækker Jepsen på talerstolen og opfordrede tilhørerne til at huske at knibe.
For sygeplejersker er også utætte. Faktisk så mange, at det svarer til, at halvdelen af salen kunne have oplevet problemet inden for det sidste år. Og 12 pct. eller de to forreste rækker kunne være utætte hver dag. Det antal svarer til det resultat, Tove Tækker Jepsen og hendes kollega Ragna Holste fik, da de engang lavede en undersøgelse blandt personalet på Skejby Sygehus.
Stor erfaring
Tove Tækker Jepsen er én af landets mest garvede kontinenssygeplejersker. Hun blev uddannet uroterapeut i Göteborg i 1994 og var i 1997 med til at etablere uddannelsen i Danmark. I dag findes den både i Århus og København. Når det netop er hende, der er indstillet til prisen, er det på grund af hendes store erfaring, og fordi hun har været initiativtager og primus motor i en lang række forbedringer på området. Hun er blevet indstillet både af amtskredsen i Århus og af sine kolleger i Urinvejskirurgisk afdeling K på Skejby Sygehus. I indstillingerne står bl.a.:
"Hun har taget initiativ til, at plejen og behandlingen i dag også indbefatter rådgivning og forebyggelsesforanstaltninger. Dette via tværsektorielt arbejde i form af initiativer vedrørende undervisning af praktiserende læger og primærsygeplejersker."
"Det er efter vores opfattelse meget hendes fortjeneste, at inkontinensproblematikken har udviklet sig fra at være et tabubelagt emne til i dag at være en problematik, man nok går stille med, men dog kan hente hjælp til."
Det er ikke nogen tilfældighed, at Tove Tækker Jepsen har engageret sig i sygeplejen til inkontinente. Som 17-årig var hun en stor fan af den kendte gymnastikpædagog Helle Gotved, og hun uddannede sig først til gymnastikinstruktør. Ved siden af sit arbejde som sygeplejerske har hun igennem hele sit arbejdsliv også undervist i gymnastik med særlig fokus på bækkenbundstræning både for mænd og kvinder.
Skyld og skam
I de 28 år, Tove Tækker Jepsen har arbejdet med kontinensspecialet, er der sket en stor udvikling inden for sygeplejen. Vigtigheden af en ordentlig udredning er
Side 21
blevet påvist, og i dag arbejder man på tværs af specialer og sektorer.
Sygeplejersken har spurgt Tove Tækker Jepsen, om inkontinens er mindre tabubelagt i dag end for 28 år siden. Selv om hun mener, der er blevet større åbenhed, lider mange kvinder stadig i det skjulte.
"Jeg møder patienter, som giver udtryk for, at "det er vist også min egen skyld, at jeg er utæt, fordi jeg ikke har lavet bækkenbundsøvelser." De har måske været til lægen med deres problem og har fået at vide, at de skal gå hjem og lave knibeøvelser. Eller de siger typisk "jeg vejer også 20 kilo for meget" eller "jeg ryger, og derfor er det min egen skyld, at jeg tisser i bukserne, når jeg hoster."
Alt for mange kvinder har lært at leve med, at de er utætte, når de hoster eller spiller fodbold med deres børn," siger Tove Tækker Jepsen.
Tove Tækker Jepsen har bl.a. fået prisen for sit store arbejde med at skabe større åbenhed om inkontinens. Hun mener stadig, at man i primærsektor, på hospitalsafdelinger, hos praktiserende læger og hos gynækologer kan blive mere opmærksomme på at spørge ind til, om kvinder har problemer med at holde på vandet. 70 pct. af alle inkontinensproblemer kan afhjælpes med træning, behandling eller med gode drikke- og vandladningsvaner.
Inkontinens er ikke helt så tabubelagt for mænd som for kvinder.
"En mand, der lider af prostata, får typisk en sjov sang til sin 60-års-fødselsdag, hvor der står noget om, at han nu er medlem af natpissernes klub," siger Tove Tækker Jepsen.
Hvad betyder det for dig at få prisen?
"Jeg er stolt, men jeg er også glad for, at der bliver sat mere fokus på et tabubelagt område og det arbejde, som landets mange kontinenssygeplejersker yder. Ikke mindst i primær sektor, hvor den allerstørste gruppe af inkontinente borgere findes.
Bleer er næsten en del af påklædningen for de gamle på plejehjem, men kontinenssygeplejersker kan være med til at formindske generne ved at sørge for, at beboerne bliver fulgt på toilettet, og at de ikke går med større bleer end nødvendigt. Kontinenssygeplejerskernes indsats sparer penge, og den øger livskvaliteten for den enkelte. Det er det, der er spændende ved specialet. At man kan gøre noget, der virkelig batter," siger Tove Tækker Jepsen.
Når hun går på pension til sommer som 65-årig, har hun planer om at bruge sin viden til fortsat at undervise både i inkontinens og i gymnastik.
Gode råd fra Tove Tækker Jepsen
- Sørg for gode drikke- og vandladningsvaner.
- Drik 1½ liter blandet væske i døgnet og gå på toilettet hver 3.-4. time. Drikker man mere, skal man gå oftere på toilettet.
-
En normal vandladning er på ca. 3 dl, og en normal døgndiurese er på 1½ liter. Den mængde urin er nok til at komme af med kroppens affaldsstoffer.
-
Undlad at holde dig i længere tid, man kan udvikle en for stor blære, hvis man drikker meget og ikke går ofte nok på toilettet.
-
Kaffe, te og alkohol er ikke vanddrivende.
-
Lav knibeøvelser hver dag.
-
Affind dig ikke med at være utæt - søg behandling. 70 pct. af alle inkontinensproblemer kan afhjælpes.
Firkløverprisen, som tidligere har heddet "Sygeplejerskeprisen" uddeles på Sygeplejefagdagen. Prisen består af et firkløversmykke og 25.000 kroner.
Den gives til en sygeplejerske, der har gjort en helt usædvanlig og særlig indsats for at fremme udviklingen af sygeplejen til gavn for patienterne. I år var 19 sygeplejersker indstillet til prisen.