Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Koordinering af intensive sengepladser

Artiklen henvender sig til sygeplejersker inden for det intensive område og til sygeplejersker med interesse for koordinering af sengepladser. Hovedbudskabet er, at den elektroniske database KoorInt har vist sig at være et godt redskab til koordinering af patienttilgang til intensivt regi i Region Nordjylland. Intensivsygeplejersker spiller en central rolle i driften af databasen.

Sygeplejersken 2007 nr. 16, s. 38-39

Af:

Kirsten Badsberg Sloth, intensivsygeplejerske

Behovet for intensive sengepladser er i perioder større end det antal intensive terapipladser, der er til rådighed. Flytning af intensive patienter indebærer øget risiko for forværring af patientens sygdomstilstand, at der sker fejl/utilsigtede hændelser i forbindelse med overflytningerne, og at kontinuiteten i sygeplejen påvirkes negativt (1,2). Der er derfor al mulig grund til at minimere antallet af flytninger samt sikre, at patienter, der tidligere er blevet flyttet, ikke nødvendigvis er dem, der flyttes ved fornyede pladsproblemer.

KoorInt

Fokus på den intensive kapacitet i Region Nordjylland og krav om øget kvalitet i behandling og pleje af de intensive patienter har ytret sig i ønsket om at:

  • udnytte de eksisterende ressourcer bedst muligt
  • fordelingen af patienter kan ske rationelt og hensigtsmæssigt
  • synliggøre patient-belægningen
  • synliggøre behandlings- og plejetyngden.

Databasen KoorInt (sammensat af ordene koordinering og intensiv) er her et egnet arbejdsredskab, som i en given situation kan lette den praktiske håndtering af koordineringsopgaven på tværs af de intensive afsnit. Systemet er web-baseret og giver onlineadgang til opdaterede oplysninger om patient- og pladssituationen på samtlige intensive afsnit i Region Nordjylland.

KoorInt var primært tænkt som et koordineringssystem, men for at opnå den optimale fordeling af patienter knyttes en række data til den enkelte patient. Data, der beskriver årsagen til indlæggelsen på det intensive afsnit og intensive gruppering.

Der tages udgangspunkt i Dansk Diagnose Relateret Gruppering (DRG-systemet), hvorved både omkostninger og den intensive gruppering registreres via den samme metode og til dels ved samme indtastning. Da der samtidig er centrale krav om registrering af gruppering via DRG-systemet, opfyldes dette krav også, og den eksisterende papirudgave udgår. Patientens stamdata overføres automatisk fra patientregistreringssystemet, når CPR indtastes.

Det er kun muligt at opnå opdaterede data, såfremt status på patienten opdateres flere gange pr. døgn. Sygeplejersken, der er tættest på patienten og har direkte informationer om patientens aktuelle behandlingsstatus, har dermed en central rolle i driften af systemet.

Man kan på den enkelte sengeplads i intensive afsnit ikke blot registrere, at sengen er optaget, men også den tyngde og det behandlingsniveau, der bliver ydet på den pågældende plads. Ligeledes giver data om den enkelte patient den intensive koordinator mulighed for at foretage en vurdering af en evt. omplacering af patienter.

For at udnytte ressourcerne bedre på tværs af de enkelte afsnit er der etableret en funktion som intensiv koordinator. Koordinatoren er ansvarlig for visitationen til de intensive afsnit.

Fremtidige muligheder

KoorInt, der nu har været i drift et år, er blevet evalueret og har vist sig at være et brugervenligt produkt. Der er kommet mange forslag til ændringer og ønsker om yderligere registrering, hvilket er positivt og konstruktivt.

I foråret 2007 bliver der arbejdet med en revideret udgave, og det er planen at udbygge
KoorInt hen ad vejen. Mulighederne er f.eks. at:

  • udbygge integrationen mellem KoorInt og andre it-systemer, vi anvender
  • registrere DRG-koder, som er relevante for det enkelte afsnit
  • tilføje en værktøjsfunktion og dermed gøre databasen anvendelig i forskningsøjemed og definering af plejetyngde
  • anvende databasemodellen på andre specialeområder, f.eks. i regi som medicin og opvågning.

Det er dog vigtigt, at databasen forbliver lettilgængelig og overskuelig.

1607-39-01-2

Kirsten Badsberg Sloth er ansat som projektsygeplejerske ved Anæstesisektor Nordjylland, 1. afdeling på Intensivt afsnit 103.

Udviklere af systemet KoorInt er ledende overlæge Per Thorgaard og projektsygeplejerskerne Lotte Frilev og Kirsten Sloth, ansat på forskningsenheden på Intensivt afsnit 103, Anæstesisektor Nordjylland, Aalborg Syghus Nord. Systemudviklere er Jesper Jensen, IT afdelingen på Aalborg Sygehus, og økonomi- og planlægningschef Mette Mulvad, Anæstesisektor Nordjylland, Aalborg Sygehus Syd.

Litteratur

  1. Beckman U, Gillies DM, Berenholtz M, Wu AW, Pronovost P. The Australian Incident Monitorering Study in Intensive Care: Incidents relating to the intra-hospital transfer of critically ill patients. Intensive Care Med (2004); 30:1579-1585.
  2. Duke GJ, Green JV, Briedis JH. Intensive Care Department, The Norhern Hospital, Epping, Victoria. Night-shift Discharge from Intensive Care Unit Increases the Mortality-risk of ICU Survivors. Anasth Intensive Care (2004); 32:697-701.