Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Nu er Japan foran Danmark

Tidsnød. Den pressede danske ældrepleje kan lære meget af Japan. Tidligere var det omvendt. Det mener professor Lis Wagner, der underviser japanere i dansk ældrepleje.

Sygeplejersken 2007 nr. 16, s. 22

Af:

Britta Søndergaard, journalist

Navnet Lis Wagner har en særlig stjerne blandt ældreforskere i Japan. Den danske professor i klinisk sygepleje ved Syddansk Universitet har siden 1993 besøgt Japan jævnligt for at fortælle om danske erfaringer med opbygning af plejehjem og hjemmepleje. Hun har også videregivet erfaringer fra Skævinge Kommune, der i 90'erne udviklede en sundhedsordning med fokus på de ældre. I dag er der opført en japansk kopi af plejecenteret i Skævinge. I foråret 2007 modtog Lis Wagner en ærespris ved Tokyo Universitet for sin forskning inden for ældreområdet.

Hvordan vurderer du, at Danmark og andre skandinaviske lande har haft indflydelse på udformningen af ældreplejen i Japan?
"Skandinavien og Danmark har haft stor betydning for især holdningen til de ældre i Japan. Japanske ældre har høj status, lige indtil de bliver syge og fast sengeliggende. I samarbejde med japanerne har vi arbejdet på at etablere et respektfuldt miljø omkring de svage ældre og mindske antallet af ældre, der konstant ligger i sengen."

Er der stadig interesse for erfaringerne i den danske ældrepleje?
"Når jeg fortæller japanerne om udviklingen herhjemme med privatiseringstendenser og den megen kontrol med de ansattes måde at tilrettelægge arbejdet på, ja, så smiler de. Og vi siger til hinanden, at nu skal danskerne til Japan og lære, hvordan det var for 20 år siden.

Dengang vi i Danmark motiverede plejepersonalet til at tænke selvstændigt i tillid til, at de ansatte havde kompetencen og kunne tage ansvar og arbejde i team. De ansatte følte ejerskab til resultaterne og fandt glæde ved at motivere de ældre til egenomsorg. Nu er Japan foran Danmark på det punkt."

Hvor ser du de store udfordringer i den japanske ældrepleje?
"De skal fortsætte med de positive holdningsændringer over for de svage ældre, der er startet i uddannelsen af sygeplejersker og blandt plejepersonalet generelt.

De skal væk fra de tekniske måle- og vejehandlinger til de mere procesorienterede omsorgsopgaver. De skal fortsætte med at satse på forebyggelse og rehabilitering, som der nu satses meget på at etablere i de japanske kommuner."