Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Har du en leder i maven?

Korsvej. Sygeplejen har brug for mange mellemledere. Men at gå ledervejen er et valg, der skal træffes med både lyst og omtanke.

Sygeplejersken 2007 nr. 2, s. 12-13

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

0702-16-02Foto: Søren Svendsen

Skal der ske noget andet i dit arbejdsliv? Er det ikke længere nok for dig at være dygtig i dit speciale? Har du tænkt på, om ledelse er noget for dig?

Sygeplejen har rigeligt med mellemlederstillinger, hvor man kan starte en lederkarriere, flere end i så mange andre fag. Stillingerne er også til at komme i nærheden af, for ansøgerne står sjældent i kø.

Mange sygeplejersker vil nemlig hellere passe patienter end slås med økonomi og vagtplan og konflikter i personalegruppen, som de har set deres daglige leder gøre år ud og år ind. Men muligheden er der, hvis man har ambitioner om at præge sygeplejen og har blik for den glæde, der ligger i at løse problemer og få ting til at ske.

"Ræk hånden op. Vis interesse," lyder et godt råd til de interesserede fra Lis Nøddeskou, formand for Fagligt selskab for ledende sygeplejersker.
Som oversygeplejerske på Køge Sygehus kigger hun selv efter, hvem der tager ansvar, melder sig til selvstændige opgaver og træder ind i tilspidsede situationer. Hun holder øje med, hvordan de løser opgaven, og hvordan de samarbejder med kollegerne om det.

"Før var det typisk den dygtigste sygeplejerske i afdelingen, der blev souschef. Men måske havde hun ikke så mange sociale kompetencer eller gjorde sig ikke så mange tanker om udviklingen," siger hun.

"Nutidens ledere skal se de længere perspektiver. De skal ikke nødvendigvis være de bedste sygeplejersker fagligt, men de skal være de bedste ledere."

"Mange forestiller sig, at en afdelingssygeplejerske er noget med at være god ved personalet og få vagtplanen til at gå op," siger Heidi Stuhaug, der gennem 10 år har været afdelingssygeplejerske på tre forskellige sygehuse i hovedstadsområdet.

"Men der gemmer sig enormt mange andre krav, og de er benhårde. Mit råd vil være at starte med en stilling som assisterende leder. Jeg har set sygeplejersker springe direkte ind som afdelingssygeplejersker fra en basisstilling, og efter et år har de knækket nakken. De, der bliver ledere, skal vide, hvad de går ind til. Så hvis man ikke kan få en stilling som assisterende, så søg en specialistfunktion eller projektledelse, hvor man kan prøve at have et selvstændigt ansvar."

Spring med omtanke

Ja, det kan være en god ide at starte med et afgrænset ansvar, men kun hvis det er en del af en plan. Lad være med at søge en souschefstilling med det formål at finde ud af, om du skal være leder, advarer Annemette Digmann, formand for FTFs tænketank om ledelse og indtil nytår uddannelseschef i Århus Amt.

"Det er synd for de brugere og medarbejdere, der skal lægge ryg til eksperimentet. Tænk, hvis det ikke virker. Vi ved jo, at ledelse har afgørende betydning for opgaveløsning og kvalitet," siger hun.

Hvis man har mod på ledelse, skal man gå til sin daglige leder og tage en snak om det. Og det er her, man lægger en plan, som f.eks. kan omfatte forberedende kurser, afgrænsede ansvarsområder, sparring om ledelsesopgaver m.m., anbefaler Annemette Digmann.

"Men allerførst skal man finde ud af: Hvad er det for en ambition, man jagter? Hvad er det for et drive?" siger hun.
"Jeg har interviewet mange, som selv mente, at det var tilfældigt, at de blev ledere. Men hos alle var der en rød tråd, et livstema, en interesse, der gik ud over dem selv.

Når man har gjort det klart med sig selv: Jeg har den her vision, jeg har et organisatorisk talent, og jeg har et billede af, at hvis jeg var leder her, skulle det hele se anderledes ud - så ved man, hvorfor man vil være leder."