Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

På job: Respekter familiens valg

Amning eller flaske. Uanset hvad sundhedsplejersken hedder, får forældre i Norddjurs Kommune den samme vejledning om amning og flaske. Vejledningen bygger på nyeste viden.

Sygeplejersken 2007 nr. 2, s. 22-23

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

SY-2007-02-moderFoto: Kissen Møller Hansen

4.800 gram. Dorthe Mogensbæk er stolt, da hun får vejet sin lille datter Tia på otte uger af sundhedsplejerske Dorthe Langberg. "Hold da op. Da hun var til lægen for tre uger siden, vejede hun omkring 4.100 gram," udbryder moren.

"Hun får, hvad hun skal have. Hun har taget over 600 gram på i løbet af tre uger. Gennemsnitligt skal et ammebarn i den alder tage mellem 150-200 gram på om ugen, så der er ingen tvivl om, at hun trives fysisk," siger Dorthe Langberg.

Dorthe Mogensbæk ammer Tia fuldt ud, og det går meget nemmere end for to år siden, hvor Tias storesøster Nadia blev født.

"Hun tog ikke nok på, selv om jeg ammede hende 14-15 gange i døgnet. Jeg lavede ikke andet end at amme, det var stressende, og jeg havde hele tiden ondt i brystvorterne. Der var ikke næring nok i mælken, og efter fire måneder fik hun modermælkserstatning i stedet. Efter flasken ville hun kun ammes to gange til," fortæller Dorthe Mogensbæk. 

0702-23-03-2Da hun ventede barn nr. to, besluttede hun på forhånd, at hun kun ville give amningen én chance. Hvis ikke barnet trivedes med at få bryst, ville hun ikke vente med at give flaske

"Det var godt, at du havde gjort dig overvejelser i forhold til at få et barn, der trives godt. Min fornemste opgave som sundhedsplejerske er at lytte til familien og sørge for, at I får den viden, I har brug for, og bakke jer op i den beslutning, I træffer," siger Dorthe Langberg til hende.

Det er tid til at måle, veje og undersøge Tia, som tager al postyret med fotografens blitz og lamper og sundhedsplejerskens målebånd med højt humør.

Lige pludselig bliver det for meget, og det er tid til mad. Omkring 20 minutter senere har hun tømt det ene bryst, og hun tager sig en lille lur på mors skulder. Imens diskuterer mor og sundhedsplejerske, hvad der er lykkedes ved amningen denne gang i modsætning til sidst.

Dorthe Mogensbæk har selv den teori, at der ikke var næring nok i mælken med det første barn, fordi hun selv spiste for meget fastfood. Derudover kan det have spillet ind, at hun var mere usikker, specielt når mor og svigermor kom med forslag om at give flaske. 

Dorthe Langberg fortæller, hvad der kan være af mulige forklaringer som forkert sutteteknik og ammemønster. Men hun medgiver, at indholdet af fedt og proteiner varierer i løbet af døgnet og i løbet af et ammemåltid. Der skulle være tilstrækkelig næring i al modermælk.

Med barn nr. to er Dorthe Mogensbæk blevet mere sikker på sig selv som mor. "Nu føler jeg, at jeg selv kan bedømme, om det er nødvendigt at give flaske, og det vil jeg ikke, så længe amningen fungerer. Jeg bliver allerhøjst lidt irriteret over de gode råd," siger hun.

Dorthe Langberg gentager flere gange under besøget, at Tia trives fint både fysisk og psykisk. De aftaler et nyt besøg i 4-5-måneders-alderen. I god tid, inden mor skal tilbage på arbejde.  

HVAD ER DIN BEDSTE OPLEVELSE I FORBINDELSE MED AMMEVEJLEDNING?

"Det var en fjerdegangsmor, som tidligere havde ammet sine tre første børn i kort tid. Det fjerde barn ammede hun i over et år. Hun syntes selv, at det gav hende en helt anderledes god kontakt til det barn. Hun havde været alene med sine børn, men havde fået mere ro i sit liv til at læse barnets behov."