Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Resumé af international forskning

Sygeplejersken 2009 nr. 14, s. 42

Hyppigt stillede spørgsmål af patienter

Rassin M, Zilcha L, Gross D. ?A pacemaker in my heart" - classification of questions asked by pacemaker patients as a basis for intervention. J Clin Nurs. 2009;18:56-62.

Formål: At identificere patienters behov for viden efter impantation af en pacemaker.

Metode: I denne israelske undersøgelse indgår 123 patienter, som i 2007 fik implanteret en pacemaker. Data er indsamlet ved individuelle samtaler med patienter på forskelligt tidspunkt efter implantation. Patienternes spørgsmål blev registreret, kategoriseret og opgjort efter hyppighed.

Resultat: Der fremkom otte kategorier, der repræsenterede forskellige alment forekommende situationer i patienternes dagligliv efter implantation. Et fællestræk var en følelse af tab af tillid til håndtering af daglige forhold. De hyppigst stillede spørgsmål drejede sig om motion og brug af elektronisk og elektrisk udstyr.

Bemærkninger: Selvom pacema-kerbehandling er blevet rutine og kan anses for "et let lille indgreb", rejser det er en række spørgsmål om forhold i dagliglivet, som patienterne har efter indgrebet. Undersøgelsen her er fra Israel, og det kan være, at dansk informationsmateriale tager højde for det informationsbehov, som israelske patienter har, men artiklen kan benyttes til at tjekke dette, og metoden kan inspirere til, hvordan data kan hentes fra daglige sygeplejekonsultationer med henblik på systematisk opgørelse af relevante forhold.

Af Preben Ulrich Pedersen, ansat på Center for Kliniske Retningslinjer, Afdeling for Sygeplejevidenskab, Aarhus Universitet.

Forebyggelse af pneumoni

Chao YFC, Chen YY, Wang KWK, Lee RR, Tsai H. Removal of oral secretion prior to position change can reduce the incidence of ventilator-associated pneumonia for adult ICU patients: a clinical controlled trial study. Journal of Clinical Nursing. 2009;18:22-28.

Formål: Undersøgelse af effekten af systematisk fjernelse af sekret før ven-ding i forhold til rutinemæssig fjernelse af sekret hos patienter, der venti-leres i respirator.

Metode: I denne klinisk kontrollerede undersøgelse indgik i alt 261 patienter i en interventions- og i en kontrolgruppe. I undersøgelsen indgik voksne patienter, der modtog respiratorbehandling i -mindst 24 timer. Patienter, der udviklede pneumoni inden for 48 timer efter indgang i studiet, udgik. Der blev udarbejdet en protokol for fjernelse af sekret. Patienterne blev fulgt i den periode, de var på intensivafdelingen. Data er opgjort statistisk.

Resultat: 24 patienter i kontrolgruppen udviklede pneumoni mod fem i interventionsgruppen, hvilket reducerede risikoen for at udvikle en pneumoni signifikant, desuden forekom der en reduktion af indlæggelsestiden på intensivafdelingen.

Bemærkninger: Patienter, som indlægges på en intensiv afdeling, er i høj risiko for at pådrage sig en lang række komplikationer. Kan en systematisk fjernelse af sekret modvirke pneumoni og derved modvirke unødvendig svækkelse af patienterne, er det en spændende vej at forfølge nærmere.

Af Preben Ulrich Pedersen er ansat på Center for Kliniske Retningslinjer, Afdeling for Sygeplejevidenskab, Aarhus Universitet.