Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sygeplejerske redder såret bandemedlem

Rockeropgør. Under et besøg hos en ældre dame på Frederiksberg hørte hjemmesygeplejerske Bette Balschmidt pludselig skud. Hun handlede instinktivt og styrtede ud for at hjælpe den sårede, som viste sig at være et bandemedlem. Først bagefter kom chokket.

Sygeplejersken 2009 nr. 23, s. 26-27

Af:

Britta Søndergaard, journalist

SY-2009-23-26aHjemmesygeplejerske Bette Balschmidt på parkeringspladsen, hvor en ledende HA-rocker blev skudt: "I dag er bandekrigen ikke noget, jeg går og frygter i hverdagen, for den episode, jeg var udsat for er sjælden," siger 27-årige Bette Balschmidt, som har været sygeplejerske i to år. Foto: Søren Svendsen

Hjemmesygeplejerske Bette Balschmidt var ved at dosere medicin hos en ældre dame på Frederiksberg. Kaffen var netop blevet skænket op, da der lød seks høje knald. Den 27-årige Bette Balschmidt er vokset op i nærheden af Høvelte Kaserne i Nordsjælland og var derfor ikke i tvivl om, at der var tale om skud. Hun kiggede ud ad vinduet, men kunne ikke se noget og løb straks ud på gaden.

I en grøn Fiat med knust siderude sad en tatoveret mand i begyndelsen af halvtredserne. Han havde skudsår i begge ben. Ansigtet, halsen og brystpartiet var blodigt og fyldt med glasskår. Foran bilen stod en ung mand på 17 år og ringede i mobiltelefon. Han viste sig at være skudofferets søn, der tilkaldte en ambulance.

"Jeg tænkte ikke over konsekvenserne, men handlede instinktivt. Jeg klippede mandens bukser op og sikrede mig, at der ikke var pulsåreblødning, og at de øvrige blødninger ikke var livstruende," fortæller Bette Balschmidt.

Medierne kunne senere fortælle, at skudofferet var det ledende medlem af Hells Angels, den 51-årige Bent "Blondie" Svane Nielsen.

Uforberedt på skudoffer

Bette Balschmidt løb tilbage til den ældre dames lejlighed og hentede sin taske. Derefter ydede hun førstehjælp.

"Offeret var chokeret, men sagde, at han var lettet over, at hans søn ikke var ramt. Han var flink og høflig og sagde tak for hjælpen," fortæller Bette Balschmidt. Kort tid efter var ambulancen og politiet fremme, og området blev afspærret.

"Pludselig gik det op for mig, at jeg stod inden for afspærringen, mens ambulancefolkene stod udenfor. Hvor var de gerningsmænd, der minutter inden havde affyret skud""

Bette Balschmidt gik tilbage til den gamle dame og beroligede hende. Hun tilkaldte en kollega, der kunne overtage dagens arbejdsopgaver og cyklede tilbage til kontoret, hvor en sygeplejerske skænkede kaffe op.

"Adrenalinen havde pumpet, og i situationen havde jeg ikke været bange, men først bagefter, da ambulancen og politiet havde taget over, kom chokket. Jeg havde handlet uden at tænke over konsekvenserne. Havde jeg risikeret liv og lemmer ved at drøne ud midt i bandekrigen" Jeg tror, min reaktion ville have været anderledes, hvis jeg havde arbejdet på en skadestue. Her var jeg på hjemmebesøg og var slet ikke forberedt på skudofre eller bandeopgør," fortæller Bette Balschmidt.

Ikke pligt til at handle akut

Bette Balschmidt understreger, at hendes arbejdsplads har tacklet episoden meget professionelt. Hjemmeplejen i Frederiksberg Kommune er tilknyttet Falck Health Care, og hun fik med det samme bevilget tre samtaler hos en krisepsykolog. Her fik hun talt episoden igennem og fandt ud af, at hendes måde at reagere på var helt normal.

Få dage efter skuddramaet kom vicepolitikommissær Claus Hansen fra Bandeenheden i Københavns Politi på besøg, så personalet kunne stille spørgsmål. Han pointerede, at sygeplejersker har et ansvar for at yde førstehjælp, men at der ikke er noget krav om handling, før gerningsstedet er sikret af politiet.

I dag godt en måned efter episoden er chokket ved at lægge sig.

"Da jeg gik hjem fra arbejde lige efter skuddramaet, rystede jeg og havde kvalme. Og i tiden efter var jeg kognitivt forstyrret og reagerede på høje lyde. Men efterhånden er symptomerne blevet mindre. Det har hjulpet mig, at min arbejdsplads har handlet så professionelt, og at ledelsen har talt åbent om episoden og informeret de andre kolleger, der pludselig følte, at bandekrigen rykkede meget tæt på. Den situation, jeg havnede i, er heldigvis meget sjælden. Og i dag er bandekrigen ikke er noget, jeg frygter i min dagligdag."

POLITIET: FLOT INDSATS

Brug din sunde fornuft og giv førstehjælp. Men husk også, at du ikke har pligt til at hjælpe, før gerningsstedet er blevet sikret af politiet.

Sådan lyder budskabet fra vicepolitikommissær Claus Hansen fra Bandeenheden i Københavns Politi, efter at den 27-årige sygeplejerske Bette Balschmidt gav førstehjælp til den 51-årige Hells Angels rocker Bent Svane Nielsen. Han blev ramt af to skud i benet den 29. oktober i år. Normalt rykker brandvæsen og ambulance ikke ind på gerningsstedet, før politiet har sikret området. Men Bette Balschmidt gav førstehjælp, inden politiet nåede frem.

"Sygeplejersken gjorde et flot stykke arbejde, og hun handlede helt rigtigt ved at vurdere situationen og bruge sin sunde fornuft. Da skyderierne var holdt op, gik hun ud og hjalp skudofferet," forklarer Claus Hansen, som nu har indstillet Bette Balschmidt til en dusør. Han vurderer sandsynligheden for, at Bette Balschmidt selv kunne risikere at blive ramt af skud som meget lille.

"Vores erfaring fra bandekrigen er, at gerningsmændene går målbevidst efter deres ofre og flygter med det samme, når de har skudt," siger vicepolitikommissæren fra Københavns Politi. 

HANDLEDE ETISK KORREKT

"Mit indtryk er, at sygeplejersken har handlet utrolig etisk korrekt ved at have blik for et menneske, der er i nød. Men selvfølgelig skal man som sygeplejerske bruge sin sunde fornuft. Bandekrigen kan jo udgøre en risiko, og hvis sygeplejersken kommer til skade, kan hun ikke hjælpe nogen."

Det siger formanden for Sygeplejeetisk Råd Lone Langkjær. Hun henviser til, at sygeplejersker i modsætning til læger ikke er bundet af et særligt løfte. Men de sygeplejeetiske retningslinjer er vejledende for professionen. De fastslår bl.a., at "sygeplejersker skal udøve omsorg og bevare liv".

Find de sygeplejeetiske retningslinjer på www.dsr.dk