Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sygeplejersker i litteraturen

Eksempler på bøger med sygeplejersker som hoved- og bipersoner

Sygeplejersken 2009 nr. 23, s. 22

Af:

Annette Hagerup, journalist

SY-2009-23-22Foto: Søren Svendsen

Gift med lægen

1950'ernes amerikanske ungdomsromaner om sygeplejeeleven Sue Barton har fundet vej til mange danske ungpigeværelser. Seriens forfatter Helen Dore Boylston har måske også inspireret en ung dansk pige eller to til at vælge en karriere som sygeplejerske.

Romanerne følger Sue Barton, fra hun starter som elev på et stort amerikansk hospital, og er med hende gennem uddannelsen og hendes overvejelser om, hvad der skal til for at blive en god sygeplejerske.

Sue forelsker sig som nyuddannet i den unge reservelæge Bill Barry, som hun senere bliver gift med. Ægteskabet - og med det tre børn i rap - betyder, at Sue må droppe jobbet som forstander på en sygeplejeskole. Bill skal pleje karrieren som overlæge.

Som Sue udtaler i bogen "Gift med lægen": "Jeg synes absolut, at det er en mors pligt selv at passe sine børn." Bogen slutter med, at hun venter barn nr. fire. Inderst inde er Sue dog ikke helt tilfreds. Hun savner sit arbejde med patienterne.

Da Bill rammes af tuberkulose og må opholde sig på et sanatorium i månedsvis, tager Sue igen et job på det lokale sygehus. Hun er mærkbart gladere, og Bill indser, at jobbet må være hendes eget valg.

Fra "Piger i hvidt"

"En reservelæge trillede et bord fyldt med instrumenter ind. Og så kom kirurgen til syne med de bare hænder og arme dryppende af sæbevand. Det var Bill Barry.

Hans øjne mødte Sues i en brøkdel af et sekund. Så vendte han sig og dyppede hænderne i et vandfad med sprit. Frøken Lee skyndte sig hen for at hjælpe ham med kitlen. En sygeplejerske holdt hans handsker. Den ene af portørerne bandt masken på ham. Sue var vældig imponeret. Det er næsten, som om han var en af overlægerne, tænkte hun. Jeg havde ingen anelse om, at han var en så vigtig person."

Agatha Christie som sygeplejerske

Den verdensberømte krimiforfatter Agatha Christie skrev i alt 80 kriminalromaner. Hvad de færreste nok ved, er, at hun under 1. verdenskrig arbejdede først som frivillig Røde Kors-sygeplejerske på sygehuse og dernæst som defektrice på et apotek. Det blev hendes omgang med de mange lægemidler og giftstoffer på apoteket, der senere inspirerede mange af hendes værker.
Kilde: Wikipedia.

Indlæggelse gav Herman Bang inspiration

Forfatteren Herman Bang lod sig personligt inspirere af en indlæggelse på Kommunehospitalets 6. Afdeling i vinteren 1891-1892. Det resulterede i romanen "Ludvigsbakke" fra 1896, hvor den naive og godhjertede sygeplejerske Ida Brandt er hovedperson.

Rasende bækkentriller

"Al den kærlighed"(1998) af Kirsten Mejlhede Krog er et eksempel på en nyere dansk ungpigeroman om sygeplejeeleven Asta. Handlingen udspiller sig lige efter 2. verdenskrig, hvor Asta med det smukke krøllede hår oplever en hverdag på sygeplejeskolen og hospitalerne i Århus, der er mere end uniformer og termometre. Bl.a. lærer hun hurtigt at begå sig i sygeplejehierarkiet, hvor plejemor regerer over alle. Som titlen antyder, møder hun også kærligheden, men kærestens bemærkninger som: "Du skal vel ikke være bækkentriller resten af dit liv, lille skat," gør hende rasende. Hun vil ikke droppe sin uddannelse og dropper ham i stedet.

SKAL falde naturligt over dødsfald

Ifølge krimiforfatteren Gretelise Holm må en krimiserie nødvendigvis bygge på et fag, hvor man helt naturligt falder over de mystiske dødsfald. Det vil typisk være politifolk, detektiver, jurister, kriminalreportere o.l. -"Generelt er kvinder nok underrepræsenteret som handlingsbærende helte i litteraturen. Det gælder en hel række fag som f.eks. sygeplejersker, lærere, bibliotekarer m.fl.," siger Gretelise Holm, der selv har en kvindelig journalist som hovedperson i sine krimier.