Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Certificerede specialister i amning

International uddannelse til certificeret ammekonsulent udbygger kompetencerne hos erfarne barselssygeplejersker, som efter endt eksamen kan kalde sig International Board Certified Lactation Consultants (IBCLC).

Sygeplejersken 2011 nr. 11, s. 46-48

Af:

Sidse Petersen, udviklingssygeplejerske,

Birte Dam, sygeplejerske, IBCLC

Sårede brystvorter, brystbetændelse, svangerskabsforgiftning, kejsersnit, større fødselslæsioner og blødninger, udsatte og sårbare familier, børn med læbe-gane-spalte og for tidligt fødte børn med blodsukkerproblemer eller gulsot er nogle af de problemer, som barselssygeplejersken møder i sin hverdag. Den tid er forbi, hvor barselspleje på sygehusene inkluderede pasning af raske børn gennem natten, så den nybagte mor kunne sove. Eller hvor det var naturligt, at mor og barn var indlagt i syv dage efter en ukompliceret fødsel.

For kvinder, der har et ukompliceret fødselsforløb, både fler- og førstegangsfødende, er hjemmet nu igen den naturlige ramme for barselsopholdet, og i dag er der som oftest en medicinsk eller social årsag til indlæggelse efter en fødsel. Der stilles derfor særlige krav til barselssygeplejerskernes kompetencer inden for det medicinske og det akutte område af sygeplejen samt i forhold til den specialiserede støtte og vejledning ved komplicerede ammeforløb. Jo mere problematiske og komplekse forløb der er tilbage på sygehusene, og jo mere komprimerede forløb, des vigtigere er det, at familierne modtager kvalificeret hjælp, vejledning og støtte.

Én af sundhedspersonalets muligheder for at dygtiggøre sig inden for ammeområdet er uddannelsen til IBCLC; international certificeret ammekonsulent. Uddannelsen er verdensomspændende med en europæisk afdeling i Østrig og en koordinator i Danmark. Eksamen foregår på samme tidspunkt i alle lande. I Danmark er undervisning, undervisningsmateriale og eksamen på engelsk.

Undervisningen foregår dels ved fremmøde og dels ved selvstudie (2). Omdrejningspunktet i uddannelsen er at give ammekonsulenterne redskaber til at vejlede, støtte og opmuntre gravide og nybagte familier til amning. Indholdet i uddannelsen er f.eks. ernæring af nyfødte, modermælkens sammensætning, fysiologiske faktorer ved amning, amning efter brystoperationer, forebyggelse af ammeproblemer og fødselsdepressioner (3).

For at tilmelde sig IBCLC-eksamen skal en række kriterier være opfyldt, bl.a. kræves flere års erfaring med ammevejledning og undervisning af gravide og barselspatienter. Den praktiske erfaring er en forudsætning for et optimalt udbytte af et kompakt teoretisk forløb.

Ved føde- og barselsafsnittene på Kolding Sygehus har én sygeplejerske og to jordemødre foreløbig gennemført IBCLC-uddannelsen, og endnu to sygeplejersker er lige nu ved at afslutte uddannelsen. Kombinationen af erfaring og teoretisk fundering giver IBCLC’erne en bredere vifte af handlemuligheder i problematiske situationer.

De bliver i højere grad i stand til at analysere problemerne, finde årsagerne og vælge kvalificerede handlinger. Endvidere udvikler de kompetencer i forhold til at indgå i tværfaglige sammenhænge, som f.eks. udarbejdelse af kliniske retningslinjer og undervisning af kollegaer. Fremtidens barselssygepleje vil være målrettet de komplekse og problematiske forløb, både i traditionelle indlæggelsesforløb og ambulante forløb i barselsklinikkerne.

Samtidig vil samarbejdet med både jordemødre og sundhedsplejersker blive udbygget. Der er nemlig brug for, at de kan yde en fælles tværfaglig indsats gennem hele graviditets-, fødsels- og barselsforløbet i forhold til at støtte de kvinder, som ønsker at amme, i at etablere og vedligeholde en velfungerende amning.

Sidse Petersen og Birte Dam er begge ansat på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling, Sygehus Lillebælt, Kolding Sygehus.

Litteratur

  1. Sundhedsstyrelsen. Anbefalinger for svangreomsorgen. Sundhedsstyrelsen, København 2009.
  2. Europe.iblce.org
  3. Riordan J og Wambach K. Breastfeeding and human lactation. 4. udgave. Jones and Bartletts forlag Massachusetts; 2009.