Sygeplejersken
5 minutter med... Emilie Thorsen
"Hvis jeg kommer hjem fra arbejde efter en travl dag, kan det slå mig, at jeg har gået op ad patienter hele dagen uden at lære dem bedre at kende eller vide, hvad der foregår i deres liv. Så jeg ville sørge for, der blev mere tid til den enkelte, og at vi fik flere hænder.”
Sygeplejersken 2017 nr. 6, s. 7
Af:
Michael Holbæk, Journalist
Hvorfor valgte du at blive sygeplejerske?
"I min familie bliver man enten bonde eller sygeplejerske, og jeg fik interesse for faget, da jeg i mit sabbatår arbejdede på et plejehjem."
Hvad var dit første job?
"Som uddannet sygeplejerske er det på akut mave-tarmkirurgisk i Køge, hvor jeg har været et halvt år."
Hvorfor valgte du at specialisere dig inden for mave-tarm-området?
"Lige nu er jeg basissygeplejerske, og det er et tilfælde, jeg er her. Men det giver en bred forståelse for både den instrumentelle sygepleje, og for hvad der sker i kroppen."
Hvem har du lært mest af i din karriere?
"Jeg har lært vildt meget af kollegerne på min afdeling. I høj grad også af min mor, som er sygeplejerske. Hun har stået mig bi under hele mit uddannelsesforløb, og vi har haft mange lange samtaler om, hvad der rykker i mig i forhold til sygeplejen."
Hvad kendetegner en god sygeplejerske?
For det første empati: at man kan sætte sig i patienternes sted og prøve at forstå deres situation. For det andet overblik: at man kan koordinere og strukturere sin tid. Og for det tredje en høj faglighed, som sætter en i stand til at reagere på de rigtige ting."
Hvilket råd vil du give en nyuddannet?
"At man skal give sig selv lov til at være ny i faget og vide, at det er helt i orden at bede om hjælp og råd fra de garvede sygeplejersker."
Hvad er det mest tilfredsstillende ved dit job?
"Når patienterne føler, de er blevet passet godt, og de eller deres pårørende roser mig for at have gjort mit job godt. Når de giver udtryk for, at de er blevet hørt og mødt. Så mærker jeg, at jeg har gjort en forskel for dem."
Hvad er det mest udfordrende ved dit job?
"Der er to ting. Den ene er, når man står i etiske dilemmaer. Det kan f.eks. være, hvornår man vælger at behandle eller stopper med en behandling. Den anden ting er, hvis en patient har flere sygdomme, der går ind over forskellige specialer, for det giver en anden kompleksitet, både i deres sygdomsforløb og i den sygepleje, vi skal udøve."
Hvad kan holde dig vågen om natten?
"Nattevagter! Jeg er lidt udfordret af nattevagter, for jeg er ikke sådan super B-menneske. Men jeg er god til at lægge tingene fra mig, når jeg går hjem."
Hvad er du mest stolt af i din karriere?
"Generelt er jeg ret stolt af faget. Vi har med mennesker at gøre, og jeg er stolt af, at vi er så dygtige, at folk sætter deres lid til os som sygeplejersker. Det kan ind imellem være svært, når politikerne ikke prioriterer det særlig højt, men jeg vil gerne slå et slag for, at vi bibeholder vores stolthed i faget."
Hvis du kunne ændre en ting i sundhedsvæsenet, hvad skulle det så være?
Hvis jeg kommer hjem fra arbejde efter en travl dag, kan det slå mig, at jeg har gået op ad patienter hele dagen uden at lære dem bedre at kende eller vide, hvad der foregår i deres liv. Så jeg ville sørge for, der blev mere tid til den enkelte, og at vi fik flere hænder."
Hvor ser du dig selv om fem år?
"På et tidspunkt kunne jeg godt tænke mig at undervise på Sygeplejeskolen. Men det bliver nok ikke om fem år, for jeg vil først igennem en kandidat og en ph.d."
Hvordan tror du, at sygeplejen vil udvikle sig de næste 10 år?
"Jeg håber og tror, at den gode, grundige, grundlæggende sygepleje, som længe er blevet nedprioriteret, atter kommer i fokus, for den har brug for et løft. Så tror jeg også, at det her med at optimere patienterne, inden de skal til operation, bliver meget stort. F.eks. at de får dyrket motion, at der kommer styr på deres medicin, at deres blodtryk er ordentligt reguleret osv., så de har det bedste udgangspunkt, når de skal i operation."
Emilie Thorsen er 25 år og arbejder på akut mave-tarmkirurgisk afdeling, Sjællands Universitetshospital, Køge.