Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2018 nr. 12

Læs online Download
1218_forside - magasinforsiden

I HVERT NUMMER

5 minutter med ... Julie Nete Rasmussen

En af de værste oplevelser, man kan give patienterne, er, at man ikke har tid til dem. At de ikke tør henvende sig og spørge om hjælp, hvis de har brug for det, fordi de kan mærke, man har så travlt.”

Skiftedag: Fedt at være tilbage i Forsvaret

Rikke Rasmussen kan lidt af hvert. Hun har tidligere arbejdet mange år i Søværnet, været forbi hjertekirurgisk afdeling og akutafdelingen, og nu er hun så vendt tilbage til Forsvaret. Her lærer hun soldater med sanitetsfaglig uddannelse om sygepleje, håndtering af sygdomme og traumetilfælde.

Dilemma: En bøn om hjælp

Konen skulle blot have vurderet, om hun skulle fortsætte med vanddrivende behandling, men hendes mand havde en anden dagsorden. Sygeplejerske Gitte Ellekrog Ingwersen fortæller om sit dilemma.

Hørt: Fyringerne kom fuldstændig bag på os

To fyrede direktører og en provokerende udtalelse fra manden bag fik sygeplejerske Helle Susanne Laursen fra Hospitalsenheden Midt, Viborg, til tasterne. Hun problematiserede forløbet og krævede en forklaring.

Psykiatri

Kampen om en sengeplads

Manglen på sengepladser i psykiatrien er stigende landet over. Det har Helene Egvang oplevet. Sidste december blev hun afvist på trods af sit råb om hjælp.

Tid til at lytte

På Psykiatrisk Modtagelse i Risskov tager de sig tid til de syge. For her kan hverken røntgenbillede eller blodprøve afsløre, hvad der er galt.

Tema: Hjemmesygepleje

Vi kommer igen tirsdag

HJEMMESYGEPLEJE. Teknisk sammenbrud, manglende medicin og dobbelt ordination i det fælles medicinkort. Der er udfordringer nok, da hjemmesygeplejerske Jane Frandsen tager på planlagt besøg hos en velfungerende og normalt selvdispenserende borger, der netop er blevet udskrevet fra hospitalet.

Ufatteligt mange steder det kan gå galt

Enhver sygeplejerske kan tælle piller op og dage frem. Men det er langtfra en simpel opgave at håndtere borgernes medicin, når de lige er blevet udskrevet fra hospitalet. Opgaven består af 12 trin og kræver tit flere besøg. Mangelfuld kommunikation mellem sektorerne og de accelererede patientforløb med multisyge borgere vanskeliggør også arbejdet, viser ny ph.d. fra Aalborg Kommune.

Tre værktøjer kan hjælpe sygeplejersker

To planlagte hjemmesygeplejebesøg, det første gerne tværfagligt, samt poser i forskellige farver. De tre værktøjer kan være med til at sikre, at borgerne får den rette medicin efter udskrivelse.

Næstformandsvalg 2018

Kandidaterne præsenterer sig selv

Næstformandsvalg 2018. Fem kandidater stiller op til valget af to næstformænd i Dansk Sygeplejeråd. Valget foregår i dagene fra den 25. oktober til den 8. november. På de følgende sider kan du læse en reportage fra et møde, hvor kandidaterne mødte medlemmerne, hvordan du deltager i afstemningen, samt hvad hver af kandidaterne svarer på fire spørgsmål.

Løn, vilkår og fremtiden på dagsordenen

Næstformandsvalg 2018. Der var stor spørgelyst, da Kreds Hovedstaden lagde lokaler til et vælgermøde i kampen om næstformandsposterne. De fem kandidater redegjorde for deres planer for fremtidens Dansk Sygeplejeråd foran et velforberedt publikum.

Mandlige sygeplejersker

Fremtiden for mandlige sygeplejersker afhang af os

Axel Johannesen var en af Danmarks allerførste mandlige sygeplejersker. Med start som elev på Rigshospitalet i 1951 har han næsten 70 års erfaring med sygeplejen set fra et mandligt perspektiv. I den tid har meget ændret sig, men visse ting er stadig præcis, som de var dengang.

Det var min mission at nedbryde fordomme

Ligestilling. Johannes Larsen ville egentlig have været smed, men skæbnen ville, at han blev færdiguddannet sygeplejerske fra Centralsygehuset i Hillerød i 1958. Lige siden har han grinet og gøglet sig gennem velfærdssektoren i 60 år.

Derfor blev vi sygeplejersker

Fire mænd fortæller, hvorfor de valgte at blive sygeplejersker, om udfordringer og fordele ved at være mand i sygeplejen.

Anmeldelser

Boganmeldelser

I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Det syge væsen", "Mestring af sorg", "Guide til behandling af fædre med fødselsdepression" og "Mennesker på sindssygehospital".

APN

Margaret tog APN-drømmen i egen hånd

Avanceret. Sårsygeplejerske Margaret Florence Hunt går forrest i jagten på at få flere kompetencer til sygeplejerskerne i landets kommuner. I september begyndte hun på masteruddannelsen til avanceret klinisk sygepleje – i Norge.

APN-uddannelse endelig klar

Avanceret. Den har været længe undervejs, men fra september 2019 kan sygeplejersker endelig tage en kandidatuddannelse i avanceret klinisk sygepleje i Danmark.

Debat