Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

På mit natbord: En historie set fra patientens side

"En meget vedkommende bog, der handler om udviklingen af en pandemi."

Sygeplejersken 2018 nr. 13, s. 43

Af:

Michael Holbek, journalist

Jette Primdahl
Jette Primdahl
Jette Primdahl

Professor, ph.d., MHH, sygeplejerske på Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet, Kong Christian X’s Gigthospital og Sygehus Sønderjylland.

Hvad læser du lige nu?

"Som pesten" af Hanne-Vibeke Holst."

Hvordan har den inspireret dig?

"Det er en meget vedkommende bog, der handler om udviklingen af en pandemi, og hvordan politiske, organisatoriske og økonomiske interesser bliver styrende for indsatserne. Samtidig siger den noget om, hvordan den enkelte kan gøre en positiv forskel i verden, hvis man har fokus på sagen frem for promovering af sig selv som person."

Hvilken bog burde alle sygeplejersker læse – og hvorfor?

"For mange år siden arbejdede jeg på neurologisk afdeling og læste "Ro uden årer" af Ulla-Carin Lindquist. Bogen gjorde stort indtryk på mig, fordi det var en fortælling set fra "patientens side", og hvordan hun oplevede og håndterede livet med den fremadskridende kroniske sygdom ALS. Det har siden inspireret mig til at have fokus på patienternes perspektiver også i forskningssammenhænge."

Hvilken bog fik du aldrig læst helt til ende?

"Jeg er startet på "Det ensomme hjerte" af Tom Buk-Swienty. En historisk skildring, hvor vi følger en ung tysk mand som soldat under 2. verdenskrig. Bogen er illustreret med akvareller, som han malede langt senere i livet, og det gør historien meget nærværende – måske især fordi jeg bor i Sønderjylland. Men den er ikke velegnet som godnatlæsning, så den må vente til en ferie eller en weekend i sommerhuset."