Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

5 minutter med... Jonas Dannesbo Nøddegaard

''Jeg kan virkelig godt lide, når der er fart på, og man skal tage en hurtig beslutning. Og så den diagnosticerende tankegang, hvor man skal tænke lidt selv."

Sygeplejersken 2018 nr. 8, s. 7

Af:

Michael Holbek, journalist

Jonas Dannesbo NøddegaardHvorfor valgte du at blive sygeplejerske?
"Efter to år i forsvaret fandt jeg ud af, at førstehjælp og den anatomiske lære om mennesket var rigtig spændende. Derfor valgte jeg den vej."

Hvad var dit første job?
"På Akut- og Traumecentret på Aalborg Universitetshospital."

Hvorfor valgte du at specialisere dig inden for akutsygeplejen?
"Jeg kan virkelig godt lide, når der er fart på, og man skal tage en hurtig beslutning. Og så den diagnosticerende tankegang, hvor man skal tænke lidt selv. Man ved jo aldrig helt, hvad der er galt med patienterne, når de kommer ind, og man er nødt til at være åben over for mange muligheder."

Hvem har du lært mest af i din karriere?
"Der er ikke en bestemt person, men jeg lærer mange forskellige ting af mine kolleger. Det spændende ved sygeplejen er, at selv om vi laver det samme, gør vi tingene på hver vores måde."

Hvad kendetegner en god sygeplejerske?
"Høj faglighed, et godt overblik og ikke mindst empati. Fleksibilitet er også en nødvendighed, fordi vi lever i en omskiftelig hverdag."

Hvilket råd vil du give en nyuddannet?
"Det er en travl hverdag, og man er ikke 100 meter-mester, når man er færdig med studiet. Så du skal acceptere, at du ikke kan det hele, selv om du gerne vil kunne. Og når du løber panden mod en mur, skal du ikke tænke, at du er en dårlig sygeplejerske. Du skal først til at lære faget."

Hvad er det mest tilfredsstillende ved dit job?
"Når man rammer det gode patientforløb. Altså, hvor man får behandlet rettidigt og får personen med, får informeret rigtigt og får taget fat om alle de problemstillinger, patienten kommer med."

Hvad er det mest udfordrende ved dit job?
"At vi har så travlt. Alt det vigtige skal vi nok nå, men alt det udenom kniber det med. F.eks. det at holde sin faglighed ved lige og få udvidet sin viden. Det er heller ikke altid, man når at få patienten med, og det er skidt, for det er ikke sikkert, gamle fru Jensen helt opfanger, hvad der sker. I så travl en hverdag skærer man nogle hjørner af, og det er problematisk."

Hvad kan holde dig vågen om natten?
"Der er ikke noget, der holder mig vågen."

Hvad er du mest stolt af i din karriere?
"Jeg er generelt stolt af mine kolleger. At vi som tværfagligt team når det, vi skal, og kan stå på mål for tingene trods travlheden."

Hvis du kunne ændre en ting i sundhedsvæsenet, hvad skulle det så være?
"Der skal være bedre samarbejde mellem egen læge, vagtlæge og os. Der er rigtig mange uhensigtsmæssige indlæggelser, fordi der ikke findes et bedre tilbud. Lige nu hedder det vent halvandet år på en ambulant tid, eller bliv indlagt nu. Hvis man har gået rundt med ondt i maven et stykke tid, kan det godt være, man kan vente en uge eller måske endda en måned, men man kan ikke vente halvandet år på at få det udredt. Jeg kunne ønske nogle flere ambulante tider eller flere udredningsforløb, så det ikke behøver være indlæggelser det hele. Og det bunder sikkert i flere ressourcer."

Hvor ser du dig selv om fem år?
"Jeg er nok stadig behandlersygeplejerske inden for det akutte område. Jeg møder jo alt lige fra børn, der har slået fingeren, til voksne med hjertestop, så det giver en bred erfaring, jeg senere kan bruge til at specialisere mig videre på."

Hvordan tror du, at sygeplejen vil udvikle sig de næste 10 år?
"Jeg tror, vi får flere og flere lægefaglige opgaver, fordi lægefronten også er vældig presset. Dermed får vi også større ansvar. Det kan vi sagtens tage på os, men det skal være under de rigtige forudsætninger og med den rigtige oplæring. Og så skal vi have penge for det ansvar, vi har – det har det indtil videre knebet med."

Jonas Dannesbo Nøddegaard er 26 år og arbejder på Akutafdelingen, Regionshospitalet Horsens.