Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2019 nr. 10

Læs online Download
1019_forside - magasinforsiden

I HVERT NUMMER

Aktuelt

Hjemlig indretning støtter hjerneskadede

Vægfarver, nye møbler og mindre rod hjælper patienter med hjerneskade til at finde tilbage til en dagligdag, de har glemt. En patientdonation har betalt den nye indretning.

Pionér på den nye APN-uddannelse

Signe Skov er en af de 70 pionerer på den nye APN-uddannelse i Aarhus og København. Dansk Sygeplejeråd har kæmpet for at få uddannelsen etableret.

Tema: Privatansat

Flere skifter job til det private

15 pct. af alle sygeplejersker i job arbejder i den private sektor. Fire af dem fortæller i dette tema om deres arbejde som bl.a. klinisk applikationsspecialist og arbejdsmiljøsygeplejerske. En analyse viser, at især bedre løn og arbejdsvilkår trækker.

En fagforening også for privatansatte

Det er en myte, at Dansk Sygeplejeråd kun varetager offentligt ansattes interesser. En særlig indsats er netop sat i gang for at hjælpe privatansatte medlemmer.

Nu bygger hun IT-løsninger

Dorthe Rasmussen bruger dagligt sin uddannelse som sygeplejerske, når hun bygger digitale kommunikationsløsninger til bl.a. sygehuse og plejehjem rundt om i verden for it-virksomheden Imatis.

Fra syge til raske

Ingrid Krøyers job er at sikre medarbejdernes sundhed på Novozymes, hvor hun er arbejdsmiljøsygeplejerske. Og hjælpe dem tilbage i arbejde, hvis de bliver sygemeldt. Hun har alsidige arbejdsopgaver, god løn og fleksible arbejdstider.

Bedre patienttid på privathospitalet

Nye arbejdstider. Nye opgaver. Ny løn. Det var en omvæltning for Lise Hausner at skifte job fra anæstesisygeplejerske på Næstved Sygehus til Privathospitalet Aleris-Hamlet Ringsted. Men hun blev glad for at gå på arbejde.

Ingen forstyrrende alarmer

God tid til at rådgive patienter og pårørende og overskud til at holde sig ajour med faget. Det er nogle af kvaliteterne ved at være sygeplejerske i Hjerte- foreningen, fortæller Pernille Strauss.

Affaldshåndtering

De kalder mig Plastprinsessen

Genbrugsplast. På Vejle sygehus har Ortopædkirurgisk operationsafdeling siden februar 2019 sorteret blødt og hårdt plastaffald. Et paradigmeskift med fokus på miljø og genanvendelighed, som ændrer rutiner og giver mening for hele personalet. Et lille skridt i en proces, hvor også sygehuse gør en indsats for miljø og klimamål.

Idérige sygeplejersker viser vej

Genbrugsplast. Hvis den grønne omstilling skal lykkes, må alle bidrage – og derfor ønsker Dansk Sygeplejeråd at bidrage på sundhedsområdet, hvor sygeplejerskerne har erfaring og indsigt.

Hospitalernes kamp for miljøet

Genbrugsplast. Miljø og klima er et emne, der for alvor er kommet på dagsordenen i Danmark de seneste år. Og det kan have betydning for de danske hospitaler, som er ansvarlige for en stor del af regionernes energiforbrug og CO2-aftryk.

Velkommen til de nye studerende

Her føler jeg mig hjemme

Det sociale sammenhold og netværk har stor betydning, når du som ny på sygeplejerskeuddannelsen hverken kender lærere, stedet, studiekammerater og ikke mindst faget. Ved at engagere sig i fredagsbar, SLS eller Studenterrådet kan sygeplejestuderende blive en del af fællesskaber med relationer, der rækker langt udover uddannelsen.

Trygge rammer er guld værd

På Ortopædkirurgisk Sengeafsnit på Slagelse Sygehus blev sygeplejestuderende Camilla mødt af en afdeling, hvor hendes læring var i fokus, og hvor hun blev udfordret i trygge rammer.

Man skal bare kaste sig ud i det

Josephine tog til Palæstina for at se, hvordan sygepleje praktiseres i udlandet: ”Det var så lærerigt og spændende, og jeg følte mig enormt godt taget imod”

Anmeldelser

Anmeldelser

I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Sygepleje og klinisk beslutningstagen", "Sygepleje og klinisk lederskab", "Sygepleje og patientinvolvering" (sammenhængende serie) , samt "Å ta´ vare på heile mennesket" og "I patientens fodspor".

Afrika

Intro-forløb

Patientsikkerhed

Netværk for AK-sygeplejersker højner fagligheden

Alvorlige fejl med antikoagulationsbehandling (AK) og et behov for faglig sparring har fået to AK-sygeplejersker til at starte et regionalt netværk for sygeplejersker med samme speciale. Det øger patientsikkerheden og styrker fagligheden, fortæller Ulla Balsby og Anne Fenger