Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

5 minutter med: Pernille Krog Toft

”Min passion er skønhed, og det er helt fantastisk at kunne bruge min uddannelse og faglige viden om huden og specielt ansigtets kar og muskulatur til at udvikle og fremhæve skønhed.”

Sygeplejersken 2019 nr. 8, s. 7

Af:

Michael Holbek, journalist

Pernille Krog Toft30 år, arbejdssted: kosmetisk sygeplejerske, N’AGE, kosmetisk klinik i Aarhus

Hvorfor valgte du at blive sygeplejerske?

”Jeg interesserede mig for den kosmetiske verden og ønskede mere faglighed, end uddannelserne til kosmetolog og kosmetiker kunne tilbyde. Jeg valgte derfor sygeplejerske og videreuddannelse til kosmetisk sygeplejerske.”

Hvad var dit første job?

”Ortopædkirurgisk Afdeling på Horsens Sygehus.”

Hvorfor valgte du at specialisere dig inden for kosmetisk sygepleje?

”Min passion er skønhed, og det er helt fantastisk at kunne bruge min uddannelse og faglige viden om huden og specielt ansigtets kar og muskulatur til at udvikle og fremhæve skønhed.”

Hvem har du lært mest af i din karriere?

”På sygehuset lærte jeg utrolig meget af samarbejdet med patienter og pårørende, og i mit nuværende job lærer jeg af mine dygtige kolleger, som også i starten superviserede alle mine behandlinger.”

Hvad kendetegner en god sygeplejerske?

”Som kosmetisk sygeplejerske - ydmyghed og lydhørhed. Vi ser på ansigtet som en helhed og går ikke på kompromis med fagligheden ved at lave f.eks. andenæb og havenissekinder. Når vi har behandlet en kunde, vil resultatet se naturligt ud. Kunden ligner sig selv, men i en mere frisk og glad udgave.”

Hvilket råd vil du give en nyuddannet?

”Pas på dig selv, især når du er i kitlen. Det er vigtigt, du er nysgerrig, men også ydmyg og kompetencebevidst. Du skal ikke kunne alt fra begyndelsen. En dygtig sygeplejerske lærer og udvikler sig hele livet.”

Hvad er det mest tilfredsstillende ved dit job?

”At jeg kan bruge min sygeplejefaglige viden til at gøre en masse mennesker glade. Jeg får knus og kram af glade kunder. Det gjorde jeg også på sygehuset, men det var af folk, der mødte mig ufrivilligt. Her kommer kunderne af egen fri vilje og er glade for behandlingerne. Det er meget tilfredsstillende.”

Hvad er det mest udfordrende ved dit job?

”At visualisere den behandling, jeg tænker er den mest optimale for kunden. I vores branche er der ikke nogen facitliste, det er individuelt, hvad kunderne ønsker. Jeg gør meget ud af at forventningsafstemme, så mine kunder kun oplever at være tilfredse.”

Hvad kan holde dig vågen om natten?

”I mit tidligere job blev jeg holdt vågen af dårlig samvittighed over altid at skulle gå på kompromis med mit arbejde. Nu har jeg tid, rum, plads og mulighed for at udføre et tilfredsstillende arbejde, hvor min perfektionisme kommer til udtryk, så jeg sover rigtig godt.”

Hvad er du mest stolt af i din karriere?

”Uden tvivl at jeg blev optaget på N’AGE Academy, hvor efterspørgslen er meget stor. Jeg er stolt af, at jeg har taget springet og udlevet min drøm om at blive kosmetisk sygeplejerske.”

Hvis du kunne ændre en ting i sundhedsvæsenet, hvad skulle det så være?

”Det sygeplejefaglige erhverv skal gøres mere attraktivt. Arbejdsmiljøet skal forbedres, så der er overskud til at fokusere på faglig udvikling og videreuddannelse. Og så skal der ansættes flere sygeplejersker i det offentlige.”

Hvor ser du dig selv om fem år?

”Hos N’AGE. Den kosmetiske branche er i vild vækst, og mine ambitioner er store. Jeg føler mig hjemme her.”

Hvordan tror du, at sygeplejen vil udvikle sig de næste 10 år?

”Det er svært at sige, men jeg håber inderligt, at politikerne finder økonomi til at få ansat flere sygeplejersker. Jeg har set dygtige sygeplejersker blive ødelagt, fordi de dagligt ikke følte, de kunne leve op til de høje krav og det hårde pres, sygeplejerskerne er underlagt på landets sygehuse. Man bør opprioritere dygtig ledelse, skære ned på overflødig dokumentation og kigge ud over landets grænser og f.eks. tage ved lære af Norge, som har et godt og velfungerende sundhedsvæsen.”