Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Leder: En sygeplejerske mere giver liv til flere

"Flere kolleger er afgørende for at øge kvaliteten og mindske arbejdspresset. Der er hårdt brug for fagligt ansvarlige normeringer."

Sygeplejersken 2019 nr. 8, s. 3

Af:

Grete Christensen, formand

3-2019_leder_grete-christensenKonsekvenserne af underbemanding i sundhedsvæsenet er alvorlige. Underbemanding kan medføre, at patienter ikke modtager den nødvendige behandling, sygepleje og omsorg. Og pårørende får ikke den rette information og rådgivning.

Som sygeplejersker oplever vi, at underbemanding er en barriere for at udføre vores fag og levere sygepleje med den rette kvalitet. Det er dybt utilfredsstillende og har stor indflydelse på arbejdsglæden og fastholdelse af sygeplejersker i faget.

Flere kolleger er afgørende for at øge kvaliteten og mindske arbejdspresset. Der er hårdt brug for fagligt ansvarlige normeringer.

Derfor var budskabet fra Dansk Sygeplejeråd på årets folkemøde på Bornholm: ”En sygeplejerske mere gi’r liv til flere”. For der skal ikke herske tvivl om, at der er en sammenhæng mellem antallet af sygeplejersker på arbejde og patientsikkerheden for den enkelte borger.

Fra international forskning ved vi, at der er en direkte sammenhæng mellem antallet af patienter pr. sygeplejerske og antallet af sygehuserhvervede infektioner og øget risiko for dødsfald.

Inden folketingsvalget kunne vi næsten dagligt høre christiansborgpolitikere overbyde hinanden i iver for at tale behovet for flere sygeplejersker op.

Nu er valget overstået, og det er nu vigtigt at holde ord og vise politisk ansvarlighed. Det er mit håb – og en kraftig opfordring til politikerne ved forhandlingsbordet – at den kommende regering prioriterer at investere i flere ansatte i sundhedsvæsenet.

Jeg ved, at det er en svær prioritering blandt andre nødlidende velfærdsområder – men det er en nødvendig prioritering.