Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Socialt udsatte diskrimineres på strømlinede hospitaler

Sygeplejersken 2019 nr. 8, s. 13

Af:

Kristine Jul Andersen, journalist

Hjemløse, mennesker med misbrug eller psykisk sygdom får ikke altid den behandling, de har brug for, og det skyldes hospitalsvæsenets organisering, procedurer og rutiner. Det konkluderer en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed.

Socialsygeplejerske Gitte Wandschneider
Socialsygeplejerske Gitte Wandschneider på besøg hos en socialt belastet borger i 2006.
Arkivfoto: Lizette Kabré
”På hospitalerne skal det gå hurtigt. Der er accelererede patientforløb, og afdelingerne har en høj grad af specialisering. Samtidig forventes det, at patienter opfører sig på en bestemt måde og følger med i eget behandlingsforløb og overholder aftaler,” siger seniorforsker Pia Vivian Pedersen, Statens Institut for Folkesundhed, der står bag rapporten, i en pressemeddelelse.

”Det er selvfølgelig forhold, der gælder for alle patienter, men de rammer socialt udsatte særligt hårdt, fordi de i forvejen er sårbare. De opfører sig anderledes, er ofte uden pårørende og kan have sværere ved at navigere i hospitalsvæsenet.”

Undersøgelsen bunder i kvalitative interviews med socialt udsatte borgere og sundhedsprofessionelle, der arbejder med socialt udsatte til daglig.