"Strejkevåbnet er taget ud af vores hænder"
Formand i Kreds Midtjylland Anja Laursen er forbitret over, at de kommunale sygeplejersker i Silkeborg alligevel ikke kan strejke, fordi det ikke er muligt at stille med et nødberedskab.
Formand i Kreds Midtjylland Anja Laursen er forbitret over, at de kommunale sygeplejersker i Silkeborg alligevel ikke kan strejke, fordi det ikke er muligt at stille med et nødberedskab.
16 ud af 20 sygeplejersker har siden september forladt Akutmodtagelsen på Roskilde Sygehus, da der blev ansat en ny afdelingssygeplejerske. ”Meget bekymrende,” siger kredsformand Helle Dirksen.
Fristen for at indstille en sygeplejerske til Dansk Sygeplejeråds faglige pris, Athena Prisen, er udskudt til den 25. september kl. 12.
Ny statusrapport viser, at aftalen om mindre tvang i psykiatrien har fejlet. I Brønderslev har de dog fået vendt udviklinge
Patienter i Region Midtjylland med diabetes screenes for følgesygdomme ved et enkelt besøg på hospitalet.
21 Sundhedsklynger skal styrke samarbejdet på tværs af sundhedsvæsenet. Formand Grete Christensen roser aftalen.
Ny podcast fra Sygeplejersken om sygeplejerskers usynlige indsats i psykiatrien.
BFA og Arbejdstilsynet har udviklet et sæt faktakort, som kan bruges til at starte dialogen om digital chikan
Med indvielsen af det nybyggede Strandbakkehuset i Rønde er antallet af sengepladser på børnehospice på landsplan fordoblet fra fire til otte.
Sygeplejerskerne står sammen om kampen for mere i løn. For ligeløn. Et stort flertal sagde nej til en lønstigning på 5 pct. og en politisk nedsat lønkomité. Nu strejker de – med støtte fra danskerne – for at få arbejdsgiverne og politikerne til lommerne.
Med demonstrationer, aflyste sommerferier og nye vagtplaner i nødberedskab er konflikten i fuld gang. Et stort flertal sygeplejersker stemte nej til mæglingsforslaget fra Forligsmanden, men både ja- og nejstemmere er klar til at kæmpe for at få mere i løn.
Til stor overraskelse, men også forståelse, for en gruppe sygeplejersker på Bispebjerg Hospital, forkastede to ud af tre sygeplejersker mandag den 14. juni Forligsmandens mæglingsforslag. De var samlet i frokoststuen, da nejet blev offentliggjort.
Sommerferien er aflyst for opvågningssygeplejerske Heidi Hvid Rønnov. Hun er nemlig en af de 5.350 sygeplejersker, som er udtaget til strejke. Selv stemte hun ja til mæglingsforslaget, men alligevel er hun klar til kamp.
Hanne Dons var på arbejde i nødberedskabet på strejkens første dag. Alle-rede der kunne forandringen mærkes med langt færre opkald på vagttelefonen, fortæller den udekørende hjemmesygeplejerske fra Tønder Kommune.
Et flertal af sygeplejerskerne kunne ikke se flere lønkroner i Forligsmandens mæglingsforslag og stemte nej. Formand for Danske Sygeplejeråd Grete Christensen forstår sygeplejerskernes frustration og melder klar til strejke. Men hun ser stadig lønstrukturkomitéen som det bedste kort i opgøret med uligeløn
Sygeplejerskernes strejke stiller KL og Danske Regioner i et ”djævelsk dilemma”, og det er ”surt show” for den socialdemokratiske regering, der gerne ville være venner med alle i fagbevægelsen og det offentlige, vurderer to politiske kommentatorer.
Det er tillidsrepræsentanterne, der får tingene til at hænge sammen under en strejke. De forhandler om nødberedskaber og planlægger vagter for kollegerne under strejken. To dage før den går i gang, har de travlt på Odense Universitetshospital, hvor 23 afsnit lukker ned.
Kamptaler, demonstrationer og kage til regionspolitikerne. Lige fra første strejkedag har rødklædte sygeplejersker været på gader og pladser landet over for at markere deres utilfredshed med både løn og lønefterslæb.
Dagkirurgi og ambulatorier udgør en stor del af de strejkeramte hospitalsafdelinger, mens bl.a. hjemmesygeplejen og plejecentre er ramt i kommunerne. Dyk ned i listen og se, hvor de 5.321 sygeplejersker, der er udtaget til strejke, arbejder. Og hvor de efter forhandling af nødberedskaber er blevet undtaget.
Mange udtrykte opbakning og anerkendelse til sygeplejerskerne, mens enkelte var imod, da Sygeplejersken den 16.-17. juni spurgte tilfældige danskere i Kongens Have i København og på gågaden i Aarhus: ”Hvad tænker du om, at sygeplejerskerne skal strejke?”
Det kan få utilsigtede konsekvenser at ytre sig på digitale platforme, også for sygeplejersker.
Da et uskyldigt billede fra en arbejdsdag på hospitalet gik viralt på Facebook, gik en gruppe coronaskeptikere til angreb på ”Anne”. De delte billeder af hendes hus, opsporede hende på arbejdet og sendte hende had-beskeder. I dag sidder oplevelsen stadig i hende.
Digitale angreb kan få alvorlige konsekvenser i form af stress, angst og manglende lyst til at ytre sig. Støtte fra arbejdsplads og fagforening kan gøre en stor forskel.
... før du oplever digital chikane
Freja Wirlander oplever, at tonen på sociale medier er blevet markant hårdere under coronakrisen.
Da Mette Vestergaard Jørgensen kommenterer på en avisartikel på Facebook, forestiller hun sig ikke, at det vil ende med en ubehagelig samtale med hendes oversygeplejerske.
Tonen i den offentlige debat kan være rå, og den påvirker også, hvordan sygeplejersker taler til hinanden på nettet, fortæller flere Facebook-moderatorer. Især overenskomst og medlemskab bringer sindene i kog. Og nogle mister helt modet til at ytre sig.
Når nogle fravælger at tage del i debatten, fordi de er bange for at få hældt en skidtspand ud over sig, så er det et demokratisk tab, mener ekspert. Men man må rumme uenighed, mener han
Omkring år 1900 var sygdommen årsag til hvert syvende dødsfald i Danmark.
Den er tilsyneladende gal med arbejdsmiljøet på akutmodtagelsen på Roskilde Sygehus, hvor 16 ud af 20 sygeplejersker har sagt op. En af dem er sygeplejerske Dorte Schou, og ifølge hende har ledelsen forsøgt at “bagatellisere” problemerne i en artikel på sn.dk. Det fik hende til at tage bladet fra munden i samme medie.
"Jeg skal f.eks. vænne mig til at tilpasse mit sprog til det fagspecifikke område, så de andre forstår mig"
Må en sygeplejerske vise sine følelser over for en borger og hans familie? Det spekulerer en studerende over, og både borgere og vejleder hjælper hende til en afklaring.
"Det er på høje tid, at sygeplejerskernes løn afspejler sygeplejerskernes uddannelsesniveau, opgaver og ansvar."
Hele verden taler i øjeblikket om vaccinering mod covid-19. Nogle vacciner er dømt ude, nogle vil ikke have den, de fleste vil gerne – og så er der alle dem, der aldrig får tilbuddet, fordi de bor i det forkerte land.Test din generelle viden om vacciner her:
I dette nummer finder du anmeldelser af bøgerne: "Evidensbaseret praksis – Forskning, brugerperspektiv, praksisviden", "Sygepleje & akutte tilstande. Bind 4" og "Borgernær sygepleje – Grundbog om sygepleje i det nære sundhedsvæsen".
"Det påståede gab mellem teori og praksis søges modbevist ved hjælp af en case."
"Jeg kommer til at gå på pension og såmænd lukke mine øjne, før verden ser og indser, at kvindekamp ikke blot er kampen for en høj hæl i kvindehabit på direktionsgangene"
"Hvorfor har DSR ikke holdt den tidligere kommission fast de sidste 13 år?"
Konstante forstyrrelser, stress, træthed og hovedpiner var hverdag for personalet på Opvågningen på Regionshospitalet Randers. Men så fik et par sygeplejersker en god idé. Med flid, innovation og fælles indsats har de nu skabt et roligt pauserum, som har forbedret arbejdsmiljøet markant.
Til efteråret er der valg til kredsbestyrelserne og bestyrelsen i Lederforeningen. Kredsformænd, kredsnæstformænd og alle bestyrelsesmedlemmer er på valg, ligesom formand/næstformand og bestyrelsesmedlemmer i Lederforeningen. Kredsbestyrelserne arbejder lokalt for at realisere vores formål og er samtidig medlemmernes talerør i kongressen, som er vores øverste myndighed
https://dsr.dk/fag-og-udvikling/sygeplejersken/fagbladet-sygeplejersken/sygeplejersken-argang-2021-nr-8/