Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2021 nr. 8

Læs online Download
0821_forside - magasinforsiden

Aktuelt

"Strejkevåbnet er taget ud af vores hænder"

Formand i Kreds Midtjylland Anja Laursen er forbitret over, at de kommunale sygeplejersker i Silkeborg alligevel ikke kan strejke, fordi det ikke er muligt at stille med et nødberedskab.

Personaleflugt fra akutmodtagelse

16 ud af 20 sygeplejersker har siden september forladt Akutmodtagelsen på Roskilde Sygehus, da der blev ansat en ny afdelingssygeplejerske. ”Meget bekymrende,” siger kredsformand Helle Dirksen.

Brug af tvang er steget

Ny statusrapport viser, at aftalen om mindre tvang i psykiatrien har fejlet. I Brønderslev har de dog fået vendt udviklinge

Nyt børnehospice indviet

Med indvielsen af det nybyggede Strandbakkehuset i Rønde er antallet af sengepladser på børnehospice på landsplan fordoblet fra fire til otte.

Tema: OK21

Nok er nok

Sygeplejerskerne står sammen om kampen for mere i løn. For ligeløn. Et stort flertal sagde nej til en lønstigning på 5 pct. og en politisk nedsat lønkomité. Nu strejker de – med støtte fra danskerne – for at få arbejdsgiverne og politikerne til lommerne.

Kampgejst i top

Med demonstrationer, aflyste sommerferier og nye vagtplaner i nødberedskab er konflikten i fuld gang. Et stort flertal sygeplejersker stemte nej til mæglingsforslaget fra Forligsmanden, men både ja- og nejstemmere er klar til at kæmpe for at få mere i løn.

"Jeg tror, ja-siden vinder"

Til stor overraskelse, men også forståelse, for en gruppe sygeplejersker på Bispebjerg Hospital, forkastede to ud af tre sygeplejersker mandag den 14. juni Forligsmandens mæglingsforslag. De var samlet i frokoststuen, da nejet blev offentliggjort.

"Jeg er fuldt ud kampklar"

Sommerferien er aflyst for opvågningssygeplejerske Heidi Hvid Rønnov. Hun er nemlig en af de 5.350 sygeplejersker, som er udtaget til strejke. Selv stemte hun ja til mæglingsforslaget, men alligevel er hun klar til kamp.

"Jeg håber ikke, at borgerne føler sig afvist"

Hanne Dons var på arbejde i nødberedskabet på strejkens første dag. Alle-rede der kunne forandringen mærkes med langt færre opkald på vagttelefonen, fortæller den udekørende hjemmesygeplejerske fra Tønder Kommune.

"Vi går forrest i kampen for løn og ligeløn"

Et flertal af sygeplejerskerne kunne ikke se flere lønkroner i Forligsmandens mæglingsforslag og stemte nej. Formand for Danske Sygeplejeråd Grete Christensen forstår sygeplejerskernes frustration og melder klar til strejke. Men hun ser stadig lønstrukturkomitéen som det bedste kort i opgøret med uligeløn

Konflikten er surt show for regeringen

Sygeplejerskernes strejke stiller KL og Danske Regioner i et ”djævelsk dilemma”, og det er ”surt show” for den socialdemokratiske regering, der gerne ville være venner med alle i fagbevægelsen og det offentlige, vurderer to politiske kommentatorer.

To dage tilbage

Det er tillidsrepræsentanterne, der får tingene til at hænge sammen under en strejke. De forhandler om nødberedskaber og planlægger vagter for kollegerne under strejken. To dage før den går i gang, har de travlt på Odense Universitetshospital, hvor 23 afsnit lukker ned.

Sygeplejersker demonstrerer for ligeløn

Kamptaler, demonstrationer og kage til regionspolitikerne. Lige fra første strejkedag har rødklædte sygeplejersker været på gader og pladser landet over for at markere deres utilfredshed med både løn og lønefterslæb.

Oversigt: De strejkeramte

Dagkirurgi og ambulatorier udgør en stor del af de strejkeramte hospitalsafdelinger, mens bl.a. hjemmesygeplejen og plejecentre er ramt i kommunerne. Dyk ned i listen og se, hvor de 5.321 sygeplejersker, der er udtaget til strejke, arbejder. Og hvor de efter forhandling af nødberedskaber er blevet undtaget.

Danskere: "Jeg forstår dem godt"

Mange udtrykte opbakning og anerkendelse til sygeplejerskerne, mens enkelte var imod, da Sygeplejersken den 16.-17. juni spurgte tilfældige danskere i Kongens Have i København og på gågaden i Aarhus: ”Hvad tænker du om, at sygeplejerskerne skal strejke?”

Digital chikane

"Jeg var bange for, at de ville opsøge mig om natten"

Da et uskyldigt billede fra en arbejdsdag på hospitalet gik viralt på Facebook, gik en gruppe coronaskeptikere til angreb på ”Anne”. De delte billeder af hendes hus, opsporede hende på arbejdet og sendte hende had-beskeder. I dag sidder oplevelsen stadig i hende.

Hård tone - også mellem sygeplejersker

Tonen i den offentlige debat kan være rå, og den påvirker også, hvordan sygeplejersker taler til hinanden på nettet, fortæller flere Facebook-moderatorer. Især overenskomst og medlemskab bringer sindene i kog. Og nogle mister helt modet til at ytre sig.

Forsker: Demokratisk problem

Når nogle fravælger at tage del i debatten, fordi de er bange for at få hældt en skidtspand ud over sig, så er det et demokratisk tab, mener ekspert. Men man må rumme uenighed, mener han

I HVERT NUMMER

Hørt: "Nu er tavshedskulturen punkteret"

Den er tilsyneladende gal med arbejdsmiljøet på akutmodtagelsen på Roskilde Sygehus, hvor 16 ud af 20 sygeplejersker har sagt op. En af dem er sygeplejerske Dorte Schou, og ifølge hende har ledelsen forsøgt at “bagatellisere” problemerne i en artikel på sn.dk. Det fik hende til at tage bladet fra munden i samme medie.

Testen

Testen (8/2021): Alle taler om vacciner

Hele verden taler i øjeblikket om vaccinering mod covid-19. Nogle vacciner er dømt ude, nogle vil ikke have den, de fleste vil gerne – og så er der alle dem, der aldrig får tilbuddet, fordi de bor i det forkerte land.Test din generelle viden om vacciner her:

Anmeldelser

Anmeldelser

I dette nummer finder du anmeldelser af bøgerne: "Evidensbaseret praksis – Forskning, brugerperspektiv, praksisviden", "Sygepleje & akutte tilstande. Bind 4" og "Borgernær sygepleje – Grundbog om sygepleje i det nære sundhedsvæsen".

Debat

Læserbrev: Bange for en kommissionskrukke

"Jeg kommer til at gå på pension og såmænd lukke mine øjne, før verden ser og indser, at kvindekamp ikke blot er kampen for en høj hæl i kvindehabit på direktionsgangene"

Nytænkt personalestue

Fra personalerum til frirum

Konstante forstyrrelser, stress, træthed og hovedpiner var hverdag for personalet på Opvågningen på Regionshospitalet Randers. Men så fik et par sygeplejersker en god idé. Med flid, innovation og fælles indsats har de nu skabt et roligt pauserum, som har forbedret arbejdsmiljøet markant.

Kredsbestyrelsesvalg 2021

Demokratiet arbejder i Dansk Sygeplejeråd

Til efteråret er der valg til kredsbestyrelserne og bestyrelsen i Lederforeningen. Kredsformænd, kredsnæstformænd og alle bestyrelsesmedlemmer er på valg, ligesom formand/næstformand og bestyrelsesmedlemmer i Lederforeningen. Kreds­bestyrelserne arbejder lokalt for at realisere vores formål og er samtidig medlemmernes talerør i kongressen, som er vores øverste myndighed