Udviklings- og forskningspulje i regionerne
Har du og dine kolleger et udviklings- eller forskningsprojekt, som mangler økonomisk støtte, kan du senest den 1. februar 2023 søge midler i Udviklings- og Forskningspuljen
Har du og dine kolleger et udviklings- eller forskningsprojekt, som mangler økonomisk støtte, kan du senest den 1. februar 2023 søge midler i Udviklings- og Forskningspuljen
Næsten halvdelen af landets rekrutteringer af sygeplejersker ender forgæves, og de fejlslagne rekrutteringer breder sig til nye dele af landet. Formand for Danske Regioner peger på en række løsninger og afventer lønstrukturkomitéens resultater.
Manglen på anæstesisygeplejersker betyder lukkede senge og lange ventelister til operation. Problemet skal løses, men at forkorte uddannelsen er ikke vejen, mener det faglige selskab for anæstesisygeplejersker og Dansk Sygeplejeråd.
Der er store regionale forskelle i antallet af amputationer, viser ny rapport. I 2021 var amputationsraten i Region Sjælland dobbelt så høj som i regionerne Nordjylland og Hovedstaden.
Den kendte corona-skeptiker Flemming Blicher er i Københavns Byret blevet frikendt for at have krænket en sygeplejerskes fred.
Ligestillingsminister Trine Bramsen (S) vil arbejde for, at kvinder og mænd får samme værdiansættelse på arbejdsmarkedet. Det løfte gav hun formand Grete Christensen og de knapt 80 medlemmer, som deltog på Dansk Sygeplejeråds 6. virtuelle Ligelønstalk den 26. august.
I 2020 gav engangskitler 485 ton hospitalsaffald i Region Midtjylland. AUH er nu i gang med at afprøve nye kitler, der kan bruges igen og igen.
Et håb om at flere nyuddannede sygeplejersker vil finde Regionshospitalet Horsens attraktivt, har fået hospitalet til at udbyde en sommerskole over to dage. Den blev taget godt imod af de studerende, der deltog.
Danske Regioner og Sundhedskartellet har i forbindelse med OK 21 oprettet en Udviklings- og forskningspulje til fremme af faglig og professionsrettet udvikling til gavn for patienterne.
Problemerne med at rekruttere sygeplejersker breder sig. Nu er næsten halvdelen af rekrutteringerne forgæves. Og som noget nyt er det svært at få sygeplejersker til selv eftertragtede job. Så der skal tænkes anderledes for at løse udfordringerne.
På neonatalafdelingen ved Sjællands Universitetshospital, Roskilde bliver der længere og længere mellem ansøgere med erfaring i bagagen, ligesom færre sygeplejersker søger job på afdelingen.
Kirsten Flink valgte at gå på pension i en alder af 61 år. Men efter et par år spurgte en tidligere leder hende, om hun ville arbejde igen. Hun er nu tilbage og har selv haft stor indflydelse på arbejdstid og løn.
Intet spænder ben for, at arbejdsgiver kan udbetale et pensionsløntillæg til de sygeplejersker, der trækker i arbejdstøjet igen, efter de ellers er gået på pension. Men Kirsten Flink får ikke udbetalt kompensation for den pension, hendes kolleger får.
Dagkirurgien har nu også svært ved at tiltrække anæstesisygeplejersker. På Aarhus Universitetshospital gør man derfor en dyd ud af stillingsopslagene, fortæller chefsygeplejerske Inge Lauridsen.
På det lille hjerteintensive afsnit 2143 på Rigshospitalet har de også svært ved at rekruttere sygeplejersker. Derfor bliver der nu oprettet introstillinger til nyuddannede, introduceret fleksible mødetider, og så er det nu muligt for jobansøgere at komme et smut forbi afsnittet på 14. etage.
"Her fandt jeg hurtigt ud af, at jeg bare ikke er den sygeplejerske, der elsker at lægge kateter, sonde og dosere medicin."
254 norske kroner i timen og gode oplevelser har fået Amalie Aagaard Pedersen til at tage ni uger til Norge. Lønnen herhjemme er for dårlig, og det håber hun, hendes fravalg af at arbejde i Danmark sender et signal om.
"Det er et kæmpe gennembrud, at regeringen nu medgiver, at det er nødvendigt også at kigge på løn og vilkår, når man skal løse den store rekrutteringsudfordring, vi har i forhold til bl.a. sygeplejersker."
Utilstrækkeligheden føles som en sorg og rammer mig i mødet med den sårbare familie.
Underernæring er Danmarks skjulte samfundsproblem og går fortsat under radaren, mener forskere. “Men der er bevægelser i gang. Gode tiltag i hele Danmark. Dét, der mangler, er at få spredt den viden, der er,” siger forsker og tidligere udviklingssygeplejerske Jette Lindegaard Pedersen.
Nyt måltidskoncept på Herlev Hospital har fået en flyvende start. Også på Afdeling for Medicinske Sygdomme, hvor over 80 pct. af patienterne er underernærede. De bestiller mere, og de spiser mere, konstaterer afdelingssygeplejerske Louise Dam Falkedal
“Sæt fokus på ernæring” lød opgaven, da sygeplejerske Lotte Boa Skadhauge blev ansat på Aalborg Universitetshospital i 2013. I dag er der 32 ernæringsteams på samtlige hospitalsafsnit, der samarbejdes intenst med at udvikle kosttilbuddene til patienterne i udviklings- og forskningsenheden Kulinarium, der er et mere målrettet samarbejde med et større antal kliniske diætister, og til foråret er Aalborg Universitetshospital for femte gang vært for årets ernæringshøjdepunkt: Regionens Ernæringssymposium, der har udviklet sig til at blive noget af et tilløbsstykke med over 130 deltagere fra hele regionen. “Jeg ved præcis, hvilken virkelighed sygeplejerskerne står i. For jeg har været der selv. Jeg kommer derfor ikke som konsulent, men som kollega i kittel,” forklarer Lotte Boa Skadhauge, der kalder sig selv en blækspruttesygeplejerske.
På medicinsk mave- og tarmafsnit på Slagelse Sygehus er afdelingens kliniske diætister gået fra 10 til 30 timer om ugen. Det har intensiveret det tværfaglige samarbejde og frigjort tid til andre sygeplejefaglige opgaver, fortæller udviklingssygeplejerske Mette Bidstrup Marcussen.
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Hvidbog om rehabilitering", "Is i maven!" og "Biostatistik og epidemiologi"
"Jeg tror, at det for rigtig mange af vores patienter også handler om kampen for overlevelse."
Hvem skal tale din sag?
På Geriatrisk Afdeling på Bispebjerg hospital arbejder sygeplejerskerne med kompleksiteten omkring delirium. Farver og årstidsbestemte billeder skal skabe større tryghed og være med til at forebygge delirium.
Psykiatrien mangler både sygeplejersker og special-læger, og det gør patienterne mere syge. Voksenpsykiatrien skal spare for at afhjælpe presset på børne-psykiatrien. ”Det er fuldstændig grotesk,” siger Joachim Ritchie Vaughan, som er sygeplejerske på et lukket sengeafsnit
https://dsr.dk/fag-og-udvikling/sygeplejersken/fagbladet-sygeplejersken/sygeplejersken-argang-2022-nr-10/