En lønforhøjelse på 6 pct. over tre år. Det kan konsultationssygeplejerskerne se frem til, efter at Dansk Sygeplejeråd (DSR) og Praktiserende Lægers Arbejdsgiverforening (PLA) landede en overenskomstaftale den 27. juni.
Børne- og ungdomspsykiatrien skriger efter den længe ventede tiårsplan for psykiatrien. Bl.a. på sociale medier, hvor medarbejdere som læger, psykologer og sygeplejersker under hashtagget #Deterogsåmig kræver politisk handling, så patienterne kan få den bedste behandling.
Det er bare med at komme i gang, hvis du har konkrete idéer til grøn omstilling på din arbejdsplads, siger sygeplejerske Christina Berthon Kirkegaard. Hun iværksatte omfattende plastiksortering på operationsgangen og arbejder nu med bæredygtighed på fuld tid
Strejker, demonstrationer, kollektive opsigelser. Sygeplejersker rundt om i verden viser deres utilfredshed med løn og arbejdsvilkår. Præsident for ICN, Pamela Cipriano, er ikke overrasket.
Dansk Sygeplejeråd og Danske Regioner har indgået en aftale om introforløb for alle nye sygeplejersker. Aftalen skal implementeres hurtigst muligt og senest i begyndelsen af næste år.
De bløde røntgenstråler gives til patienter med hudsygdomme som f.eks. psoriasis og er en behandlingsmetode, som også i dag bruges i speciallægekonsultationer.
En tredjedel af hospicepatienter udskrives, og det kan gøre det svært at balancere mellem at give patienterne lov til at skulle herfra, men samtidig ikke tage alt håb fra dem, fortæller hospice-sygeplejerske Maiken Gjerding.
"Hvis vi skal løse udfordringerne i det nære sundhedsvæsen, er det helt afgørende at prioritere udvikling af sygeplejerskernes rolle og forskningen i sygepleje."
"Jeg underviser primært på grundforløbet, men også på hovedforløbet. Jeg er med til at formidle det sundhedsfaglige aspekt til de studerende, som enten skal ud at arbejde som SOSU-hjælper eller SOSU-assistent."
Pernille Bille er en af landets 2.400 konsultationssygeplejersker. Vi har fulgt hende en almindelig dag, hvor hun ser patienter med ondt i ørerne, for højt blodtryk, diabetes, forkølelsessår og vaccinerer børn. Konsultationssygeplejersker har overtaget mange opgaver fra lægerne, men de synes, det halter med efteruddannelsen. Derfor har Pernille taget sagen i egen hånd.
"Sagen er, at Jes selv synes, han spiser for mange piller. Så efter aftale med lægen er det noget af det, han er stoppet med at tage. Da han talte med lægen dagen før, var beskeden, at han bare skulle fortsætte uden pillerne. Men Pernille vil gerne have ham på medicinen igen. Bare lidt."
"Hun ville gerne have en dybere indsigt, så hun kunne føle sig mere sikker på det ansvar, hun tager på sig hver dag. Det er lykkedes på mange parametre."
Hundested Plejecenter ligger smukt lige ved Isefjord i Nordsjælland. Bag de gule murstensvægge arbejder medarbejderne på at skabe de bedste livsbetingelser for beboerne, evidensbaseret hvis muligt. Flere indsatser har trukket overskrifter i danske medier, og plejecentret medvirker også i en hollandsk dokumentar om demensindsatser, der skal vises på G20-topmødet i Indonesien til oktober.
Med et prisvindende forskningsprojekt har projektsygeplejerske Mia Blaa-bjerg haft held til at sætte fokus på en til tider overset patientgruppe: De pårørende. I Traumecentret på Aarhus Universitetshospital har det bl.a. udmøntet sig i to nye opholdsrum til pårørende – og en øget bevidsthed om, hvad mennesker i krise har brug for.
Sygeplejersker skal i langt højere grad initiere og bidrage til forskning i psykiatrien. Det er helt afgørende, hvis der skal skabes bedre indsatser for mennesker med psykisk sygdom. Det mener professor Julie Midtgaard, leder af forskningscenteret CARMEN, der for nylig vandt prisen som ”Årets nye forskningsmiljø”.
Der blev talt om fagidentitet og fremtidigt virksomhedsområde, da landets APN-sygeplejersker mødtes en onsdag i juni. Målet var at formulere et formål for gruppen. Og det lykkedes, fortæller tovholderen bag netværksmødet, Signe Skov.
"Jævnligt skal sygeplejersken også håndtere mistroiske borgere, utilfredse og krævende ægtefæller, borgere, der ikke forstår de fagligt begrundede beslutninger og anvisninger eller ligefrem et truende, utrygt og alene-præget arbejdsmiljø."
Hvor høj skal risikoen være, før det er forsvarligt at sende et uopfordret brev til personer, der måske er i risiko for at få kræft? Sygeplejerske og seniorforsker Helle Vendel Petersen har i 14 år arbejdet med dilemmaer og bekymringer hos familier med arvelig tarmkræft.