Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2022 nr. 9

Læs online Download
0922_forside - magasinforsiden

Studiestart

Sociale arrangementer giver et pusterum fra studiet

Cecilie Løt og Mette Marx Christensen har fået et tiltrængt pusterum ved at deltage i arrangementer, som ikke nødvendigvis har noget med studiet at gøre. Som f.eks. fredagsbar, julefrokost og medlemskab af Sygeplejestuderendes Landssammenslutning (SLS).

Husk, at alle er lidt nervøse

Nerverne sidder uden på tøjet, når første dag på sygeplejestudiet melder sig. Men husk, at du ikke er alene om at være nervøs. Alle er nye, alle er startet på en ny uddannelse, og alle skal lige lande i det.

Kunsten at samarbejde

Som sygeplejestuderende kommer du til at møde en lang række af personer med en anden baggrund end den sygeplejefaglige. 6. semester­studerende Mathilde Stavensø Mathiasen har sagt hej til mange fagpersoner i sine praktikker og samarbejder nu på tværs af fagligheder om borgerne i hjemmeplejen i Ringsted Kommune.

"Jeg er slet ikke færdig med SLS"

Sygeplejestuderende Victoria Dehn Funder befandt sig med egne ord i en negativ brokkespiral, da hun på 4. semester blev fagligt aktiv i SLS – Sygeplejestuderendes Landssammen­slutning. For hende er det vejen til indflydelse, netværk og vækst – både sygeplejefagligt, personligt og socialt.

I praktik: Man lærer enormt meget om sig selv i psykiatrien

Frihed under ansvar, en nærværende og teoretisk stærk vejleder samt et godt kollegamiljø. Det har været med til at gøre 6. semesterstuderende Marte Skaaden så glad for sin praktik på P6 i retspsykiatrien i Middelfart, at hun fortsætter på afsnittet, når hun er færdig som sygeplejerske.

Symbolet på den høje faglige kvalitet

At bære nålen med firkløveren på uniformen er det synlige bevis på, at du er uddannet sygeplejerske. Det er mere end 100 år siden, det velkendte logo blev fremstillet.

Uddannelsen kræver mod, tålmodighed og tillid

Tillykke, du er optaget på sygeplejerskeuddannelsen. En professionsbachelor på tre og et halvt år, hvor du kommer gennem syv semestre fordelt mellem teori og praksis. Som ny studerende er der fokus på det faglige, men du kommer også til at arbejde med dig selv.

Anmeldelser

Her anmeldes følgende bøger: "At studere sygepleje" og "Brug din superhjerne"

Træning i trygge rammer

Landet over tilbyder uddannelsesstederne simulations­undervisning i f.eks. medicinhåndtering, kateteranlæggelse og kommunikation. Målet er at skabe læringsrum med plads til refleksion, hvor du som studerende kan koble teori og praksis og øve dig i trygge rammer.

Plads til alle med ulige CPR-nummer

Som mandlig sygeplejestuderende kan man af og til godt føle sig som en minoritet. På flere sygeplejerskeuddannelser findes særlige loger, hvor mænd kan finde sammen i sociale og faglige fællesskaber.

Du bliver ikke defineret af at dumpe

Det var ikke den bedste start på studiet for Liv Hansen, som på sit første semester dumpede sin eksamen. Men at dumpe er ikke definerende for hverken en selv eller sin studietid, har hun erfaret.

Eksamenscafé: Tips og tricks til kommende eksaminer

To 6. semesterstuderende på sygeplejerskeuddannelsen i Hillerød deler ud af viden og egne erfaringer om forskellige semestres eksaminer. Det er til gavn for de studerende, som snart skal til eksamen. Eksamenscafé kalder de det.

Bliv frivillig, fordi du har lyst

Frivilligt arbejde skal ikke vælges til for at pynte på CV’et. Man skal kun arbejde som frivillig, hvis det er lysten, der driver værket, siger to sygeplejestuderende.

Aktuelt

Markant færre vil være sygeplejerske

Markant færre har ønsket sygeplejerskeuddannelsen som deres 1. prioritet end sidste år. Det viser nye tal for årets studievalg. Resultatet er en bombe under et i forvejen sønderskudt sundhedsvæsen og et kraftigt signal til politikerne, mener Dansk Sygeplejeråd.

Fordobling af antal sygeplejesker, der vil til Norge

Bedre løn og arbejdsvilkår får flere danske sygeplejersker til at søge arbejde i Norge. Det sker samtidig med, at der er stor mangel på sygeplejersker herhjemme. Det kalder på handling fra politikerne, mener næstformand i Dansk Sygeplejeråd.

Plejeportører aflaster sygeplejersker

På hjerteafdelingen på Bispebjerg Hospital har plejeportører overtaget nogle af sygeplejerskernes opgaver, som f.eks. flytning af patienter, kontrol af ilt og sug, vejning af patienter og EKG. Det giver sygeplejerskerne mere tid til de sygeplejefaglige opgaver.

Vær ikke bange for at stille krav til fædre

Syv ud af 10 mænd vil gerne tage den nye øremærkede fædrebarsel, men mange føler sig ikke tilstrækkeligt inddraget af sundhedsplejersker og jordemødre. Formanden for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker mener, at sundhedspersonalet ikke skal være bange for at stille krav til fædrene.

Markant forbedring af patientsikkerheden i fængsler

I løbet af de seneste år er det lykkedes at få etableret patientsikre arbejdsgange, tydelig ansvars- og kompetencefordeling, nye procedurer for journalføring og sikker medicinhåndtering i Kriminalforsorgens institutioner.

Griber patienter med skadeligt alkoholforbrug

Udviklingsprojekt mellem Aarhus Kommune og Aarhus Universitetshospital ledet af en sygeplejerske skal nedbringe alkoholrelaterede indlæggelser ved hjælp af målrettet, tværsektoriel indsats.

Sådan tilgår du din LGBT+-patient

Mange LGBT+-patienter oplever fordomme, uvidenhed og berøringsangst i mødet med sundhedsvæsenet. På hjemmesiden www.lgbtsundhed.dk kan du blive klogere på, hvordan du bedst kan tilgå dine LGBT+-patienter.

I højeste beredskab

Field's: Den dag alarmen lød

Tre sygeplejersker fortæller om minutterne og timerne efter skyderiet. Om at blive kaldt på arbejde i en krisesituation. Om at navigere i uvished, fordi man ikke har begreb om krisens omfang. Om at blive bundet sammen af en forfærdelig hændelse

"Den ordlyd gør, at man frygter det værste"

”Jeg har aldrig trådt så hårdt i pedalerne før,” mindes Mads Hauerberg Hornskov sin tur fra Godthåbsvej på Frederiksberg til TraumeCenter Rigshospitalet på Blegdamsvej på Østerbro. En tur på godt tre kilometer.

"Holy Moly, det her er alvorligt"

”Jeg hopper i noget tøj og ud i bilen. Jeg bor ikke længere væk, end at jeg kan cykle, men jeg vil hurtigst muligt frem,” fortæller Charlotte Illum

"Løb direkte ind i beredskabet"

”Man vil gerne vide, hvad det drejer sig om, og selvom vi får meldinger fra TraumeCentret, så ved vi kun meget lidt om, hvad der venter os,” siger operationssygeplejerske Anna Kleves

Højeste beredskab: Trin 3

"Det er et gigantisk maskineri, der sættes i gang, når man trykker på knappen for trin 3," fortæller overlæge og ansvarlig for beredskabet på Rigshospitalet Kristian Andersen.

Tema: Hjørner af sygeplejen

Min firmabil er en helikopter

OFFSHORE. Når Sabine Reetz Andersen skal på arbejde, foregår det med helikopter fra flyvepladsen i Esbjerg Lufthavn. Hun arbejder offshore som sygeplejerske på produktionsplatformen SIRI, der ligger i Nordsøen ca. 220 km fra kysten.

Undervisning er en fornem opgave

FORMIDLING. Som underviser skal man nå alle i klasselokalet. Det kræver en bevidst strategi, og for Mia Høj er målet for hendes undervisning ikke kun teoretisk og praktisk formåen. Eleverne skal også lære at føle sig trygge – og at passe på sig selv.

Alternativ smertebehandling

PRIVAT KLINIK. Tina Harndahl har i mange år arbejdet med smertepatienter i det offentlige, men nu udfører hun Low Level Laser Therapy i en privat smerteklinik i Vejle.

På piratjagt i Guineabugten

I TRØJEN. Hvert år drager omkring 40 sygeplejersker ud i verden for at assistere Forsvaret på internationale missioner. En af dem er sygeplejerske Jette Ring, som er tilknyttet Søværnet og har været udsendt otte gange siden 2009.

Sygepleje i luften

PÅ VINGERNE. Sygeplejerske Lærke Holm Sø er ansat af et privat flyselskab, der henter forsikringskunder hjem, når de kommer til skade i udlandet. ”Mange sygeplejersker er slet ikke klar over, at den slags jobmuligheder eksisterer,” siger hun.

Vi ser mennesket før forbrydelsen

KRIMINALFORSORGEN. Fængselssygeplejersker har et meningsfuldt arbejde i en udskældt sektor, siger Marianne Knudsen, der er ansat i Assens og Odense Arrest. Hendes arbejde kræver høj faglighed og ordentlighed – og evnen til at involvere sig tilpas.

I HVERT NUMMER

Hørt: Sundhedsplejen forskelsbehandler

Pga. en ny øremærket barselsordning går en masse fædre og medforældre på barsel. Det kalder på ændringer i sundhedsplejen, mener sundhedsplejerske Emilie Grønfeld Wille.

Anmeldelser

Anmeldelser

I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes bøgerne 'At studere sygepleje', 'Ida og løverne - det man ikke lige ser', 'Rugemor' og 'Kunsten at tænke ud af hjernen - The Extended Mind'.

Testen

Testen (9/2022): Delirium

Man kan dø af organisk delirium, og ellers er følgevirkningerne store. Delirium kan være første tegn på akut sygdom eller forværring af sygdom. Test din viden om tilstanden.

Obstipation

Bryder tabu om forstoppelse

Et projekt på Endoskopisk afsnit på Vejle Sygehus har hjulpet patienter med at komme deres forstoppelse til livs. Bag projektet står to sygeplejersker, Gitte Bang og Marian Pladsbjerg Knudsen, som siden januar 2021 har arbejdet med at forbedre sygeplejen til og behandlingen af obstiperede patienter. De gode resultater fører nu til åbningen af et obstipationsambulatorium.

Mindeudstilling

Kirsten Stallknecht - sygeplejerskernes jernlady

Kirsten Stallknecht er den formand for Dansk Sygeplejeråd, der har siddet længst tid på posten. Af den grund plus mange andre mindes hun i en udstilling på Dansk Sygeplejehistorisk Museum. Her bliver alle facetterne af Kirsten Stallknecht vist frem.