Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Dataekspert: Drop patienter

TEMA: SOCIALE MEDIER Datatilsynet har indledt en sag mod Region Midtjylland, da helbredsoplysninger muligvis kan udledes af AUH’s Instagram-profil. Ekspert advarer mod at eksponere patienter på sociale medier.

Sygeplejersken 2023 nr. 10, s. 23

Af:

Caroline Schønberg, Journalist

60805185

Illustration: Rasmus Meisler

”Jeg vil til enhver tid fraråde at bruge patienter på sociale medier.”

Sådan lyder anbefalingen fra dataetisk rådgiver Pernille Tranberg. For når man poster indhold med patienter, er det nemt at identificere personen og dermed finde frem til personlige oplysninger.

”Når hospitalsafdelinger laver indhold med patienter, er de med til at udstille patienternes privatliv og persondata som navn, foto, lokation og følsomme oplysninger såsom helbred,” fortæller hun.

Under Datatilsynets lup
Aarhus Universitetshospital deler – som mange andre hospitaler og afdelinger – løbende fotos af patienter på Instagram. Men da der muligvis kan udledes helbredsoplysninger fra disse, indledte Datatilsynet i januar 2023 en sag mod Region Midtjylland. I en pressemeddelelse udtalte fuldmægtig i Datatilsynet Josefine Grue:

”Man er i en sårbar situation, når man bliver indlagt på et hospital, hvor det måske kan være svært at overskue konsekvenserne af, at der bliver delt billeder af en på sociale medier – også selvom hospitalets hensigter er de bedste.”

Aarhus Universitetshospital har hverken politikker eller retningslinjer for sociale medier. Det samme gør sig gældende for de resterende hospitaler i Region Midtjylland med undtagelse af Regionshospitalet Gødstrup, som har lokale retningslinjer. Regionen har dog generelle regler for samtykke i forbindelse med fotografering.

I lyset af den verserende sag mod Region Midtjylland er der behov for retningslinjer, som personalet kan forholde sig til, mener dataetisk rådgiver Pernille Tranberg.

Kendte ikke til problem
Birgitte Thingholm, vicedirektør i Koncern Kommunikation i Region Midtjylland, fortæller, at Datatilsynets sag kom som en overraskelse, da hun ikke havde set, der var et problem. Det viser sig dog, at der ikke ligger et journaliseret samtykke fra alle patienter, som medvirker på Instagram:
”Det beklager vi, for der skal ligge samtykke. Når Datatilsynets afgørelse er truffet, kommer vi til at lave en fælles regional retningslinje for sociale medier. Det ville være dumt, hvis vi begynder at lave noget nu, som så skal ændres igen pga. Datatilsynet.”

Hospitaler og hospitalsafdelinger i Region Midtjylland laver fortsat opslag med patienter på Instagram, og sådan fortsætter det måske. Ifølge Birgitte Thingholm bidrager patienter nemlig med at gøre opslag relevante, menneskelige og autentiske:

”Mange hospitalsafdelinger er på sociale medier for at rekruttere nye medarbejdere, og her er patienterne med til at tegne et billede af de mennesker, en sygeplejerske er til for. Dermed styrkes fortællingen om vigtigheden af en sygeplejerskes job.”

Datatilsynets afgørelse træffes formentligt i slutningen af dette år.