Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

"20.000 kr. er jo en hel del"

TILLIDSREPRÆSENTANTEN. Da tillidsrepræsentant Birgit Pele opdager, at en sygeplejerske-kollega ikke får tillæg for brug af eget tøj, griber hun ind.

Sygeplejersken 2023 nr. 11, s. 33

Af:

Laura Elisabeth Lind, Journalist

61126022

Foto: Michael Drost-Hansen

”Pludselig falder jeg over noget i en af lønsedlerne,” fortæller Birgit Pele, tillidsrepræsentant for visitatorerne i Fredericia Kommune.

I forbindelse med en lokallønsforhandling har hun netop modtaget en kopi af alle visitatorernes lønsedler.

Egentlig har hun blikket stift rettet mod andre tal. For lønforhandlingerne handler om medarbejdernes pension.

“Men da jeg sidder der med de ni lønsedler, ser jeg, at en af mine sygeplejerskekolleger ikke modtager beklædningsgodtgørelsen. Det kan ikke passe, tænker jeg. Hun er jo berettiget til at modtage det tillæg,” husker Birgit Pele.

For når visitatorerne i Fredericia Kommune tager ud og besøger borgere i deres eget hjem for at vurdere omfanget af en eventuel støtte, så arbejder de i deres private tøj. Det udløser en beklædningsgodtgørelse på 318 kroner hver måned.

”Jeg tager så fat på min kollega og fortæller, at hun ikke modtager godtgørelsen for brug af eget tøj.”

Det viser sig, at kollegaen aldrig har modtaget en krone i beklædningsgodtgørelse. 

“Hun har været her i fem-seks år. Selvom det lige først umiddelbart lyder som småpenge, så bliver 318 kr. hver måned til mange penge. 20.000 kr. er jo en hel del,” siger hun.

Ville ikke selv have opdaget det
Ud over de knap 20.000 kr., hun fik efterbetalt, får hun nu 318 kroner ekstra sat ind på lønkontoen hver måned som godtgørelse for det private tøj, hun bruger på arbejdet.

“Sygeplejersken blev megaglad. Hun siger, at hun aldrig selv ville have opdaget det. For hun vidste ikke, hun havde krav på at få de penge. Men hun var også lidt frustreret over, at ingen havde sagt noget om det,” siger Birgit Pele og tilføjer:

“Hun er ansat før min tid her. Jeg vil tro, det må være en forglemmelse. For hun var også førhen ansat i kommunen. Måske har man antaget, at hun i forvejen fik tillægget.”

Tjek lønsedlen efter
Birgit Pele er glad for, at hendes kollega nu får lidt mere i lønposen. Hun peger på, at man skal huske at tjekke sin lønseddel godt igennem:

“Vi har en tendens til at tænke, at hvis bare der går det samme ind hver måned, så er alt nok ok.”

Vil du som tillidsvalgt eller medlem fortælle om den forskel, tillidsvalgte gør, så skriv til redaktionen@dsr.dk