Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

”Skal jeg vise jer, hvordan man gør?”

PROFESSIONSFESTIVAL. Fællessang, førstehjælp og generte 10.-klasseelever fyldte på Campus Aabenraa, da dørene blev slået op til UC SYD Professionsfestival midt i september. Håbet er at få flere ansøgere.

Sygeplejersken 2023 nr. 11, s. 54-56

Af:

Caroline Schønberg, Journalist

61125987

De to sygeplejestuderende Annemette Ballhorn Soll (tv. i blåt tøj) og Nickita Hollenner Ludvigsen (på hug i blåt tøj) synes, det er spændende med en anderledes dag, hvor de kan vise deres profession frem.

Foto: Michael Drost-Hansen

Morgensolen står op over den sorte murstensbygning på Campusalle i Aabenraa. Inde i aulaen er der højt til loftet, og en lang trappe med god plads til at sidde optager størstedelen af rummet. I kantinen ved siden af stimler studerende så småt sammen, mens der bliver budt på gratis morgenmad.

For tredje år i træk holdes der Professionsfestival på UC SYD, som udover Aabenraa tæller fire byer i Syd- og Sønderjylland. Dagsarrangementet har til formål at gøre opmærksom på deres uddannelser, som i Aabenraa tæller sygeplejerske-, socialrådgiver- og pædagoguddannelsen.

Hele formiddagen er der forskellige aktiviteter, hvor alle interesserede kan prøve professionerne på egen krop. Primært 10.-klasser og HF-klasser lægger vejen forbi, men også flere børnehaver er kommet for at besøge bamselancen, som faciliteres af sygeplejestuderende på 1. semester.

På Campus Aabenraa håber man, at festivalen kan have en positiv effekt på ansøgertallene. Campussen er den vigtigste fødekæde for velfærden i Sønderjylland, fortæller studiechef på sygeplejerskeuddannelsen Edel Thomsen.

Har I kørekort?
Efter velkomst og fællessang ved den store trappe går de to sygeplejestuderende Nickita Hollenner Ludvigsen og Annemette Ballhorn Soll mod Sygepleje-fløjen. Gangene er pyntet med farvestrålende guirlander, og glitrende bånd hænger på væggen ind til simulationslokalet, hvor slaget skal stå. De næste fem kvarter har de to til opgave at holde workshop i hjertelungeredning.

En let stresset atmosfære spreder sig i lokalet. En tredje studerende, der også skal undervise i hjertelungeredning, siger med forvirring i stemmen: ”Ved vi overhovedet, om de virker?” og tager fat i de menneskelignende dukker, der er skåret fra livet, så blot hoved, bryst og mave ses. Til undsætning kommer en underviser og beroliger med, at det hele burde fungere. De studerende finder sig til rette på deres respektive poster, og ind ad døråbningen kommer en håndfuld 10.-klasseelever.

”Vil I prøve?” spørger Nickita Hollenner Ludvigsen og tilføjer, ”Eller skal jeg vise, hvordan man gør?”

Tre drenge kigger passivt, men nikker til, at Nickita Hollenner Ludvigsen og Annemette Ballhorn Soll viser, hvordan den genoplivende hjertemassage gives. Siddende på hug pumper Nickita Hollenner Ludvigsen hjertet op til 30, hvorefter Annemette Ballhorn Soll tager over og puster to gange, så dukkens brystkasse hæver sig.

Nu er det 10.-klasseelevernes tur, signalerer de to studerende. Drengene bakker lidt og udstråler ikke just, at de vil prøve, men da de er ved at forlade lokalet, udbryder Nickita Hollenner Ludvigsen:

”Har I kørekort? Hvis I skal have kørekort, skal I kunne det her. Så I kan lige så godt prøve det nu, så er I forberedt.”
De tre elever kigger på hinanden, ”Okay” siger én af dem, og de to studerende instruerer ham.

Gode faciliteter er key
Annemette Ballhorn Soll og Nickita Hollenner Ludvigsen er glade for deres studie i Aabenraa. Særligt synes de, det er fedt, at teori og praktik kombineres. De er netop startet på 3. semester og skal tilbringe hele semesteret på skolebænken. Derfor betyder det meget for dem, at der er gode faciliteter og simulationslokaler på campus. Det giver dem mulighed for at træne teknikker, inden de skal ud til virkelige patienter.

”Vi øver meget med hinanden. På et tidspunkt skulle vi børste tænder på hinanden, det var lidt grænseoverskridende, men også en virkelig god læring. Der kunne vi på egen krop mærke, hvordan det kan føles for patienten. Når man selv har prøvet det, er det nemmere at sætte sig i patientens sted,” fortæller Annemette Ballhorn Soll.

Begge har snuset til faget inden studiestart. Annemette Ballhorn Soll har arbejdet på et plejehjem, og Nickita Hollenner Ludvigsen har arbejdet i hjemmeplejen og på et bosted. Job, som de fortsat har ved siden af studierne. Det er spændende og lærerigt, at de kan bruge det, som de lærer på uddannelsen i deres arbejde, fortæller de.

Så er der dømt konkurrence
Tilbage i simulationslokalet er der næsten kun studerende tilbage. I enden af lokalet er to af hjertelungeredningsdukkerne koblet til en skærm, der kan måle, om man presser og puster optimalt. På den måde kan man se, hvad der skal forbedres.

”Skal vi konkurrere?” spørger Nickita Hollenner Ludvigsen to medstuderende, og så er der dømt kamp. Tavlen viser, hvordan det går de to hold, og koncentrationen er i top de næste par minutter. Resultatet kommer frem på tavlen: 88-99 pct. Et par opgivende øjne melder sig, og Nickita Hollenner Ludvigsen bliver helt tavs. ”Ah, jeg hader at tabe,” siger hun og rejser sig.

Det er blevet frokosttid, og første del af festivalen er slut. Eftermiddagen står i de studerendes tegn med foredrag om trivsel, studenterpolitisk debat og fredagscafé. Annemette Ballhorn Soll og Nickita Hollenner Ludvigsen synes, det har været en succesfuld dag, og de har bemærket, at fremmødet har været større end sidste år. Campus Aabenraa anslår da også, at mellem 300-350 har besøgt festivalen i Aabenraa – omkring 200 flere end i 2022.

 

61126015

Besøgende i kast med hjertelungeredning under UC SYD Professionsfestival i Aabenraa.