Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Debat: Kræv øjeblikkelig våbenhvile

Sygeplejersken 2023 nr. 13, s. 15

Af:

Mikkel Thydal, sygeplejerske,

Andrea Storgaard Brok, sygeplejerske

61812899

I snart en måned har bombardementer af Gaza og spørgsmålet om civile tab på begge sider været på alles læber. Som sygeplejersker er vi bekymrede over DSRs tavshed.

Det har været hjerteskærende at se DSRs manglende stillingtagen til de krigsforbrydelser, der foregår i Palæstina. Vi undrer os over, at DSR ikke har vist solidaritet med vores kollegaer i Gaza, når de i disse dage oplever den værst tænkelige krænkelse af deres arbejdsforhold: På hospitalerne i Gaza udføres operationer, bl.a. kejsersnit og amputationer, uden anæstesi og desinfektion. Intensivafsnit og neonatalafdelinger kollapser pga. manglende strøm. Alt dette foregår under den kontinuerlige trussel om og de facto bombning af selve hospitalerne.

Dette skyldes ikke en naturkatastrofe eller en pandemi. Det sker på baggrund af den israelske regerings beslutninger. Disse handlinger er anerkendt som krigsforbrydelser.

Aktuelt er over 9.000 civile dræbt, og tallet vil vokse, hvis ikke der handles. Dette er en appel til vores fagforening om at efterleve de sygeplejeetiske retningslinjer. Konkret mener vi, at DSR bør lægge pres på den danske regering og offentligt kræve øjeblikkelig våbenhvile og fri passage for nødhjælp.

DSR bør stille sig solidarisk med vores kollegaer i Gaza, og ovenstående er den mest konkrete måde, denne solidaritet kan komme til udtryk på.

Svar:

Kære Mikkel Thydal og Andrea Storgaard Brok
Tak for at dele jeres overvejelser og bekymringer. Vi følger udviklingen tæt og er dybt foruroligede over de mange angreb i området, som involverer civile og sundhedsprofessionelle. Vi vil gerne understrege, at Dansk Sygeplejeråd i tråd med de internationale menneskerettigheder og den internationale humanitære lov fordømmer ethvert angreb på civile, på sundhedsfaciliteter og hospitaler, hvor sundhedsprofessionelle aktuelt står i frontlinjen og risikerer eget liv i kampen for at redde de mange sårede civile.

Dansk Sygeplejeråds position ligger i tråd med udmeldinger fra FN, verdenssundhedsorganisationen WHO og International Council of Nurses, ICN. Sammen med verdens sygeplejersker støtter vi kampagnerne #NotATarget og #NursesforPeace og opfordrer til fred og til, at parterne i den væbnede Israel-Gazakonflikt respekterer og beskytter adgangen til behandling samt sikrer civile og sundhedsprofessionelles sikkerhed. På hjemmesiden har vi delt vores opbakning og støtteerklæringen fra ICN.

Dansk Sygeplejeråd vil fortsat følge udviklingen tæt og drøfter løbende, hvordan vi bedst muligt kan støtte de sygeplejersker, der arbejder i konfliktområdet.

Med venlig hilsen
Dorthe Boe Danbjørg, forkvinde