Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

"UngeLiv er vores safespace"

Sundhedspleje. Flere hundrede unge mennesker har siden åbningen i november 2022 været i kontakt med ’UngeLiv’. En klinik, hvor man kan blive testet for kønssygdomme, få hjælp til prævention eller snakke om mental trivsel og sundhed med sundhedsplejerske Sannie Gøtze.

Sygeplejersken 2023 nr. 13, s. 32-35

Af:

Diana Mammen, Journalist

61812903

Foto:

Marcus Emil Christensen

Esther Byrgiel Søndergaard Lange har nålefobi, så i stedet for øreakupunktur sætter sundhedsplejerske Sannie Gøtze (th.) små plastre med magneter på ørene.

”Tak, fordi jeg måtte komme,” siger Sannie Gøtze ind i mikrofonen på scenen i fællesrummet på Hvidovre Gymnasium. Hun er sundhedsplejerske og daglig leder af UngeLiv, som hun har fået lov til at fortælle eleverne om til dagens samling. Hun indtager scenen foran 200 elever efter info om terminsprøver i matematik og oprydningsvagter i kantinen. For det er også nødvendigt med taletid om trivsel og seksualitet, og det er lige netop det, ’UngeLiv’ handler om.

”Vi har skabt et frirum for de unge, hvor de trygt kan komme, hvis de vil tale med en fagperson om eksempelvis sex, præventionsform eller deres mentale velbefindende. Jeg er glad for, at UngeLiv er blevet et sted, hvor de unge mennesker har lyst til at komme, og at vi har formået at blive deres fortrolige i nogle til tider svære snakke,” siger Sannie Gøtze.

Hver tirsdag går hun de 200 meter fra UngeLivs lokaler i Hvidovre hen til gymnasiet for at være der, hvor de unge er.

”Hej, du er her jo hele tiden, Sannie,” lyder det fra to unge piger ude på gangen efter samling.

Og selvom det ikke er tilfældet, så ser sundhedsplejersken det som en sejr, at de unge føler, hun er synlig og tilgængelig. Om det blot er for at hilse hurtigt på og få et bolsje, om der er brug for en samtale, eller om man vil have øreakupunktur (NADA), som Sannie Gøtze også tilbyder på gymnasiet hver tirsdag.

”Jeg føler, at hvis man har et problem, så kan man gå til Sannie. Hun er vores fortrolige, og UngeLiv er blevet vores safespace. Med hende kontra en lærer fra skolen eller ens læge kan man tale mere frit, fordi man ikke føler sig belært eller til besvær,” fortæller den ene af de to piger, Amalie Victoria Westergaard Børgesen, da de efterfølgende sidder på Sannie Gøtzes kontor.

UngeLiv

Hos UngeLiv kan unge mellem 12 og 25 år, som bor eller går i skole i Hvidovre Kommune, tale med faguddannet sundhedspersonale om sex, sundhed, krop, køn og mental trivsel.

UngeLiv tilbyder

  • Anonym rådgivning om lige præcis det, de unge har brug for
  • Test for kønssygdomme
  • Gratis prævention: Kondomer, spiral, p-stav og p-piller de første tre måneder
  • Øreakupunktur (NADA)

Som ringe i vandet
”Jeg ville ønske, at UngeLiv havde fandtes, dengang jeg fik min første kæreste og havde min seksuelle debut. Så ville jeg helt sikkert have haft glæde af at tale med én som Sannie,” siger Amalie Victoria Westergaard Børgesen, samtidig med at hun sidder med fem nåle i øret.

For udover også at have gjort brug af UngeLivs tilbud om at få taget en klamydiatest, har hun flere gange fået NADA.

”Jeg har haft søvnproblemer, og det her har virkelig hjulpet mig. Jeg er meget mere afslappet og rolig i en hel uge efter akupunktur,” siger Amalie Victoria Westergaard Børgesen.

Ved hendes side sidder Esther Byrgiel Søndergaard Lange. Selvom hun ikke har brugt UngeLiv i samme grad som hendes klassekammerat fra 2.P, gør hun med glæde reklame for UngeLiv.

”Der er mange på skolen, for hvem det ikke er naturligt at tale om sex og seksualitet. Eksempelvis har elever med anden etnisk baggrund end dansk et begreb, ’haram’, som betyder forbudt, hvilket vil sige, at det for dem kan være et tabu eller skamfuldt at tale om sådanne emner. Derfor vil jeg så gerne tale højt om Sannie og hendes arbejde, så man er klar over, at der altså er en mulighed for at tale med én om emner, som man måske normalt ikke ville få snakket om med nogen,” siger Esther Byrgiel Søndergaard Lange.

De to piger er enige om, at fordi man ser Sannie Gøtze på gangene, hører hende fortælle til samling og ser UngeLiv-klistermærker og flyers på skolen, så bliver man mindet om det, som UngeLiv står for.

”Vi ignorerer ikke eksponeringen, for det er tit en indgangsvinkel til en samtale i vennegruppen. Om køn og krop den ene dag til hvordan vi alle lige går og har det den anden dag. På den måde hjælper UngeLiv os både direkte og indirekte,” slutter de to 18-årige piger af med at sige.

61812901

På knap et år har 565 unge henvendt sig til UngeLiv. 43 pct. af dem har søgt rådgivning om trivsel hos enten sundhedsplejerske Sannie Gøtze eller en af de andre fagpersoner.

Foto:

Marcus Emil Christensen

Ung og gravid
Udover Sannie Gøtze består UngeLivs team af endnu en sundhedsplejerske og en pædagog samt en sygeplejerske, en jordmoder og en læge fra Hvidovre Hospital.

”Den tværfaglighed er utrolig vigtig, og de unge fortjener at blive mødt af den. Så vi sikrer, at vi kan hjælpe dem på bedste vis,” siger sundhedsplejersken og fortsætter:

”Eksempelvis hvis vi møder én, som er uønsket gravid. Så har vi i UngeLiv mulighed for at tale om de muligheder, der er, og hvis det ender med abort, så er afstanden til regionen kort, fordi vi har medarbejdere, der udover at være i UngeLiv, også er på hospitalet.”

Sannie Gøtze har arbejdet med børn og unge i 17 år.

”Det her projekt er så berettiget, fordi det lukker et hul, hvor de unges kontakt med en sundhedsplejerske ellers stopper efter grundskolen. Ydermere er UngeLiv kommunalt forankret, og det er en stor styrke, fordi vi så kender de tilbud, der er til de unge,” siger hun.

Et sted for de unge
Mødet med de unge viser, hvor vigtigt det er, at de kan blive mødt af nogen, som kan rumme dem og det, de kommer med.

”Jeg bliver gang på gang imponeret over, hvor gode de unge er til at åbne op. Om alt fra kærlighedsrelationer til spørgsmål om generel sundhed, seksualitet og trivsel,” siger Sannie Gøtze og pointerer, at det netop understreger behovet for et sted som UngeLiv.

”De unge har tydeligvis brug for at vende de her emner med nogen. Også selvom det er med en helt fremmed. Derfor vil vi også gøre alt for, at UngeLiv kan blive et permanent tilbud til kommunens unge, så de ved, at de har et sted, der er for dem.”