Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Ventesorg - at leve i uvished

Anmeldelse. Birgitte Behrendt Ventesorg – at leve i uvished Eksistensen 2023 140 sider – 195 kr.

Sygeplejersken 2023 nr. 13, s. 49

Af:

Thilde Bødtker, udviklingssygeplejerske

61812891

Med bogen ’Ventesorg - at leve i uvished’ er der endelig kommet en bog, som beskriver begrebet vente-sorg på dansk.

Ventesorg er et forholdsvist nyt begreb og er den sorg, man oplever, f.eks. når én, man holder af, nu er væk, og man ikke ved, hvad der er sket med vedkommende. Eller hvis én, man holder af, er uhelbredeligt syg og skal dø.

Bogen giver en god teoretisk gennemgang af begrebet, hvor de forskellige følelser som f.eks. håb, fortvivlelse og uvished beskrives i relation til ventesorg.

Bogen beskriver ligeledes, hvordan ventesorgen kan være fyldt af modsatrettede følelser. Det kan være følelser som f.eks., når man på den ene side ønsker, at den, man har kær, snart får fred og samtidig ønsker at beholde vedkommende lidt endnu.

Uanset om du er sygeplejerske, selv lever i ventesorg eller er pårørende til én, der lever i ventesorg, bør du læse bogen og kende begrebet. Det kan bidrage til at give en større forståelse af, hvad det vil sige at være i ventesorg, og det kan give en forståelse af de følelser, som mange af de pårørende, vi møder i sundhedsvæsenet, oplever.

Når man lever i ventesorg, kan det være befriende at høre, at de følelser, man har, er normale.

Bogen er nem at læse. Samtidig med, at den beskriver ventesorg teoretisk, er der også personlige fortællinger, som gør den meget læsevenlig, let forståelig og rørende.

Bogen er en personlig fortælling, men har også en psykologisk vinkel.

Der er gode råd til læseren om, hvordan man kan håndtere ventesorgen, både hvis man selv oplever den eller er pårørende til én, som lever i ventesorg.

Thilde Bødtker, udviklingssygeplejerske, master i klinisk sygepleje,
Gudenå Hospice