Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

138 ekstra sygeplejestuderende

Sygeplejersken 2023 nr. 14, s. 6

Af:

Helle Lindberg Emarati, Journalist

62017930

Foto:

Tanja Carstens Lund

Antallet af nye sygeplejestuderende på Københavns Professionshøjskole er steget med 15 pct. siden i sommer takket være efteroptaget.

I alt 936 nye sygeplejestuderende blev optaget på Københavns Professionshøjskole i sommer. Det tal er steget med 15 pct. siden. Via efteroptaget er 138 ekstra sygeplejestuderende nemlig kommet til. Det oplyser Københavns Professionshøjskole i en pressemeddelelse.

En af de nye sygeplejestuderende er 60-årige Tanja Knudsen fra Vanløse.

”Jeg er et sted i mit arbejdsliv, hvor der skulle ske noget nyt. Mine børn er blevet voksne og er flyttet hjemmefra, og jeg føler mig sund og rask og regner med at skulle være på arbejdsmarkedet i mange år fremover. Derfor synes jeg, at det var en oplagt mulighed at søge ind på sygeplejerskeuddannelsen. Der er mangel på sygeplejersker, og jeg vil gerne være til gavn for samfundet,” siger hun.

Udover sygeplejerskeuddannelsen har man på pædagog- og læreruddannelserne også set et ekstra optag hen over efteråret. Det glæder studiechef på Københavns Professionshøjskole, Jacob Krummes.

”Det er utrolig positivt, at rigtig mange studerende alligevel har fundet vej til vores spændende og vigtige uddannelser. Vi har som uddannelsesinstitution rakt ud til dem, der måske ikke helt fik opfyldt deres oprindelige førsteprioritet. Men hvor vi til gengæld har uddannelser, som minder om dem, de har søgt, og som er helt tæt på praksis,” siger han.

Plads til flere
Antallet af studerende, der er kommet ind på sygeplejerskeuddannelsen på Københavns Professionshøjskole via efteroptaget, er dog faldet siden sidste optagelsesrunde.

I studieåret 2022/2023 var det således 562 sygeplejestuderende, der blev efteroptaget på uddannelsen.
Andre sygeplejerskeuddannelser har også efteroptag.

Ansøgertallet til landets sygeplejerskeuddannelser har i det hele taget været sløjt. I 2022 faldt det med 28 pct. ift. året før. I 2023 steg det igen en anelse – med syv pct. I alt blev 3.351 optaget på sygeplejestudiet i sommer. Det er en beskeden fremgang på 28 studerende, hvilket svarer til mindre end én pct.

Flere kan dog ifølge professionshøjskolen nå at komme til. Københavns Professionshøjskole har f.eks. de seneste uger haft en række velbesøgte informationsmøder på de uddannelser, der stadig har ledige studiepladser til vinter.