Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Bilen sluger vores SU

Sygeplejestuderende Sara Sulkjær Hansen kan ikke få kørselsfradrag eller kilometerpenge. Det går ud over fagligheden og antallet af sygeplejersker i fremtiden, mener hun.

Sygeplejersken 2023 nr. 14, s. 15

Af:

Laura Elisabeth Lind, Journalist

62017927

Foto:

Michael Drost-Hansen

“Det kan ikke passe, at mange af os studerende i yderområderne hverken er berettiget til kørselsfradrag eller kilometerpenge. Hele min SU bliver brugt på benzin,” siger Sara Sulkjær Hansen, der læser til sygeplejerske på første semester.

Hun bor i landsbyen Ballum på Sønderjyllands vestkyst sammen med sin mand Frank, der er landmand. Fire gange om ugen kører hun 53 km og 58 minutter til uddannelsen østpå i Aabenraa. Men når måneden er omme, er der ikke en krone af SU’en tilbage. For hun kan ikke få økonomisk støtte til kørslen. Det frustrerer hende så meget, at hun for nylig havde et debatindlæg i Jyllands-Posten, Jydske Vestkysten og Politiken, og efterfølgende blev hun interviewet til Femina.

“Jeg har et studiejob, og min mand og jeg kan godt få det til at hænge sammen. Det kan da godt være, at der ikke lige er råd til ferien på Kreta. Det lever vi med. Men for alle de enlige mødre og dem, der bor alene, kan det være rigtig svært at få studier og økonomi til at hænge sammen.”

Bliver hjemme
Hendes eget regnestykke ud fra statens takster viser, at hun hver måned bruger 7.183 kroner på at tage bilen i skole. En del penge mere end de 6.589 kroner, hun får i SU.

Det kan ikke svare sig for hende at tage offentlig transport. Bussen lægger sjældent vejen forbi Ballum, der er lange ventetider, og turen tager mere end dobbelt så lang tid som den lange biltur. Men alligevel opfylder hun ikke kriterier om længde på ventetider og transporttid med det offentlige. Derfor kan hun ikke få den økonomiske støtte – kilometerpenge – som studerende kan få til transport mellem bopæl og uddannelse.

“Så jeg tænker mig da om en ekstra gang, inden jeg sætter mig i bilen. På dage med kun 1½ time på skemaet, bliver jeg af og til hjemme og læser. Jeg har kendskab til flere, der kun i begrænset omfang møder op på studiet. For nogen bliver det et valg, om man skal give sine børn vinterstøvler eller tage på studiet. Det er klart, at det går ud over læringsudbyttet og fagligheden, ligesom det på længere sigt kan betyde frafald fra studiet.”

Et større problem
Da hun fik afslag på at få kilometerpenge, røg hun med det samme til tasterne. Men det var først efter en opfordring fra sine veninder, at hun sendte debatindlægget til medierne:

“Jeg ved, det er et stort problem for mange sygeplejestuderende. Hvis politikerne gerne vil have flere sygeplejersker og varme hænder til yderområderne, kan de starte med at kigge på det her problem.”

Debatindlægget er blevet delt, liket og debatteret på de sociale medier, hvor mange fortæller, at de kan genkende problemet:

“Så det har givet mening at sætte fokus på, at det bør ændres. Som det er nu, sluger bilen vores SU.”