Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Teknologi - en del af fremtidens sygepleje

"Sygeplejersker med innovative ideer skal have mulighed for at udvikle og realisere dem."

Sygeplejersken 2023 nr. 14, s. 5

Af:

Dorthe Boe Danbjørg, Forkvinde

62017952

Teknologi og digitale løsninger er en del af fremtidens sygepleje. Ingen tvivl om det.

Som sygeplejersker er en væsentlig del af vores faglighed at prioritere relationen til patienten. Det er derfor afgørende for mig, at sygeplejersker involveres i udvælgelse og udvikling af nye teknologier inden for sygeplejen. Samtidig skal sygeplejersker med innovative ideer have mulighed for at udvikle og realisere dem.

Det er for mig også vigtigt, at vi som sygeplejersker fortsat har de rette kompetencer og den rette teknologiforståelse til at kunne anvende teknologien med udgangspunkt i borgernes og patienternes behov.

Jeg ved godt, at den teknologiske udvikling går stærkt – og nogle gange for stærkt. Som sygeplejerske kan man en gang imellem opleve, at nye teknologier hverken er et fremskridt for ens arbejde eller for den enkelte patient og borger. Vi har alle set for mange eksempler på, hvordan indkøb af nye apparater ender med at stå ubrugte i skyllerummet eller depotet. Det skal vi undgå.

I dette nummer af Sygeplejersken kan du læse mere om, hvordan sygepleje og teknologi kan gå hånd i hånd. Du kan blandt andet få nærmere indblik i erfaringerne med sensorer på stuerne på den ældremedicinske afdeling i Hjørring, og hvordan den selvkørende dropvogn ’Buddy’ hjælper sygeplejersker på Bispebjerg Hospital.

I Dansk Sygeplejeråd har vi for nylig vedtaget 10 anbefalinger om teknologi i sundhedsvæsenet. Disse anbefalinger har jeg med, når jeg mødes med politikere og arbejdsgivere ift. udviklingen af fremtidens sygepleje. Nye teknologier og digitale løsninger kan højne kvaliteten af vores arbejde og give en bedre patientoplevelse. Når vi gør det klogt.