Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2023 nr. 6

Læs online Download
0623_forside - magasinforsiden

Aktuelt

Arbejdsliv

Vi blev født ind i kaos

196 vikarer på én måned. Det er bare en af flere udfordringer, som en ny evaluering viser af arbejdet i de selvstyrende og tværfaglige teams i Syddjurs Kommune. Alligevel fortsætter de arbejdet ufortrødent.

Taget ved lære af det svære

I Syddjurs Kommune er ledelsen godt klar over, at der har været udfordringer med arbejdet i de selvstyrende teams. Men man tror fortsat på arbejdsmodellen, som nu er udrullet til at dække hele kommunen.

Selvstyrende teams gavner sygeplejen

Flere og flere kommuner begynder at samarbejde tværfagligt i mindre selvstyrende teams. Selvom de møder bump på vejen, er det en gave for sygeplejerskernes faglighed, fortæller ekspert.

leder

Hørt

Slut med syltekrukker

Irene Odgaard Andersen (th) og Marie Ikast Drejer fra Mave- og Tarmkirurgi i Aarhus råber nu op for at få ændret fokus fra ”kræftskandalen” til ”manglen på kvalificerede sygeplejersker”.

Dengang

Fra SPL til SPL

Forskning får liv

Jeg gør klar til lumbalpunktur

Fire sygeplejersker på Nordsjællands Hospital har med succes udviklet og implementeret en evidensbaseret proces til forbedring af modtagelse af patienter på intensiv afdeling.

Sundhedsvæsentligt

"Jeg troede, jeg havde kræft"

Patienter har fri adgang til deres prøvesvar og patientoplysninger. Det skaber unødig bekymring, der belaster sundhedsvæsenet. Vi skal vide mere om patienternes digitale ageren, siger forskere.

Mit job

Fra psykiatrien til politiet

Politiet rykker i stigende grad ud til borgere med psykiske lidelser. Sygeplejerske Christel Lindegaard Jensen klæder betjentene på til mødet.

Etisk dilemma

På hold med patienten?

Kan man begynde på et sportshold, hvor man ved, en tidligere patient går? Louise kom i et dilemma, da hun beroligede en patient før en operation.

Sekretærer som medspillere

Sygeplejerskens wingman

På Holbæk Akutafdeling oplæres lægesekretærer i at varetage den sygeplejefaglige dokumentation på akutstuen. Det har betydet optimeret sygepleje og mere patientsikker dokumentation.

Observation

Studerende i praksis

Tillidsrepræsentanten

Når vi har fri, har vi fri

Med den regionale arbejdstidsaftale i hånden hjælper tillidsrepræsentant Mikkel Egelund sine kolleger med at passe på sig selv og holde fri, når de har fri.

Debat

Læserbrev: Sundhed for de ansatte

"Hvis vi gerne vil skabe attraktive arbejdspladser, så lad os se, om vi kan skrue på de positive kvaliteter, en sygeplejerske bidrager med til et samfund."

Ytringsfrihed

Prisvinder kæmper de benamputeredes sag

Hver gang sygeplejerske og forsker Ulla Riis Madsen ser sit snit til det, bruger hun sin viden til at tale de benamputerede patienters sag – over for politikerne, i medier og på SoMe. Derfor er hun vinder af Kirsten Stallknecht Prisen 2023.

Forskeren fortæller

Familiesamtaler: "Som at lære et nyt sprog"

Et forskningsprojekt med sygeplejeledede familiesamtaler til patienter med kroniske non-cancer smerter blev så stor en succes, at samtalerne nu skal gøres til et fast tilbud på Tværfagligt Smertecenter på Rigshospitalet. Men processen var til tider angstprovokerende for sygeplejerskerne.