Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Ny uddannelse i akutsygepleje

Sygeplejersken 2023 nr. 8, s. 6-7

Af:

Mai Brandi Ludvigsen og Diana Mammen, tekst,

Anne Myrup Pedersen , fotograf

60156844

Landets akutsygeplejersker kan se frem til at kunne få styrket deres faglige kompetencer. Efter mange års arbejde er det nu lykkedes at få politisk opbakning til en ny specialuddannelse i akutsygepleje. Den blev godkendt i begyndelsen af juni.

”Vi har sammen med akutsygeplejerskerne og Fagligt Selskab for Akutsygepleje efterlyst en specialuddannelse på akutområdet længe. Det er godt, at vi nu får dækket det behov. Det vil løfte og ensarte kvaliteten på et stadig mere komplekst område, hvor sygeplejerskerne spiller en helt central rolle,” siger formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, og fortsætter:

”Samtidig ved vi, at det giver stor faglig mening og gør det mere attraktivt for sygeplejerskerne at arbejde på akutområdet.”

Specialuddannelsen i akutsygepleje skal være med til at sikre, at sygeplejersker, der arbejder på bl.a. akutafdelinger, får styrket deres faglige kompetencer.

De rette kompetencer

Det er indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde, der har godkendt, at der bliver etableret en specialuddannelse for sygeplejersker i akutsygepleje:

”Det stiller store krav til sundhedspersonalet at være på en akutmodtagelse eller en akutafdeling, for det er her, at mange patienter kommer ind med akutte skader og komplekse sygdomssymptomer. Derfor er det vigtigt, at sygeplejerskerne har de rette faglige kompetencer, og vi etablerer nu en ny national uddannelse i akutsygepleje,” siger hun og tilføjer:  

”Og en sidegevinst ved den nye specialuddannelse kan være, at den gør det mere attraktivt for sygeplejersker at arbejde på sygehusenes akutmodtagelser eller akutafdelinger.”

Målgruppen for specialuddannelsen i akutsygepleje er sygeplejersker med kliniske funktioner ansat på akutafdelinger. Ud over den primære målgruppe kan der ske en individuel vurdering af sygeplejersker, der ønsker at blive optaget på uddannelsen.

Der skal først laves en bekendtgørelse og studieordning for uddannelsen, så det er endnu uafklaret, hvornår det første hold kan starte.

60157041

Annette Jakobsen

 

Sundhedsfaglig uddannelseskonsulent, Region Midtjylland, akutsygeplejerske, AUH, og formand for Fagligt Selskab for Akutsygepleje

Hvorfor skal man tage en specialuddannelse i akutsygepleje?

Akutsygeplejen kræver specialkompetencer på et højt specialiseret niveau, og uddannelsen vil bidrage hertil og optimere kvaliteten. Uddannelsen giver også en anerkendelse af, at akutsygeplejersken kan noget helt unikt. Vi møder alle typer af uafklaret syge patienter fra barnet til den døende patient, derfor vil uddannelsen rumme hele spektret af akutsygeplejen. 

Hvad vil gevinsterne ved uddannelsen være?

Gevinsterne vil være et solidt fagligt fundament, et kvalitetsløft i forhold til patientsikkerhed og et generelt løft af fagligheden til et endnu højere niveau. En akutsygeplejerske skal have både bredde- og dybdefaglighed, og det vil en specialuddannelse kunne være med til at give dem. Der er tale om en mangfoldighed af kompetencer, og det vil uddannelsen kunne folde ud. 

Vil du tage uddannelsen?  

Jeg har selv den nuværende ”akutuddannelse for akutsygeplejersker” og håber på at få merit. I Region Midtjylland har over 300 sygeplejersker den ”gamle” uddannelse. De kan forhåbentlig blive blåstemplet for at have specialiseret sig. Jeg håber,  den nye uddannelse vil appellere til mange akutsygeplejersker og dermed give os faglig anerkendelse. 

60157044

Johanna Abildtrup Gagel

Sygeplejerske, akutmodtagelsen, Regionshospitalet Gødstrup

Hvorfor skal man tage en specialuddannelse i akutsygepleje?

Som sygeplejerske i akutmodtagelsen er man i frontlinjen, hvor man møder patienter med komplicerede og uafklarede akutte problemstillinger. Jeg har den første kontakt med patienterne, og det kræver, at jeg er skarp fagligt og kommunikativt. Det er vigtigt at have overskuddet til også at være menneske overfor vores patienter, som udover at kræve den åbenlyse fysiske hjælp, også kan have brug for at høre: ”Hej, jeg er sygeplejerske, vi passer på dig.” Men man kan altid blive bedre, og derfor skal man tage specialuddannelsen i akutsygepleje. 

Hvad vil gevinsterne ved uddannelsen være?

Det vil sikre en ensartethed og kvalitet i plejen og højne patientsikkerheden. Det vil gøre det attraktivt at arbejde på en akutmodtagelse, da uddannelsen giver mulighed for at kunne dygtiggøre sig. Forhåbentlig vil det også være med til, at vi kan få nye kolleger og fastholde eksisterende. Til slut er det en anerkendelse af, at vi står i komplekse situationer med vores patienter, som der er brug for specialiseret viden om.

Vil du tage uddannelsen?  

Det er et tilbud, vi er mange, der længe har savnet, så det vil jeg helt afgjort. Og jeg hører det samme fra mine kolleger.

60157046

Lars Rygaard

Sygeplejerske, akutafdelingen, Sjællands Universitetshospital

Hvorfor skal man tage en specialuddannelse i akutsygepleje?

Som akutsygeplejerske møder jeg et stigende antal patienter med forskellige problemstillinger, og man arbejder i et felt mellem alle sygehusets specialer. Derfor er det afgørende, at man som akutsygeplejerske har et bredt kendskab til og kan navigere i de mange diagnoser og patientkategorier, man ser på akutmodtagelsen. Det kræver en solid teoretisk baggrund og en specialiseret (efter)uddannelse at være i stand til at kunne agere i det brede og komplekse felt af akutte patienter.

Hvad vil gevinsterne ved uddannelsen være?

Det vil give et fagligt løft og være med til at få formaliseret de kompetencer, som er nødvendige at have, når man arbejder som sygeplejerske på en akutafdeling. De læger, som jeg arbejder sammen med, har ofte en forventning om en høj faglighed og proaktiv deltagelse fra sygeplejerskernes side, så vi skal kunne stå side om side med lægen og være fælles om den dårlige patient. Her vil uddannelsen også være en kreditering af mit arbejde. 

Vil du tage uddannelsen?  

Som sygeplejerske har man pligt til at holde sig opdateret på sit fag, og særligt pga. mit speciale, vil jeg bestemt lægge billet ind på uddannelsen.