Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

ICN: Højdepunkter fra verdens største sygeplejekonference

Det er tid til forandringer og et opgør med forestillingen om sygeplejersker som de frelsende engle, rapporterer Sygeplejerskens fagredaktør efter fem intense dage i Canada.

Sygeplejersken 2023 nr. 9, s. 28-29

Af:

Maj Siercke, Fagredaktør

60550270

Billedtekst: Den danske delegation samlet ved ICN-konferencen i Montreal.

Fotograf: Mai Siercke

6.500 fantastiske sygeplejersker fra 130 lande.

De var samlet til verdens største sygeplejekonference arrangeret af International Council of Nurses (ICN) i Montreal fra d. 1.-5. juli. Heraf var 160 danske deltagere. Efter fem dage står det klart, at sygeplejersker i hele verden har enorm betydning for den globale folkesundhed, og at covid-19 havde store personlige konsekvenser for mange af dem.

Der var førstehåndsberetninger fra konflikt- og katastrofeområder og samstemmende fortællinger om globale udfordringer. Men også masser af håb for fremtiden.

Der var en særlig oplevelse af fællesskab og stolthed over at være sygeplejerske, inspirerende oplæg og posters om excellent sygepleje. Det emmede af dedikation til at yde den bedste sygeplejefaglige kvalitet til gavn for patienter og sammenhængskraft i alle samfund. Både nu og i fremtiden.

Global udfordring

Indlæg fra alle dele af verden viste, at uanset land og sundhedssystem er der udfordringer med sygeplejerskemangel, arbejdsvilkår, udbrændthed og ulige kønsrelaterede lønvilkår, som får sygeplejersker til at forlade faget.

Leder af den canadiske sygeplejerskeorganisation Linda Silas påpegede f.eks., at global solidaritet er vejen frem. At sygeplejersker skal forlange lighed, fair behandling, respekt, work-life-balance, bedre arbejdsmiljø og højere lønninger.

Sygeplejerske-power

Et indlæg med en helt særlig power kom fra den 85-årige aktivistiske sygeplejerske Edna Adam Ismal, som var somalisk udenrigs-, social- og sundhedsminister i 2003-2006. Hun brændte igennem med stærke budskaber om ’Power of nursing’, og om den enkelte sygeplejerskes mulighed for selv at tage magten til at skabe forandringer:

”Intet er umuligt, hvis du er dedikeret til det, selv når omgivelserne er udfordrende. Grib chancen - det åbner døre. Hav fokus på dem, det drejer sig om, og udnyt sygeplejerskers fulde potentiale.”
I samme boldgade kom den canadiske sygeplejeprofessor Damien Contandriopoulos, som har forsket i sundhedspolitiske beslutningsprocesser, med budskabet om, at vi først og fremmest skal stoppe med at være navlebeskuende og holde op med at klynke. Der er ingen eksempler på, at det har ændret sociale normer, politik og lovgivning. Hvis vi vil forandringer, skal vi handle.

Chief Officer Nurse til alle

Den canadiske premierminister Justin Trudeau kom overraskende på besøg og holdt en karismatisk tale, hvor han udtalte:
”Jeg ser ingen bedre end sygeplejersker til at advokere for sygeplejen og hjælpe os med at forbedre vores sundhedssystem. Ingen andre har fingeren på pulsen, som I har. Sygeplejersker er helte. Alle lande skal have en Chief Officer Nurse (CNO). Vi skal have fokus på den primære sundhedssektor for ikke at overbelaste akutafdelingerne. Der er for mange hjerteskærende historier om sygeplejersker, der har forladt faget. Vi skal lære af alle de steder, som gør det godt.”

Manifestation af ledelse

Ledelse var temaet for mere end 200 præsentationer og blev en manifestation af, hvor afgørende ledelse er for håndtering af konflikter, pandemier, uddannelse og udvikling af sygeplejen. Uanset tid og sted,
Den amerikanske forfatter til flere bøger om ledelse Simon Sinek sagde:
”Vi skal have en dybtfølt tro på, at fremtiden er lys, men det skal være en optimisme, som ikke er blind eller naiv. Vi skal ligesom under covid-19 bekymre os om hinanden. Vi skal oprette ”Mental Care Units” for hospitalsansatte, som dem vi kender som en selvfølgelighed fra militærenheder, som har været i kampzoner. Ledelse, kultur og samarbejde er afgørende, uanset travlhed.

60550282

Masser af dansk forskning

24 mundtlige præsentationer og 120 posters. Det var det store danske bidrag på ICN-konferencen. Et af dem var studiet ’Bring back oral Care in Nursing’, som har til formål at forbedre mundplejen til indlagte patienter.

Forskning viser, at mundpleje til indlagte patienter kan redde liv, men det er et forsømt område i sygeplejen. Insufficient mundpleje giver øget mortalitet og morbiditet i form af systemiske infektioner, caries, gingivitis, paradentose, smerter, fejlernæring og insufficient væske- og fødeindtag.

Projektets tre delstudier har identificeret barrierer for mundpleje i klinisk praksis, designet og udviklet løsninger samt testet og evalueret løsningerne.

Løsningerne bliver videreudviklet og testet på fire forskellige sengeafsnit på OUH i efteråret/foråret 2023/24. Det drejer sig bl.a. om: Ansættelse af tandplejere, undervisning og bedside-vejledning.
Et andet dansk indslag kom fra sygeplejeprofessor Bibi Hølge-Hazelton, der lancerede e-bogen ’Forsknings- og udviklingskultur – når ledere har vilje og mod’, som hun har redigeret sammen med forskningsleder Mette Kjerholt. Bogen var til kongressen oversat til engelsk og fri download og var et stort tilløbsstykke.

Holdet bag ’Bring back oral Care of Nursing’ fra venstre: Line Louise Rasmussen, klinisk specialist, OUH. Marlene Lynggaard Olsen, sygeplejerske, adjunkt, M.Ed., UCL Odense. Charlotte Nielsen, Postdoc, cand.cur. SDU, Kæbekirurgisk og plastikkirurgisk afdeling, OUH. Karina Hesselvig Vaupell, ph.d. stud., SDU, lektor, cand. Scient San., UCL.