Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

#Metoo er ikke færdig med sundhedsvæsenet

"Ofte har jeg valgt at ignorere tonen. Her er man den stiltiende medløber, og den sexistiske tone får lov til at blive. Det er en usund kultur og giver et dårligt arbejdsklima."

Sygeplejersken 2023 nr. 9, s. 12

Af:

Rebecca Nielsen, Anæstesisygeplejerske

Sagerne om krænkende adfærd på Aarhus Ortopædkirurgiske Afdeling har fået mig til tasterne.

Indimellem har omgangstonen på operationsstuerne en seksuel krænkende karakter. Jeg synes, det kan være meget ubehageligt og grænseoverskridende. Det er både uetisk og uprofessionelt med sådan en tone, og det kan gå ud over patienterne. De magtfulde mænd er ikke alene om at skabe denne situation.

Det kan være en generel sexistisk omgangstone, som kun få siger fra overfor, og som tilsyneladende accepteres af de fleste. Tonen kan være rigtig hård.

Der er for mange medløbere. Disse medløbere bidrager til at bevare denne kultur.
Hvis tonen har været den samme længe, er det nærmest umuligt at ændre den, uden selv at betale en pris.

Ofte har jeg valgt at ignorere tonen. Her er man den stiltiende medløber, og den sexistiske tone får lov til at blive. Det er en usund kultur og giver et dårligt arbejdsklima.

Det er en arbejdsplads, og alle skal kunne være der. Jeg har oplevet nogle grine af krænkende udtalelser som dem i Århus. Når man griner af den slags udtalelser, er man med til at normalisere dem og dermed bagatellisere problemet.

Kønsforsker professor Anette Borchorst beskriver i en artikel 22/7 23 på dr.dk, at hun er overrasket over kirurgers fortællinger om seksuelle krænkelser på hospitaler: ”det er klart ulovligt”, og hun er overrasket over, at disse krænkelser finder sted efter #Metoo-bevægelsens indtræden.

Det er jeg ikke.

Vi har stadig brug for #Metoo-bevægelsen.

Rebecca Nielsen er anæstesisygeplejerske