Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Vi skal tage patienternes ord seriøst

Travlhed og manglende viden kan spille ind, når transkønnede patienter ikke føler sig mødt med respekt. Det mener 1.-næstforperson i Dansk Sygeplejeråd Harun Demirtas, der ønsker mere undervisning.

Sygeplejersken 2023 nr. 9, s. 24

Af:

Christina Sommer, Journalist

60550264

Billedtekst: Harun Demirtas er sikker på, at transkønnede og andre LGBT+-patienter ikke ønsker særbehandling: ”De vil bare behandles på lige fod med alle andre.” 

Fotograf: Kasper Løftgaard

Når transkønnede og andre LGBT+-patienter bliver mis-kønnet eller føler sig udsat for upassende nysgerrighed i mødet med bl.a. sygeplejersker, tror 1.-næstforperson i Dansk Sygeplejeråd Harun Demirtas, at det først og fremmest skyldes travlhed:

”Er man presset, kan man have tendens til at fokusere på den ene opgave, man skal løse. Og så kan man måske komme til at overse noget, der er vigtigt for patienterne, såsom deres køn eller seksualitet,” siger han.

På en barselsgang kan sygeplejersken f.eks. komme til at spørge den nybagte mor, hvor faren er, selvom der er tale om et lesbisk forældrepar.

”Det er jo ikke fordi, sygeplejersken er ondsindet, men det kan ske fordi, der ikke har været tid til at sætte sig ordentligt ind i patientens oplysninger.”

Behov for mere undervisning
Harun Demirtas mener dog også, at manglende viden om det paradigmeskift, der er sket i opfattelsen af køn, kan spille ind.

”I dag har især unge mennesker en forventning om at blive mødt med respekt og som dem, de er – alle steder i samfundet. Det støtter jeg,” siger han, men tilføjer:

”Her er vi nok mange, der har behov for at lære mere om det mangfoldige samfund, vi lever i i dag – både i forhold til etnicitet, køn og seksualitet.”

1.-næstforpersonen efterlyser derfor også mere undervisning på sygeplejerskeuddannelsen, men også på Dansk Sygeplejeråds egne uddannelser for tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter:

”Vores kolleger kan jo også være LGBT+-personer. Det skal vi som organisation være opmærksom på, så vi kan inkludere dem bedst muligt i fællesskabet og hjælpe, hvis nogle bliver udsat for diskrimination.”

Spørg professionelt ind
Til sygeplejersker, der synes, det kan være svært at tænke køn som identitet, siger Harun Demirtas:

”Det kan give nogle sygeplejefaglige udfordringer, f.eks. når en transmand skal have foretaget en gynækologisk undersøgelse. Men det må man indstille sig på og spørge professionelt ind til, hvordan han f.eks. helst omtaler sine nedre regioner,” siger han og tilføjer:

”Vi skal altid tage det, patienterne siger, seriøst. Og det er jeg sikker på, at vores kolleger er rigtig gode til.”