Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2024 nr. 2

Læs online Download
Forside 2/2024

Tema: Forskning forbedrer sygeplejen

”Min forskning skal være praksisnær”

Connie Berthelsen forsker for at forbedre sygeplejen for de ældre patienter, som i de seneste 30 år har været hendes store faglige interesse på den lange vej gennem det akademiske system. Fra sosuhjælper og -assistent i 1990’erne til nyudnævnt professor i sygepleje.

"Forskning er ikke glasur – det er nødvendigt for sygeplejen”

Forskning i sygepleje er afgørende for at udvikle faget og sygeplejerskerne – og især for patienterne. Det fastslår forskningschef og sygeplejefaglig vicedirektør på landets yngste universitetshospital, hvor man de seneste år har opbygget en forskningskultur inden for sygeplejen og i dag har to professorer og 40 forskere.

Mit job

“Hestene giver et unikt arbejdsrum”

Sygeplejerske og ledende rideterapeut, Anne Hove, bruger heste som et spejl på, hvordan unge med udsathed har det. Hestene på Holmstrupgård giver de unge en gnist af lys i et liv, hvor sygdom kan fylde det meste.

Myretuen, hvor alle har en funktion

Katrine Langvad er i Forsvarets Sanitetskommando med til at ruste sundhedsfaglige medarbejdere til at blive udsendt til verdens brændpunkter. Lige før jul var hun selv afsted som operationssygeplejerske på det franskledede hospitalsskib Dixmude i Middelhavet.

Hørt

Plads til kat og portvin

Aase Nørholm mener, at der skal være mere omsorg, livsglæde og fest og farver i ældreplejen. Et plejehjem skal være som et rigtigt hjem - for alle ældre.

Sundhedsvæsentligt

Sundhedsparadokset

Mens der bliver talt om sygeplejerskemangel og rekruttering af sundhedspersonale fra tredjelande, er der ansættelsesstop, stillingsnedlæggelser og fyringer på sygehusene i flere regioner. Hvordan hænger det sammen? Og skal vi frygte, at der ikke er jobs til sygeplejersker, fordi regionerne skal spare flere mio. kr. hver?

Arbejdsliv

Kompetencepleje version 2.0

Hvordan plejer højtspecialiserede sygeplejersker deres viden og skærper deres kompetencer? På bedøvelsesafsnittet på Randers Regionshospital har anæstesisygeplejersker via digitale videnskort, en app og inspiration udefra knækket koden.

Tillidsrepræsentanten

Forkert løntrin i halvandet år

Berit Wentzer Licht opdager en dag, at der gennem mere end et år har været fejl i hendes kollegas lønsedler. Det resulterer i en løn-efterbetaling på knap 80.000 kr.

Sygeplejestuderendes Praktikpris

Studerende hylder vestjysk hospice

Tid til refleksion er en af grundene til, at Anker Fjord Hospice i Hvide Sande blev anerkendt, da Sygeplejestuderendes Praktikpris 2023 blev uddelt.

Den nødvendige samtale

”Samtalen, der betyder alt for patienten”

På Holbæk Sygehus får sygeplejerskerne undervisning i den nødvendige samtale med patienterne om død og eksistens. ”Indholdet af sådan en samtale har afgørende betydning for patienterne resten af deres liv,” fortæller sygehuspræst Thomas Gudbergsen.

Forskeren fortæller

Kortlægning af ’Missed Nursing Care’ i Danmark

Et nationalt forskningsprojekt fra Aalborg Universitetshospital undersøger forekomsten af og årsagerne til Missed Nursing Care, som dækker over nødvendig sygepleje, der ikke bliver udført. Målet er at udvikle interventioner, der kan forbedre vilkår og kvalitet i sygeplejen.

Dilemma

Forskning får liv

Et forsvar for vand og sæbe

Ny forskning i sengebad viser, at patienterne foretrækker vand og sæbe fremfor vådservietter. Derfor giver sygeplejersker som Hajrije Gajtani valgmuligheder ved sengebadet og styrker patient-relationen imens.

Studerende i praksis

Øvrige artikler

"Vi skal fortælle, hvad det er, vi kan"

Med udgangspunkt i sygeplejerskernes faglighed og centrale rolle i sundhedsvæsenet vil Kristina Robins som nyvalgt 2. næstforkvinde i Dansk Sygeplejeråd kæmpe for højere løn og bedre arbejdsvilkår til landets sygeplejersker.

Kvinder passer ikke altid ind i mænds verden

Tanne Black, der er intensivsygeplejerske, konsultationssygeplejerske i lægepraksis i Slagelse. Næstforperson i Fagligt selskab for Konsultations- og Infirmerisygeplejersker fortæller om den bog, hun i øjeblikket har liggende på sit natbord.