Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2024 nr. 3

Læs online Download
324 Forside

Tema: Methotrexat

Fejlen, der bliver ved at ske

Medicinfejl med methotrexat har i årtier været årsag til forgiftninger og dødsfald. Flere læger har råbt vagt i gevær, men på trods af indsatser og informationskampagner er antallet af utilsigtede hændelser med methotrexat stort set uændret. Prisen betaler patienter og sundhedspersonale for, bl.a. sygeplejersker, der ender alene med ansvaret. Helle blev dømt for uagtsomt manddrab, og Klaus er sat i patientklagesystemets gabestok.

Lokale løsninger og røde klistermærker

Når der sker fejl med methotrexat i kommunerne, beder Styrelsen for Patientsikkerhed dem udvikle lokale løsninger. Problemet er dog, at kommunerne ikke får kendskab til lignende fejl i andre kommuner og derfor ikke lærer af dem.

"Indsatserne virker jo ikke"

Helle blev i 2021 dømt for uagtsomt manddrab pga. en fejldosering af methotrexat. Siden da har Styrelsen for Patientsikkerhed iværksat en række kampagner og tiltag, men fejlene bliver ved med at ske.

Dødsfald går under radaren

Symptomerne på forgiftning med methotrexat kan forveksles med anden sygdom, så der er sandsynligvis et stort mørketal, som aldrig er afdækket, mener flere læger.

Bør være et vink med en vognstang

Der bør sættes ind på alle fronter for at nedbringe fejl med methotrexat, og Styrelsen for Patientsikkerhed bør gå forrest og samle de nødvendige parter, mener Dansk Sygeplejeråd.

Arbejdsliv

Farefuld hjælpeindsats i det iskolde nord

Sygeplejersken er dykket ned i de historiske arkiver for at fortælle historien om de sygeplejersker, som stod i kø for at komme med på den danske Finlandsambulance. Den bidrog med behandling, pleje og pasning af de sårede finske soldater under Vinterkrigen 1939-40.

Kom først afsted da krigen var slut

Et ondsindet rygte om kommunistiske synspunkter forhindrede den danske sygeplejerske Gunhild Kirchheiner i at komme med på det første hold af sygeplejersker i Finlandsambulancen.

Hørt

Sundhedsvæsentligt

Forskeren fortæller

Compassion kan hjælpe forældre til børn med kræft

Ph.d.-studerende Camilla Littau Nielsen arbejder på at udvikle interventioner, der ved hjælp af compassion kan styrke mestringsevnen blandt forældre til børn og unge med kræft. En vigtig erkendelse er, at interventionerne skal være individualiserede og fleksible.

Mit job

“Jeg tænder på seksuel sundhed”

Vibeke Salskov arbejder både i Klinik for Seksuel Sundhed og i Center for Voldtægtsofre i Odense. Hun tror, at viden om unges seksuelle sundhed og grænser kan forebygge seksuelle overgreb.

Dilemma

Forskning får liv

En fakkel i mørket

To ph.d.-projekter har ført til et fast tilbud om ambassadørstøtte på Afdeling for Blodsygdomme på Rigshospitalet. Her får nydiagnosticerede patienter med akut leukæmi og deres pårørende mulighed for at tale med en, der har været igennem det samme.

Tillidsrepræsentanten

Øvrige artikler

Ung nysgerrighed på svære emner

To sygeplejersker brænder for at formidle viden om emner relateret til død og alvorlig sygdom. De vil gerne, at børn og unge kan lære tale om det svære, når de ikke har alvorlig sygdom og død tæt inde på livet.